- Myndighetene burde skjønt at jeg dopet meg

Armstrong krever at det statlig søksmålet mot ham avvises.

BURDE VISST: Lance Armstrong nærmest fnyser av søksmålet om tilbakebetaling av penger til sponsor.
FORTSATT PÅ SYKKEL: Lance Armstrong viser seg fortsatt frem på sykkel. Her mandag da han deltok i Register's Annual Great Bicycle Ride Across Iowa.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Den skandaliserte syklisten ba tirsdag retten om å avvise saken det amerikanske justisdepartementet har anlagt mot ham.

Søksmålet på 120 millioner dollar har sin bakgrunn i tiden hvor Armstrong og hans lag syklet med det amerikanske postvesenet som hovedsponsor. Den amerikanske staten setter lite pris på at US Postal nå for mange forbindes med sykkeldoping.

I sitt forsvarsskriv sier Lance Armstrong at sponsoren burde ha skjønt at han dopet seg, skriver The Wall Street Journal.

Det fordi det raskt etter at han begynte å få suksess kom påstander i media om at det var slik han var blitt så god.

— Sent i 2000 skulle sponsoravtalen fornyes. Da visste postvesenet om spesifikke anklager om at laget dopet seg. De har innrømmet at de visste at franske myndigheter undersøkte saken. Men hva gjorde de amerikanske myndighetene? Absolutt ingenting, skriver Armstrong-advokatene blant annet i sitt skriv til retten hvor de ber om at saken avvises.

Videre hevder Armstrong at både lagledelse og sponsor var lite opptatt av beskyldningene om doping, fordi de inngåtte avtalene var så lukrative for alle parter.

— Regjeringen ville ha en vinner. Den ville ha mye publisitet, eksponering og hyllest, og den fikk akkurat det med US Postal som hovedsponsor for Armstrong.

Ført bak lyset

Armstrong kjemper både for det som er igjen av sitt rykte og for å beholde så mye som mulig av formuen han sitte på.

US Postal vil imidlertid ha store deler av den formuen. Som hovedsponsor for Armstrong og laget hans de første årene han begynte å vinne i Tour de France gikk de inn med enorme summer for å hjelpe den amerikanske helten til triumfer i Frankrike - og samtidig promotere sine egne tjenester.

De begrunner søksmålet med at de ble ført bak lyset av Armstrong & co.

Skulle følge reglene

Advokatene som jobber for den amerikanske staten sier en klausul i kontrakten understreket at lover og regler skulle overholdes. Deriblant dopingreglementet.

- Rytterne på laget skulle overholde idrettens lover og regler også på det etiske området. Nå har jo Armstrong innrømmet å ha brutt disse lovene, også da han var US Postal-rytter, sa en av advokatene for justisdepartementet.

Armstrongs advokater på sin side mener altså US Postal og amerikanske myndigheter burde ha grepet inn for lenge siden.

Også trioen Thom Weisel (eier av sykkellaget US Postal Service), Johan Bruyneel (sportsdirektør for laget) og Bill Stapleton (Armstrongs agent) er rammet av søksmålet og har også de bedt om at saken avvises.

Søksmålet var i sin tid et initiativ fra Floyd Landis i 2010. I februar bestemte den amerikanske staten seg for å stille seg bak søksmålet. Landis har krav på en tredjedel av pengene staten vinner.

Publisert