Ny nedtur for norsk landslagsfotball: - Det er fryktelig skuffende

Norge tapte, mens Sverige kan juble for OL-deltagelse

Publisert Publisert

Marita Skammelsrud Lund (t.v.) depper mens de sveitsiske spillerne jubler for utligningsmålet. Foto: Roald, Berit

  • Odd Inge Aas
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Norge-Sveits 1-2, Sverige-Nederland 1-1

Som herrelaget i EM-playoffen i Budapest sist høst, og som kvinnelaget selv i Canada sist sommer, presterte ikke landets beste da det gjaldt som mest i Rotterdam onsdag kveld.

Mot Sveits skjedde det samme som har vært Norges problem i avgjørende kamper: Opplagte målsjanser gikk ikke i mål, og foran egen keeper ble ikke de avgjørende duellene vunnet.

Nå ville uansett ikke en seier mot Sveits hjulpet, i og med at Sverige klarte 1-1 mot Nederland i sin kamp.

På overtid avgjorde sveitserne like greit kampen og vant 2-1. Dermed endte Norge helt sist i firelagsturneringen.

«Nå knuser vi deres selvtillit, de har ingenting her å gjøre», ropte kaptein Maren Mjelde da det norske laget sto i ring og hadde den siste peptalken før kampen. Den brutale sannheten er at det var Norges drøm som ble knust, og det er Norge som ikke har noe i sommerens OL å gjøre.

For den billetten burde vært sikret allerede i sist sommers VM i Canada, men 1-0-ledelsen mot England i åttedelsfinalen ble rotet bort på unødvendig vis, og det endte med 1-2-tap etter å ha misbrukt flere gode muligheter.

— Det er fryktelig skuffende. Jeg følte vi hadde et godt nok lag, men presterte ikke godt nok, sa Norges beste, Caroline Graham Hansen til MAX etter tapet.

— Vi må ta med oss læringen, vi er fortsatt et ungt lag. Så må vi også ta med oss det positive, det er ikke helt svart fordi vi taper, sa Hansen.

Svak åpningskamp

Nåløyet for å komme til OL er veldig trangt. Kun tre europeiske lag får være med, og det er bare de 12 beste i verden som er med og kjemper om gullet.

Siden de britiske fotballforbundene ikke ble enige om å stille et britisk lag i OL ble Englands plass tilgjengelig, fikk de fire lagene som røk ut i åttedelsfinalen sjansen i denne kvalifiseringsturneringen.

Åpningstapet mot Sverige minnet på mange måter om tapet for England. Norge misbrukte et par virkelig gode muligheter, samtidig som svenskene scoret på en av sine få.

4-1-seieren mot Nederland i kamp to var kanskje den beste prestasjonen Norge har hatt siden EM-sølvet i Sverige for snart tre år siden. I den tredje falt prestasjonen imidlertid betraktelig igjen.

— Jentene gjør et ærlig forsøk i denne turneringen, men det var ikke godt nok, sa landslagssjef Roger Finjord til MAX.

Vakker scoring av Graham Hansen

Mot Sveits startet det også perfekt med melding om at Nederland hadde tatt ledelsen mot Sverige et annet sted i Rotterdam, og ikke lenge etterpå viste Caroline Graham Hansen hvorfor hun er en av de største profilene internasjonalt. Wolfsburg-angriperen dro av seg det som var av oppassere. Fra skrått hold fintet hun pasning og lurte keeper, før hun i stedet brukte yttersiden av høyrefoten til å lure ballen i mål.

Etter ti minutter hadde OL-plassen gått fra Sverige til Nederland og videre til Norge, og det så veldig bra ut for Norge da Graham Hansen fortsatte å herje med sveitserne. Etter 25 minutter sendte hun en perfekt stikker til Ada Hegerberg, men storscoreren fra Lyon skjøt rett på keeper.

Like etterpå hadde Norge flaks da Ramona Bachmann smalt ballen i tverrliggeren. Målet var imidlertid illevarslende da sveitserne kom for enkelt til på sin venstreside, og Norge ikke klarte å rydde unna ballen foran eget mål.

Det samme skjedde etter 31 minutter. Norge var for tamme i duellene, og debutant Sandrine Mauron fikk kranglet ballen i mål.

Nå var det nederlenderne som igjen var i OL. Graham Hansen gjorde sitt for å sende Norge foran da hun satte opp Emilie Haavi et par minutter etter baklengsmålet, men Lillestrøm-spilleren fikk ikke til en god nok avslutning.

Flere brente sjanser

Resten av omgangen vaklet Norge, og fem minutter før pause kunne det gått galt da sveitserne rullet opp et angrep på sin høyreside. Heldigvis for Norge gikk avslutningen utenfor.

Tendensen med å skape og misbruke sjanser fortsatte også etter pause. Graham Hansen driblet og løp seg fri fire minutter etter hvilen. Hun hadde Hegerberg foran mål, men valgte å skyte selv i stedet. Avslutningen gikk utenfor.

Det var imidlertid sveitsernes Lara Dickenmann som kom nærmest mål etter 64 minutter. Hun dro seg fint fri ute til venstre, og skrudde avslutningen vakkert mot det bortre krysset. Uheldigvis for henne smalt ballen i stolpen.

11 minutter før full tid ledet Lene Mykjåland an i en god norsk kontring. Samspillet med Isabell Herlovsen var godt hele veien, men sistnevnte sendte avslutningen opp på tribunen bak målet.

Både Hegerberg og Kristine Minde fikk store muligheter fra kort hold like før slutt, men førstnevnte ble stoppet av keeper, mens sistnevnte headet ballen utenfor.

Like før full tid falt avgjørelsen i kampen. Sveitserne kontret, og stopperen Kivic var til slutt sist på ballen før den føk inn i det norske nettet.

Norge tapte, og Norge spiller ikke i OL til sommeren.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi vier hele sendingen til seriestarten i fotball:

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. I dag skjedde det igjen: – Vi er godt kjend med utfordringane

  2. – Da dere tok ferie på sykehuset, satte dere livet mitt på vent

  3. Sykehjemmet sa nei da hun ville ta faren med på tur: – Meningsløst å sperre folk inne

  4. Hit kan du reise i sommer

  5. Byens beste indiske finner du i et hull i veggen

  6. 12-åringer i politiets søkelys: – Får vondt i magen