Hvor var du da Putin brakk staven?

ANALYSE: Russiske idrettsstjerner er de fremste heltene i Putins nye, ambisiøse Russland. Dopingskandalen er for stor til at russerne kan leve med den. Derfor blir den så langt avfeid fullstendig.

SJEF: Russlands president Vladimir Putin.
  • Per Anders Johansen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

MOSKVA (Aftenposten): Russerne hadde knapt åpnet WADA-rapporten før alt ble avvist som en ondsinnet politisk handling fra Vesten. Rapporter avslører en gjennområtten dopingkultur i russisk idrett. Men russiske sportsmyndigheter fremstilte det hele som nok et eksempel på at den vestlige verden vil ødelegge Russland, på linje med sanksjonene etter annekteringen av Krim.

Enkeltpolitikere går så langt som å hevde at det hele dreier seg om vestlig misunnelse fordi Russland arrangerte et vellykket vinter-OL, og snart skal stå for fotball-VM.

Per Anders Johansen, Aftenpostens Russland-korrespondent.

Men til tross for de harde, sterke og følelsesmessige reaksjonene, har saken fått stor og bred omtale i russiske medier.

Russerne vet at doping foregår

— Jeg skjønner ikke hva som har skjedd, gjentok en åpenbart sint og presset sportsminister Vitalij Mutko i det ene russiske TV-intervjuet etter det andre, og viste til at russerne fikk ros for gjennomføringen av Sotsji-OL.

Han og de andre russiske sportspolitikerne kjemper nå for sitt liv, etter anklagene om manipulering av utvalgte prøver og sikkerhetsagenter fra FSB utkledd som laboratoriepersonale.

At russiske dopingkontrollører ødela 1417 dopingprøver, mente sportsministeren var en utmerket idé:

— Det er dumt å ta vare på prøver i ti år. Du gjør dopingkontrollen nå. Ferdig med det. Gi medaljen, sa Mutko.

Les også

Russisk minister støtter ødeleggelsen av 1417 dopingprøver

Les også

Får skylden for å sverte Storbritannias suksess-OL

Les også

Seks punkter som forklarer den store dopingskandalen

Et virkelighetsbilde russerne ikke kan leve med

Vanlige russere elsker sine idrettsstjerner, og de spiller en viktig rolle i Vladimir Putins oppbygging av et nytt, sterkt russisk selvbilde.

Flere av de viktigste kildene til avsløringene er anonyme russiske varslere, som har valgt å si fra. Det krever ryggrad og mot i dagens Russland.

For russerne er det et sjokk å få deres idrett fremstilt som et sted hvor korrupsjon, råttenskap og juks er satt i system:

Utøvere som ikke ville la seg dope, var ute av laget.

AVSLØRT: Marija Savinova med det russiske flagget etter å ha tatt sølv på 800 meter i VM i Moskva i 2013. Savinova er en av utøverne som er nevnt i WADA-rapporten.

Dopingkontrollørene blir ført bak lyset, og kontrollene sabotert av trenerne.Så sent som i sommer pågikk dopingen for fullt ved det olympiske treningssenteret i Saransk, hvor dopingjegerne fant blodoverføringsutstyr.

Selv Mutko og de andre russiske idrettslederne innrømmer at russisk idrett har et dopingproblem, men hevder det går i riktig retning.

Det Putin frykter mest

Nå venter det russiske maktapparatet på hva Putin vil gjøre.

Den første reaksjonen fra Kreml kom tirsdag: Alt avfeies, igjen.

— Anklagene er grunnløse, sa talsmannen til Russlands president Dmitrij Peskov.

Men Putin vil ikke nøle med å la hoder rulle hvis stadig flere bevis legges på bordet, og dopingskandalen ruller videre internasjonalt.

Det viktigste for Putin er at dopingsaken ikke påvirker den planlagte fotballfesten. Så langt er det ingenting som tyder på det. Men all idrett krever at noen har lyst til å leke med deg. Og ingen vil leke med juksemakere.

Det innser også russerne.

Publisert: