Innrømmer at jobben som Brann-sjef gir mersmak

De turbulente sakene har stått i kø, men Rune Soltvedt går langt i å si at han vil fortsette.

MERSMAK: - Jobben har gitt mersmak. Jeg trivdes veldig godt da jeg var utviklingssjef, men for meg har dette vært knallgøy, sier Rune Soltvedt.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Rune Soltvedt har vært Branns fungerende sportssjef siden desember. Han tok rollen da kaoset i klubben var som verst. Nå har han gjennomført sitt første overgangsvindu som øverste sportslig ansvarlige.

— Jobben har gitt mersmak. Jeg trivdes veldig godt da jeg var utviklingssjef, men for meg har dette vært knallgøy.

- Du har lyst å fortsette?

— Jeg tenker mye på det, så får vi se. Det er en krevende jobb, som man lever seg veldig inn i. Det har vært utfordrende, sier Soltvedt. Han understreker at han ikke utelukker å bli utviklingssjef igjen.

Stillingen er utlyst

Etter det BT kjenner til, har ikke Soltvedt aktivt søkt den. Det behøver heller ikke være nødvendig for å få den.

Soltvedt ble tilbudt en jobb han ikke hadde erfaring fra. Brått var det han som sto med hovedansvaret for å bygge spillerstallen Brann vil rykke opp med. Uten tidligere å ha jobbet direkte med overgangsmarkedet, og alt det innebærer av agentdialog og klubbforhandlinger.

— Jeg føler det har gått ok i en krevende situasjon. Vi får ikke svarene før sesongen er over. Likevel, ut fra at vi hadde lite midler å bruke og at det gikk ekstremt mye tid til administrative oppgaver, er jeg fornøyd med overgangsvinduet, sier Soltvedt.

Sakene han har fått kritikk for

Men det har ikke vært turbulensfrie måneder for ham.

Han har solgt unna litt arvesølv, i form av Andreas Vindheim, til Malmö.

Han har til manges store undring hentet to etablerte keepere.

Han har ført flere kontraktsforhandlinger med innslag av uenighet, først med Jonas Grønner og nå med Kasper Skaanes.

I tillegg har Brann under Soltvedt avvist et millionbud på talentet Emil Hansson, som siden ikke har spilt, og latt et annet talent, Ibrahima Dramé, gå permanent til Hønefoss. - Det menneskelige aspektet veide tungt, har Soltvedt forklart om Dramé-salget.

- Må favne bredere i neste vindu

Mer overordnet, er sportssjefen blitt kritisert for ikke å ha bred nok kontroll på spillermarkedet.

Spillerne som er kommet inn, har vært kjenninger av assistenttrener Robert Hauge (Acosta, Castro, Nouri), hele Brann (Udjus) eller Rikard Norling (Horwath, kom fra svensk fotball).

— Vi må favne bredere neste gang. Inn mot sommervinduet, kan vi bruke lenger tid på å skaffe oss oversikt. Det er riktig at vi denne gangen brukte kompetansen til Robert Hauge spesielt.

- Hvordan skal du få bedre oversikt?

— Ved å se veldig mye fotball, og det fra tribuneplass. Vi må speide spillere, på en grundig måte. Da blir det også viktig ikke å gape over for mye. Så er det avgjørende å skape kontakt med kompetente personer, som kan jobbe med oss. Vi får inn Lars Tjærnås som speider fra 1. juli, og det vil bli svært nyttig for Brann.

- Hvilke tanker gjør du deg om kritikken?

— Det er naturlig at folk er skeptiske til en fersking i en stilling som denne. Jeg har ikke kunnet gjøre annet enn mitt beste og har forsøkt å utvikle meg i jobben hver dag, sier Soltvedt.

- Er du selv trygg på din kompetanse, når det kommer til kjøp og salg av spillere?

— Jeg har vært åpen om at jeg har noe å lære der. For meg er det et teamarbeid, der min oppgave er å binde alt sammen. Jeg føler meg kompetent, men kan bli bedre hver dag.

I stillingsannonsen til sportssjefjobben, trekkes spillerutvikling frem som en viktig egenskap. BT-kommentator Tore Strand, er blant dem som mener det er lite relevant for jobben.

Soltvedt er uenig med Strand.

— Sportssjefen må se på klubben som en helhet. Jeg er klar på at en sportssjef må ha greie på talentutvikling og hvordan det jobbes med det i klubben.

Dommen fra daglig leder

Vibeke Johannesen er fungerende daglig leder i Brann, og i naturlig posisjon til å vurdere jobben Soltvedt har gjort. Det gjør hun slik:

— Jeg synes Rune har satt seg inn i alle sidene ved stillingen på kort tid. Sånn jeg ser det har han fått kartlagt spillermarkedet så godt som mulig i perioden som har vært, sier Johannesen.

- Har det vært problematisk at han ikke har erfaring fra en slik jobb?

— Nei, jeg kan ikke sette fingeren på noe. Er det noe han ikke er trygg på, setter han seg inn i det, og skaffer den nødvendige informasjonen før han tar en beslutning.

- Er det Branns ønske at han fortsetter?

— Som konstituert daglig leder, er det veldig vanskelig å uttale noe om det. Det nye styret bestemmer, men jeg kan gi mine anbefalinger om Rune Soltvedt.

Usikkerhet

Signeringen av Bismar Acosta fra Start, fremstår i Soltvedts øyne som den tøffeste utfordringen til nå.

— Det var der det var størst usikkerhet. Situasjonen rundt ham virket fastlåst, sier Soltvedt.

Det var Start som tok initiativ til en pakkeløsning, der også et lån av spissen Alejandro Castro var inkludert. Soltvedt kaller tilbudet vinn-vinn. Økonomisk pressede Start fikk lettet på lønnskostnadene. Brann fikk et angrepsalternativ, som i sin tur gjorde det enklere å selge Ibrahima Dramé til Hønefoss.

— Gjennom hele vinduet har den ene hendelsen ført til den andre. At vi har lånt ut spillere (Øystein Øvretveit, Håkon Lorentzen, Amin Askar), har frigjort lønnsmidler for oss, som vi nå bruker på annet vis. Vi fikk bra med penger da vi solgte Badji og Vindheim - men de har vi ikke kunnet øse ut igjen på erstattere, sier Rune Soltvedt.

Brann fyller ikke rollen som sportssjef på permanent vis før etter det ekstraordinære årsmøtet i slutten av måneden.

Publisert

Les mer om dette temaet