FIS offentliggjør hemmelig Bjørgen-info: - Vanligvis går vi aldri ut med dette

Antidoping Norge vil imidlertid ikke bekrefte opplysningene.

Publisert Publisert

Marit Bjørgen gjør comeback etter å ha blitt mamma til lille Marius denne sesongen. Foto: NTB SCANPIX

  • Nicholas Bergh
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Tidligere i oktober avslørte Aftenposten at Therese Johaug hadde gått fire måneder uten å bli testet før hun avla en positiv dopingprøve. Eksperter var uenige om hvorvidt dette var en uvanlig lang periode.

Nå er Marit Bjørgens testhistorikk også blitt et tema. Tidligere denne uken ble Bjørgen spurt av VGom hvor ofte hun ble testet. Langrennsstjernen var ikke bastant, men svarte at hun trodde hun ikke hadde blitt testet på syv måneder, mellom mars og oktober.

Den uttalelsen får FIS (det internasjonale skiforbundet) til å ta et svært uvanlig grep. De offentliggjør nemlig når Bjørgen ble testet etter forespørsel fra den finske tabloidavisen Ilta-Sanomat.

Slik informasjon er vanligvis hemmelig for alle andre enn utøveren og utøverens forbund.

Ifølge FIS ble Bjørgen også testet av Antidoping Norge i mai.

— I vanlige saker skulle vi aldri gått offentlig ut med det her, annet enn å fortelle det til utøveren selv og Antidoping Norge. Men ettersom utøveren har gått ut med feil informasjon, må vi rette det opp, sier Sarah Fussek i FIS' avdeling for antidoping.

Leste du om ekspert som stusser over Bjørgen og Sundbys strategi? - Dette er rart i 2016.

- Kan ikke kommentere enkeltutøvere

Antidoping Norge, som altså ifølge FIS skal ha gjennomført testen av Bjørgen i mai, vil imidlertid ikke si noe om Bjørgens testhistorikk.

Ingvild Flugstad Østberg (t.v) og Marit Bjørgen fremstod tydelig preget av saken rundt Therese Johaug da de møtte pressen 14. oktober. Foto: NTB Scanpix

— Vi har ikke mulighet til å kommentere enkeltutøvere eller enkelttilfeller, sier informasjonsrådgiver i Antidoping Norge Lars Anders Vestad til Aftenposten.Aftenposten har forsøkt å få Bjørgens manager Guri Hetland til å kommentere at FIS offentliggjør Bjørgens testhistorikk, foreløpig uten hell. Representanter for Norges Skiforbund har heller ikke besvart henvendelsene fredag ettermiddag.

FIS-president Gian Franco Kasper fikk i forrige uke kritikk fra skipresident Erik Røste, etter at han uttalte at han tvilte på Therese Johaugs forklaring.

LEST DENNE? Dette skrev Kalla til Johaug da dopingnyheten sprakk.

Bjørgen: -Har aldri noen garanti

Dagen etter at Therese Johaugs positive dopingprøve ble kjent, reflekterte Bjørgen rundt risikoen det nåværende antidopingreglementet fører med seg.

— Jeg må si at da Therese fortalte det, tenkte jegpå om det er verdt å drive med det her. Jeg har aldri noen garanti for om jeg kunne komme i denne situasjonen selv. Jeg kommer nok til å gå på ski til vinteren, men tanken har slått meg om det er verdt det, sa Bjørgen.

36-åringen er for øyeblikket med resten av landslaget på treningsleir i Val Senales. Det er knyttet stor spenning til hvilken form Bjørgen vil vise etter det lange avbrekket.

Verdenscupen starter 26. november i finske Ruka.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene:

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her svarer han om kvelden alt gikk galt

  2. Før kampen pekte bergenseren ut Branns svakheter. Så scoret laget hans fem.

  3. «Dobbelt så god som motsatt back»

  4. Bil krasjet i gjerde og husvegg, to til Haukeland

  5. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  6. Jeg husker frokostene hos pappa annenhver helg