Solveig (17) byttet idrett - ble tatt rett ut på landslaget

Solveig Natvig Løvseth fikk tips om å bytte idrett. Det er hun glad for.

Publisert:

Triatlon-utøver Sigrid Natvig Løvseth er kåret til «Årets nykommer» under Idrettens hederskveld i Trondheim. Foto: Aleksander Myklebust

Det var svømming som var idretten hennes. Men selv om hun trente sju til åtte økter i uka i bassenget, rykket konkurrentene fra henne.

— Jeg hadde et par år med lite framgang, og det var lite motiverende. Jeg følte ikke at jeg fikk betalt for innsatsen og trivdes ikke med det. Det var frustrerende, sier Solveig Natvig Løvseth (17).

Lyttet til treneren

Det var da trener Per Osland i Trondheim Svømme- og Livredningsklubb (TS&LK) foreslo at hun burde prøve seg på på triatlon. Selv om hun hadde prestert veldig bra på svømmernes løpetest, var hun skeptisk.

— Ja, jeg var negativ i starten. Men han er god til å overtale, og hans mening betyr mye, sier Natvig Løvseth som ga det et forsøk.

Dette er to år siden, og på Idrettens hederskveld i Trondheim fredag kveld, mottar hun prisen som «Årets nykommer».

— Det kom litt overraskende på meg, men det var veldig hyggelig, smiler hun.

Gleden er tilbake

Solveig Natvig Løvseth (17) trente masse, men framgangen som svømmer stoppet. Da fikk hun tips om å prøve triatlon. Nå er hun glad hun byttet idrett. Foto: Aleksander Myklebust

Og også veldig fortjent. Hun har blant annet blitt norsk mester for seniorer på normaldistansen i år, og hun har en sterk sjetteplass fra e-cupen for juniorer i Tyrkia. Motivasjonen til å trene er definitivt tilbake etter motgangen hun opplevde da svømmingen betydde alt.— Det jo morsommere å holde på med det du er god til. Jeg har ikke funnet hvorfor jeg ikke fikk framgang i bassenget, men nå er svømmingen blitt artig igjen. Jeg har fått nye mål å jobbe mot, sier hun.

Hun ble tatt godt i mot på en ungdomssamling i Oslo der hun skulle finne ut mer om hva triatlon var.

— Det var sosialt, og jeg trivdes, minnes hun.

Hennes første triatlonkonkurranse ble imidlertid alt enn trivelig.

Som en slåsskamp

— Jeg var først på påskesamling på Mallorca, og så dro jeg på e-cup med juniorlandslaget i Wien noen uker etterpå. Det gikk ikke så bra. Det var litt overveldende, sier 17-åringen og utdyper:

— Jeg fikk sjokk på svømmedelen. Jeg var vant til å ha en egen bane, men her fikk jeg føtter i hodet og følte at jeg var i slåsskamp med de andre startende. Jeg følte nesten at jeg druknet.

Men hun kom seg på land, syklet det hun skulle og løp til slutt i mål - mange viktige erfaringer rikere.

— Jeg lærte litt om taktikk, ja, sier hun.

Tar skolen over fire år

Nå satser hun på triatlon ved siden av skolegangen på Trondheim katedralskole. Hun tar videregående over fire år.

— I treningen har jeg hovedfokus på svømming og løping. Det er der det skiller mest i konkurranse, og jeg kan utvikle meg mye teknisk, mener hun.

Hun er tydelig på at hun ikke skal ha det travelt med å prestere.

— Jeg har fokus på utvikling og tar et år av gangen.

Ikke det superekstreme

Mens mange tenker på ironman når triatlon er tema, er det de korteste distansene Solveig liker best.

— Jeg syns ikke konkurransen må være superekstrem. Jeg synes det er morsommere med kortere distanser hvor du kan ha høyere fart, sier hun.

Derfor er det sprint (750 meter svømming, to mil sykling og fem kilometer løp) eller normaldistansen som er det dobbelte som gjelder for Solveig. En full ironman innebærer 3, 8 kilometer med svømming, 180 km på sykkel og så 42 kilometer med løp som avslutning.

- Hva er målet ditt som idrettsutøver?

— OL er jo det største, men jeg har ikke turt å sette OL i Tokyo som mål. De fleste er på høyden i karrieren når de er i midten av 20-årene. Jeg vil se hvor langt jeg kan nå, sier Solveig Natvig Løvseth.

LES OGSÅ: Kristian Blummenfelt deltok i triatlon i OL for Norge. Nå frykter han for årslønnen hvis han blir skadet.

Publisert: