Sveriges omstridte EM-utøver snøt hjemmehåpet for medalje: – Jeg blir sint

Meraf Bahta kan bli utestengt for brudd på meldeplikten.

Publisert: Publisert:

TREDJE- OG FJERDEPLASS: Meraf Bahta (til venstre) løp inn til bronse på 10.000 meter onsdag kveld. Tyske Alina Reh ble nummer fire. Foto: Bildbyrån/NTB scanpix

Reidar Løfaldli

Onsdag kveld løp Sveriges Meraf Bahta inn til bronse på kvinnenes 10.000 meter under EM i Berlin på tiden 32.19,34.

Bahtas sterke mesterskapsdebut fører imidlertid ikke bare til jubelrop i vårt naboland. 29-åringen var i forkant av mesterskapet i trøbbel med antidopingmyndighetene etter tre brudd på meldeplikten.

Derfor er det stor sannsynlighet for at den Eritrea-fødte løperen blir idømt en to års utestengelse innen kort tid. Da vil hun miste sin ferske medalje.

Ludvig Holmberg, kommentator i den svenske avisen Expressen, sa til Aftenposten før løpet at det var en «pinlig situasjon for svensk friidrett».

Torsdag morgen kaller Holmberg situasjonen «bisarr».

– Jeg skrev før løpet at jeg skjemtes over hele situasjonen og håpet for både hennes og forbundets del at det ikke skulle bli noen medalje, skriver han i Expressen.

Les også

Risikerer to års utestengelse – får løpe i EM

Ergerlig fjerdeplass

Situasjonen skaper debatt også i arrangørnasjonen. Tyske Alina Reh tok den ergerlige fjerdeplassen, ni sekunder bak Bahta.

Hjemmehåpet er ikke blid etter at hun kan ha blitt snytt for medaljejubel på hjemmebane.

– Jeg blir sint, det er trist, sier hun ifølge Expressen.

Reh var ikke klar over Bahtas spesielle situasjon før etter løpet.

– Jeg visste det ikke, men når jeg står på startstreken vet jeg at enkelte løpere kan være dopet. Men jeg er her for å løpe for meg selv, ikke for noen annen, sier tyskeren.

TI TUSEN METER: Alina Reh løper ved siden av Meraf Bahta under onsdagens løp i Berlin. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

21-åringen fra Baden-Württemberg blir oppgitt over at det svenske friidrettsforbundet lar Bahta delta i konkurranser til tross for at saken hennes fortsatt er under behandling.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg blir sint når jeg får høre det, men jeg kan ikke endre noe.

Dersom Bahta skulle bli utestengt, vil Reh få sin medalje i posten.

– Hvis jeg skal få en medalje, ville jeg selvfølgelig heller ha den her i øyeblikket foran tyske fans i Berlin, sier hun til Dagbladet.

Full oversikt: Dette skjer i EM i dag

Pratet ikke om situasjonen

Svenske medier skriver at Bahta etter sitt medaljeløp gikk rett forbi de mange journalistene og kun pratet med statskanalen SVT.

– Jeg bestemte meg for å være sterk og for å kjempe. Jeg kan ikke gjøre noe annet, sa bronsevinneren til SVT.

Kvinnenes 10.000 meter ble forøvrig vunnet av israelske Lonah Chemtai Salpeter på tiden 31.43,29. Nederlandske Susan Krumins ble nummer to med 31.52,55.

Publisert: