Kampen for et liv

<p>Det finnes verre skjebner enn å tape en kamp i fotball-VM. Den samme dagen som Brasil røyk ut, døde mer enn 5000 mennesker av AIDS, 710 av dem i Sør-Afrika alene.</p>

Publisert Publisert

LIV OG LYST: HIV- og AIDS-infiserte fra flere land i Afrika møttes til fotballturnering i Johannesburg midt under fotball-VM. 37 mål ble scoret under turneringen, og pasientene fikk med all tydelighet vist at behandling hjelper. Foto: Lisa Skinner 2010 lisas@mg.co.za

  • Knut Langeland
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Alt om VM får du her:

  • siste nytt | lagene | kampoppsett | live | web-tv

JOHANNESBURG (bt.no): Hver dag dør 5161 mennesker av AIDS. De er mødre, fedre, søstre, brødre, døtre, sønner. 5161 individer med håp og drømmer, ansvar og forpliktelser, husleie å betale, barn å oppdra.

Det er et formidabelt antall, og rundt hvert eneste dødsfall finnes det implikasjoner, konsekvenser, noen som sørger, noen som lider, noen som får det enda litt vanskeligere.

Den samme dagen som Brasil røyk ut av VM til stor oppmerksomhet fra verdenspressen, utspilte det seg en annen kamp. Med iver og intensitet, selv om fotballen var et middel mer enn den var et mål for deltakerne.

Løper fra løftene

På en støvete, vinterbrun gressflekk i en park i sentrum av Johannesburg møttes HIV— og AIDS-infiserte fra flere afrikanske land for å spille fotball. Og for å minne verdenssamfunnet om den forpliktelsen det har gitt seg selv til å bidra til å bekjempe HIV og AIDS.

Det er en påminnelse som er på sin plass, fordi finansieringen svikter, fordi donorene løper fra sine løfter. Det er en påminnelse som er på sin plass fordi bekjempelsen av HIV og AIDS langt fra er fullbyrdet. HIV og AIDS er fremdeles et verdensomspennende problem og en særlig byrdefull epidemi for Afrika. I Sør-Afrika alene er 5,7 millioner mennesker av en befolkning på 49 millioner infisert. Mer enn hver tiende sørafrikaner har testet positivt på denne sykdommen som i praksis er en dødsdom.

(Artikkelen fortsetter)

RØDLIG JORD: I Afrika er jorden rød og tørr. Det hindrer ikke denne keeperen fra å kaste seg og å gjøre alt for å hindre scoring (Foto: Lisa Skinner).

Livgivende behandling

– Den er dødelig, ja, og en vaksine ligger minst ti år frem i tiden, sier Sharon Ekambaram, ansvarlig for arrangementet i Newtown Park i Johannesburg.

– Men det finnes behandling, behandling som kan gi pasienten et langt og godt liv selv om han eller hun er infisert. Og for det barnet som ellers ville ha mistet mor eller far eller begge to, representerer 10 eller 20 år sammen med forsørger selvsagt en avgjørende forskjell.

Justice Mabuzo er fra Swaziland. Han fikk vite at han var smittet i 2005. Justice var en av de heldige som kom under livbergende ARV-behandling. 2,9 millioner mennesker sør for Sahara får slik behandling, ytterligere 9,3 millioner sør for Sahara trenger det. For Justice er det som var et traurig liv med smerter og utslett og andre plager, blitt et godt og verdig liv.

Bare halvveis

– I dag har jeg det godt. Plagene er borte, og jeg kan leve tilnærmet normalt. Jeg har sluttet å drikke alkohol og kan til og med spille fotball. Jeg har håp, sier Justice og tripper ivrig etter å varme opp til neste kamp.

Justice Mabuzo har reist fra Swaziland til Sør-Afrika for å gi ansikt til de talløse skjebnene det er så lett å gjøre til sifre i en statistikk. Det er Leger uten grenser som står bak arrangementet, og lignende markeringer finner sted flere andre steder i verden parallelt.

– Økonomiske nedgangstider gjør det fristende å kutte i støtten til bekjempelsen av HIV/AIDS. Dette er en markering for å advare mot konsekvensene av slike kutt. Vi er bare halvveis i kampen, og ingen VM-kamp blir stoppet ved halvtid, blir den vel? Det må ikke denne kampen gjøre heller, sier Sharon Ekambaram.

FIKK HJELP: Justice Mabuzo fra Swaziland er en av de heldige som har fått effektiv behandling mot HIV/AIDS. I dag har han et godt liv (Foto: Pk. Lee).

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Tar demonstrasjonene til Bergen

  2. Venner om den drapssiktede 20-åringen: Skal ha endret seg den siste tiden

  3. Lege mener korona-glasset på Stortinget ikke hindrer smitte

  4. Politiet: – Det haglet inn med meldinger

  5. – Norge har nettopp åpnet en ny næring. Anslått verdi: 1000 milliarder.

  6. Vy dropper nattog på Bergensbanen i sommer

  1. Fotball-VM