Tror kontroversiell kampsport kan bli den nye sjakken på norsk TV

UFC lokker en ny gruppe TV-seere til skjermene.

RIK: Irske Conor McGregor tjente pene 47 millioner kroner på 13 sekunders arbeid natt til søndag. Her fra en tidligere kamp. Foto: NTB Scanpix

  • Magnus Wikan
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Langt flere enn TV 2 hadde regnet med sto opp grytidlig søndag morgen og logget inn på strømmetjenesten Sumo. De fleste av dem var i en aldersgruppe som vanligvis ikke står tidlig opp i helgen eller ser sport på TV 2s kanaler. De var unge.

Grunnen var tittelkampen i Ultimate Fighting Championship (UFC) mellom iren Conor McGregor og brasilianske José Aldo. Ifølge kanalen var det nemlig overraskende mange som så de tretten sekundene McGregor brukte på å slå ut stakkars Aldo.

  • Denne mannen tjente 3,6 mill. per sekund!

— Interessen har vært overraskende stor, spesielt blant unge seere. Responsen på helgens kamper har vært enorm, sier TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen.

Ungt publikum

TV 2 oppgir aldri seertallene på sendinger sendt på sine betalingstjenester, og ønsker derfor heller ikke å gi ut tallene for helgens UFC-kamper.

— Men det jeg kan si er at Sumo var godt besøkt, spesielt med tanke på tidspunktet, sier Hagen.

Men det var først og fremst ikke mengden TV-seere som begeistret Hagen, det var alderen deres. For i en mediehverdag der unge brukere flykter fra de tradisjonelle mediene, så TV 2 en tendens de vanligvis ikke opplever i sine sportssendinger.

Ny mester: Luke Rockhold (øverst) overtok UFC-tittelen fra Chris Weidman natt til søndag, mye takket være hans evner innenfor feltet "ground and pound", altså å male Weidman i stykker mens han satt over ham. Foto: Foto: Scanpix

— Et ungt publikum er svært ettertraktet, men ganske utilgjengelig i dagens mediehverdag. UFC fengsler og fascinerer et publikum, som vanligvis er vanskelig å nå, sier Hagen.Allerede i 2013 bestemte TV 2 seg for å satse på MMA (Mixed Martial Arts), hvor UFC er det klart største forbundet. Den gang hadde de eget MMA-studio med Morten Langli som programleder, men rettighetene til å vise kampene fikk de først da de kjøpte opp C More tidligere i år.

Les Anders Pamers kritiske kommentar:

Les også

Er det greit å slå dem som ligger nede?

Sjakk-sammenligning

På nyåret skal TV-rettighetene for å vise den voldelige kampsporten reforhandles. Langli, som nå er ute av TV 2, mener mediehusene bør være villige til å betale godt for det raskt voksende produktet.

— En kan jo spørre seg hva folk kommer til å se på TV om 20 år. Det er ikke skøyter, i alle fall, sier Langli.

Morten Langli. Foto: Kallestad, Gorm

Han mener engasjementet rundt både sjakk og poker på TV er med på å vise et mediebilde i endring.— Om jeg hadde kommet inn på et møte i TV 2 for ti år siden og sagt at vi burde vise sjakk og poker, så hadde de nok bedt meg om å gå fra møtet. Her gjelder det å være i forkant, sier TV-personligheten, og viser til utviklingen sirkuset har hatt i USA.

Der er UFCs popularitet er i ferd med langt å overgå proffboksing, og medieanalytikere beregner at mellom 1 million og 1,5 millioner TV-seere betalte 50 dollar for å se stevnet, hvor McGregors kamp var hovedattraksjonen.

Muhammad Ali langer ut mot Donald Trump

- Actionfylt

Hagen ønsker ikke å kommentere hvorvidt TV 2 ønsker å bla opp for å holde på rettighetene.

— Det kommer bare til å vokse, også her til lands. Ingen kan hindre det, sier Langli, og viser til at flere eksperter, deriblant Norges Idrettsforbund, har uttrykt sin skepsis til fenomenet.

- Hvorfor engasjerer det et publikum som ellers er vanskelig å få tak i?

— Man kan jo gå langt tilbake i tid og tenke hvor populært det var å se to gladiatorer slåss i Colosseum. Det er en greie som alltid har tiltrukket seg mange mennesker. At det tiltrekker seg flest unge, tror jeg er fordi de har et mer åpent sinn enn eldre. De ser ikke på det som noe stygt og ekkelt, sier Langli, og legger til:

— I tillegg er det langt mer actionfylt enn de idrettene som taper publikum. Og TV-produksjonene kanskje de beste jeg har sett. Det er ekstremt profesjonelt.

Les også

Brækhus ber kulturministeren «sette ned foten»

— Trenger en nordmann i toppen

Men med et ugunstig sendetidspunkt og et kontroversielt omdømme, tror både Langli og Hagen at interessen neppe vil eksplodere helt med det første. Om det skal skje, vil man være avhengig av å ha en norsk utøver helt i verdenstoppen.

vegard_hagen2_173792a.jpg Foto: TV 2 Sporten

— I Irland og Sverige, som begge har utøvere på høyt nivå, er dette blitt utrolig stort. Helgens kamp var kanskje den største nasjonale idrettsbegivenheten siden Irland gikk videre i fotball-VM i 1994, sier Hagen.Han fortsetter:

— For at det skal skje i Norge, må nok vi ha en utøver i verdenstoppen. Det har vært helt sentralt for den voksende interessen rundt idretter som sjakk og sykling. Uten en norsk profil, vil vi nok fortsatt være glade i langrennsskiene våre.

Fakta: UFC

Ultimate Fighting Championship er det klart største forbundet innenfor kampsporten MMA (Mixed Martial Arts).

MMA-utøverne har bakgrunn fra ulike andre kampsporter, som bryting, boksing, brasiliansk jiu-jitsu eller judo.

Kjent for sin brutalitet, hvor slag mot hodet mot liggende motstandere aksepteres. De tynne hanskene gjør at det blir mange knockouts og mange av kampene ender opp i veritable blodbad.

Kampene finner sted inne i åttekantede bur, og rundene varer i fem minutter.

Publisert
  1. Boksing
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Skjerp dere, er beskjeden fra kommunen. Slik blir tiltakene.

Det siste døgnet er 57 personer blitt smittet av korona i Bergen. – Jeg er bekymret for den videre utviklingen, sier…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Er du forvirret? Disse koronareglene gjelder akkurat nå.

  2. Mann plukket opp med redningsbåt fra Storelungeren

  3. Her lider bergensdelegatene nederlag

  4. Nå kan du sjekke om oldemoren din skulket skolen.

  5. Han var lyspunktet i det offensive spillet

  6. «En helt ny opplevelse av et av mine fineste barndomsminner»