- Det er nesten så jeg får tårer i øynene. Dette er kunst

Magnus Carlsens spill rørte tidligere trener Simen Agdestein.

Magnus Carlsen vant endelig i New York. Her gliser han etter det niende partiet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

MAGNUS CARLSEN-SERGEJ KARJAKIN 1-0 (SAMMENLAGT 5-5)

NEW YORK/OSLO: Det tok nesten syv timer — men til slutt klarte Magnus Carlsen å bryte ned Sergej Karjakin i det tiende VM-partiet.

Dermed står det 5-5 i VM-kampen med to partier igjen. Etter at Karjakin ga opp, smilte Carlsen fra øre til øre.

— Det er helt enormt. Jeg har vært langt nede de siste dagene. Det tar på å sitte der hver dag, og ikke få til noe, sier Carlsen til VGTV.

— Det er en enorm lettelse. Jeg har ikke vunnet på ti partier, og det har egentlig ikke skjedd med meg før. Det har vært et slit, og det vil fortsette å være et slit. Men nå kjemper vi hvert fall på samme premisser, sier Carlsen på pressekonferansen.

Når spurt om de videre utsiktene i VM, gliste Carlsen og sa «jeg er glad det er to partier igjen».

Rørte Agdestein

Det hele kunne imidlertid endt annerledes. Sjakkeksperter mente nemlig at Karjakin kunne ha tvunget frem remis i sitt 20. trekk.

I stedet fikk Carlsen et mye bedre sluttspill. Ved flere tidspunkter måtte Carlsen spille helt nøyaktig for å unngå remis, men nordmannen imponerte med fin sluttspillteknikk.

— Det er virkelig, virkelig flott spilt av Magnus, sier Simen Agdestein, stormester og tidligere Carlsen-trener, i VGTVs studio.

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin, her fra det niende partiet.

— Det er nesten så jeg får tårer i øynene. Dette er kunst, det er sluttspillskunst. Dette er historisk toppnivå, fortsetter han. Spill gjennom partiet her.

Carlsen: - Det var ikke vakkert

Studiomakker Jon Ludvig Hammer var imidlertid uenig i Agdesteins hyllest av partiet, og påpekte at nordmannen også gjorde flere upresise trekk.

Carlsen virket heller ikke å være spesielt fornøyd med eget spill.

— Det var ikke vakkert på noe som helst måte, men det gikk til slutt. Jeg er ekstremt lettet, sier Carlsen.

Agdestein var imidlertid ikke den eneste som ble rørt.

— Lettrørt klokken 02.30 om natten. Tårer i øynene, skriver Aftenpostens sjakkskribent Atle Grønn på sin Twitter-konto.

Etter pressekonferansen var det god stemning i Team Carlsen. Hele gjengen smilte bredt, men de var ikke snakkesalige og forlot lokalet raskt.

Slik får Carlsen trekkene ut av hodet: - Det er et kjempeproblem.

Sløste med tid

E4 og spansk åpning har vært svært toneangivende for denne VM-kampen. Parti 10 var intet unntak. Denne gangen gikk Karjakin for det berømte Berliner-forsvaret, som vanligvis regnes for å øke remis-sjansene.

Etter hvert skulle computervurderingene svinge frem og tilbake. Spesielt Sergej Karjakins 20. trekk vakte oppsikt. Ekspertene mente at Karjakin kunne tvinge frem remis, men i stedet gikk russeren for å flytte bonden sin til d5.

Flere eksperter mente dette d5-trekket fra Karjakin var dårlig. De mente nemlig at dersom springeren hadde tatt bonden på f2, så ville Carlsen blitt tvunget inn i en remis-variant. Etter d5-trekket fikk i stedet Carlsen etter hvert et stort overtak.

— Et av de mest sjokkerende trekkene i hele VM, sa russeren Jan Nepomnjasjtsjij, som tilhører den ypperste verdenseliten, ifølge chess24.com.- Ikke veldig imponerende av Karjakin, var dommen på Twitterfra Spanias beste sjakkspiller Paco Vallejo.

— Karjakin tabbet seg ut skikkelig ved å ikke finne remis, skrev kvinneverdensmestere Susan Polgár på sin Twitter-konto.

- Drømmescenario

I stedet for en direkte remis, fikk Carlsen spille på et stort overtak.

Nepomnjasjtsjij spådde at det ville bli «endeløs tortur» for Karjakin, mens tidenes beste kvinnelige spiller Judit Polgár kalte stillingen et «drømmescenario» for Carlsen. Begge to satt arrangørens offisielle sending.

Carlsen beholdt en betydelig fordel i partiet, men etter hvert ble det delte meninger om hvorvidt nordmannen kom til å vinne. Men så, med Karjakins 56. trekk, snudde partiet på ny i favør Carlsen.

At Karjakin flyttet sitt tårn fra h8 til h7, fikk sjakkcomputerne til å spå tap for russeren. Carlsen imponerte etter hvert med å finne de riktige trekkene, til slutt kunne han innkassere sin første seier i VM.

Fredag er det hviledag. Parti 11 spilles lørdag.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport: Hva har Karjakin og Drillos til felles?

Publisert: