Se hvordan Brann-spillerne trente i utlandet

Mange av Brann-spillerne har trent mye mer før. Se deres erfaringer fra Spania, Belgia, Italia, England, Nederland og Tyskland.

Publisert Publisert

Erik_Huseklepp.jpg Foto: AP Photo/Donato Fasano

 • Anders Pamer
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I lys av norsk fotballs brutale fall, snus hver stein for å finne årsaken. Mange, deriblant toppfotballsjef Nils Johan Semb, har antydet at norsk fotball har mye å lære av utlendingene også på det fysiske feltet. BT har hørt med mange av Brann-spillerne som har spilt i toppligaer i Europa. I flere av seriene trenes det langt mer, ikke minst i sesongoppkjøringene. Her er det viktig å huske på at mens man i Norge har en pause på rundt fire måneder mellom sesongene, har de største ligaene en mye lenger sesong og kortere oppkjøring.

Denne ukens treningsprogram for Brann, skiller seg ikke vesentlig fra andre uker. Treningsuken er heller ikke veldig forskjellig fra andre eliteserieklubber: Brann trener fem økter denne uken, har fri to dager og spiller kamp søndag. Hver onsdag trener Brann doble økter.

Hassan_el_Fakiri.jpg Foto: AP Photo/Patrick Gardin

— Et lite sjokkHassan El Fakiri var den første av spillerne i dagens Brann-tropp som dro til utlandet. Han reiste til Monaco i 2000, og var da blant Branns klart best trente spillere. Likevel fikk han kjørt seg:

— Sesongoppkjøringen var et lite sjokk. Det var en del mer trening enn jeg var vant til - det var slik at jeg mellom øktene la meg for å sove...

Da han i 2005 gikk til tyske Borussia Mönchengladbach, ble sitronen presset ytterligere:

— Det var ganske likt som i Monaco, men enda litt mer trening. Under sesongen hadde vi to dager i uken med doble økter. Oppkjøringen var enda hardere. Da var det en del løping uten ball, og i perioder kjørte vi tre økter om dagen. Det kunne gjerne være løping om morgenen, en økt med styrke og balanse på formiddagen og en fotballøkt om ettermiddagen. Slike treningsbolker hadde vi i toukersperioder. Jeg pleier å si at man må beregne seg et halvt år for å komme over kneiken når man reiser til land som Frankrike eller Tyskland, beskriver El Fakiri.

- Superspennende

Tyskland er kjent for å være ekstremt. Erlend Hanstveit mener den belgiske filosofien kan minne om den man finner i nabolandet i øst. Han spilte i Gent mellom 2009 og 2011. — Før sesong lå vi på to økter daglig i en fem uker lang periode, før vi slapp opp i den siste uken. Vi hadde to-tre fridager i løpet av de ukene. Men da opplevde jeg også at lagene brukte de tre-fire første kampene på å komme i gang, rett og slett. Det var lite produktivt spill i sesongstarten, egentlig.

Under sesong lignet opplegget på det som er vanlig i Norge. Med en vesentlig forskjell: I Belgia spiller man langt flere kamper.

— Man har også en større stall og er mindre opptatt av å skreddersy treningen enn hva man er i Norge og Sverige. I Sverige var opplegget veldig likt det norske, sier Hanstveit.

Han sier han har forståelse for at trening er satt på dagsorden.

— Dette er en superspennende debatt, men jeg tror svarene på hvorfor norsk fotball har kjørt seg litt fast på toppnivå er mer sammensatt enn bare det fysiske aspektet. Når vi har kommet til kort i Europa, har jeg ikke følt at det har vært her skoen har trykket, sier Hanstveit.

— Var belgiske spillere bedre trent enn norske?

— Nei, jeg tror skandinaver ligger høyt oppe på det fysiske.

Baller i Spania

Også i Italia opererer man periodevis med helt andre treningsmengder enn i Norge.

— Sesongoppkjøringen var helt vill, med voldsomme mengder, forteller Erik Huseklepp fra Bari-tiden.

— Vi kunne trene i to og en halv time om formiddagen og ha en like lang økt senere på dagen. Det hele ble gjerne avsluttet med fem 1500-metere.

— Hvordan var det i sesong?

— Syklusen lignet på den norske modellen, med doble økter én gang i uken. Men treningsøktene var lange - de kunne vare i opp mot tre timer.

Spania er også et stort fotballand - men iberierne trente ikke spesielt mye, skal vi tro Vadim Demidov:

— Det var sjelden vi trente doble økter i sesongen, det var mest i sesongoppkjøringen. Man trente intensive fotballøkter hvor nesten alt foregikk med ball. I tillegg var det en del hurtighetstrening, forteller stopperen fra tiden i Real Sociedad og Celta Vigo.

I motsetning til andre som har spilt i Tyskland, reagerte ikke Demidov på mengdene som møtte ham da han i 2010 flyttet til Eintracht Frankfurt.

— Men fokuset ble flyttet til mer fysikk og mer koordinasjon enn i Spania.

Hvordan trente så Marcus Pedersen i totalfotballens hjemland Nederland?

— Veldig likt som i Norge, egentlig. Men mer med ball enn med joggesko! Og i England, der trener man jo nesten ikke. Der er det bare kamper, sier Pedersen om tiden i Barnsley.

Det kan Azar Karadas skrive under på. Perioden i Portsmouth under Harry Redknapp var preget av kamper og restitusjon. Men i Portugal fikk han erfare en beinhard sesongoppkjøringen.

— Vi hadde Ronald Koeman i Benfica, og vi dro bort i to perioder. Da gjaldt det å gjøre kroppen klar. Det innebar to økter om dagen, noen dager med tre økter. Ellers hadde jeg Giovanni Trapattoni i Benfica, og hans fokus lå på det taktiske. Vi hadde ekstremt mye taktisk trening og han vektla også lange oppvarminger med spenst- og hurtighetsøvelser.

- - -

Tidligere Brann-spiller Bård Finne er nå i Köln. Foto: Odd Mehus

Slik trener Finne i Tyskland

Bergens eneste Bundesliga-proff, Bård Finne i FC Köln, forteller at laget alltid har minst én dobbeltøkt i uken.

— Noen uker har vi to dager med to økter.

I Köln-programmet er dagen etter kamp som regel fri, men Finne sier det av og til er treninger da også. Selvsagt i roligere former enn midt i uken.

Når han snakker med BT, er det en dag igjen til Bundeliga-møtet med Eintracht Frankfurt. Senere på dagen skal Finne likevel trene.

— Måten det gjøres på her, skiller seg litt fra hvordan jeg opplevde det i Brann. Vi trener ikke hardt dagen før kamp, men jeg synes det er litt tøffere enn det var i Brann. Vi har litt spill og slik.

— Blir du sliten av treningskjøret deres?

— Jeg opplever at det er plenty med den ene fridagen vi som regel har. Intensiteten er jo styrt, vi trykker mer til midt i uken enn rett før og etter kamp.

Finne har tidligere snakket med BT om den tøffe sesongoppkjøringen i Tyskland. På det «verste», trente laget tre økter om dagen.

— Det er nok den tøffeste treningsperioden jeg har hatt. Vi hadde to økter nesten daglig flere uker i strekk, sier Finne.

A-lagsøktene i Köln varer som regel halvannen time. I klubbens junioravdeling, der norskpolske Szymon Walczak spiller, er det annerledes.

— Vi har ofte to økter om dagen. Oftestyrketrening om morgenen og fotball om kvelden. Fotballøktene varer gjerne i minst to timer, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Tre sparket i Brann

 2. Hevder norsk agent ville svindle Brann i millionsalg

 3. Tap på alle fronter for Brann

 4. Slik var Brann-stjernene på ungdomsskolen

Eliteserien

SVUTMP
6Rosenborg125341710718
7Stabæk124531617-117
8Brann124351619-315
9Strømsgodset124351623-715
10FK Haugesund124351017-715
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
BT anbefaler

Denne familiens feriehus er blitt en attraksjon i Øygarden

De begynte med et pill råttent hus. Da familien Knarvik skulle lage ny feriebolig, laget de vegg av bestefars tak.

 1. Eliteserien
 2. SK Brann