Bergenske Håvard (25) slo sin personlige rekord med ni minutter - klarte OL-kravet

Håvard Haukenes med knalltid på 50 km i Slovakia. 3.47,42 er mer enn to minutter under OL-kravet i kappgang.

Håvard Haukenes (Arkivfoto)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Haukenes har vært en av de mest uheldige toppidrettsutøvere i Norge, med betennelse på hjerteposen som holdt ham borte i lang tid, og som gjorde at han ikke kunne være med i VM i friidrett Daegu i 2011, der han var kvalifisert.

Utøveren fra klubben Gular ble dessuten disket i sitt første senior-VM, på grunn av for mange advarsler.

Men 25-åringen fra Paradis i Bergen er ikke den som gir opp. Han har vært bevisst på å komme seg til OL i Rio, og det blir ingen problemer når han har klart kravet så ettertrykkelig. Trener Stephan Plätzer forteller.

— Dette var stort. Han ble nummer fire i selve konkurransen etter en polsk vinner, finsk andremann og polakk også på tredje. Rafael Augustin vant på drøye 3.43. Men for Håvard var det et gjennombrudd og han var utrolig lettet, sier treneren.

Haukenes har nemlig lagt studiene til siden dette semestret, for å trene godt nok mot sommerlekene i Brasil.

Les også

Kastet seg til EM

Perset med ni minutter

-Og resultatet kom her. Han perset med ni minutter, sier Plätzer, mens Haukenes bruker tiden i dopingkontroll som hører med.

-Han sa til meg at han var veldig glad fordi det var første gang i karrieren at han ikke fin en eneste advarsel.

Får utøverne tre i løpet av en distanse, er det rett ut. Det har han altså opplevd tidligere.

Les også

«Jeg vil ikke se det trøtte trynet ditt!»

God kjemi

De to har jobbet godt sammen gjennom hele vinteren. For det som kjennetegner Haukenes er en stor motor, men i kappgang er ikke det nok.

— Det hjelper lite hvis ikke teknikken er på plass. Derfor har vi fått mye hjelp av Susanna Feitor fra Portugal, som jeg også trener. Hun en er voksen dame, som har deltatt i fem OL og 11 VM. 41-åringen satser også mot OL, og har mye kunnskap om teknikk.

Plätzer forteller at Haukenes fra Paradis i Bergen, har vært på høydetrening i Sør Afrika i forbundsregi. Like etterpå ble det en ny høydeleir i Sierra Nevada.

Nå er begge spent på hva Olympiatoppen sier.

-Jeg håper at ikke Håvard må gå noen flere 50 km før OL. Han skal i aksjon igjen 9.april i Tsjekkia, da på 20 km. Dessuten er det verdenscup i Roma 7. mai- også det 20 km.

Erik Tysse deltok også i konkurransen, men fikk problemer med korsryggen netter tre mil og måtte bryte.

— Han kommer til å kvale inn på 20 km til OL, tror treneren.

Hør siste episode av podcasten Aftenpodden Sport. Jan Åge Fjørtoft og Bertil Valderhaug oppsummerer den norske suksessvinteren sammen med programleder Kjetil Flygind:

Publisert: