Britiske Andrew (23) er født med ski på beina

Han er vokst opp i Skottland, men Andrew Young kan ikke se for seg et liv uten langrenn.

FRA SKOTTLAND PÅ SKI: Andrew Young går for Bækkelaget i søndagens stafett. Tom Benjaminsen

TROMSØ: Nå er Young på plass i Tromsø for NM på ski, og i dag går han stafett for Bækkelagets SK.

— Det er en lang historie. Foreldrene mine var interessert i ski, telemark og langrenn. Det er korte alpinbakker i Skottland, så vi ble stående i kø både opp og ned, sier Young og ler.

— Jeg husker ikke hvordan livet er uten ski. Jeg har gått helt siden jeg var liten, sier Young.

I skyggen av rugby

I Skottland er han vokst opp i byen Huntly, i nærheten av Aberdeen. I hjemlandet er det rugby, fotball og andre idretter som havner i første rekke.

Da Young tok sin første pallplass i verdenscupen i Toblach tidligere denne sesongen sendte det skotske skiforbundet ut pressemelding – med bilde av en på snowboard.

— Det var en avis som ringte meg da jeg ble nummer tre. Det er ganske spesielt, sier Young.

- Har tatt steg i år

Han bor på Lillehammer og er en del av Team Synnfjell. Der har han tidligere Team Nord-Norge-sjef Jostein Vinjerui som trener.

— Du merker at han har en helt annen innstilling, og en annen mentalitet, sier Vinjerui.

— Han er en bra trener, det må jeg jo si siden jeg har tatt steg i år. Alle trenere er ganske like, men det er noen små endringer jeg har gjort under Jostein, sier Young.

Les også

TV-stjerna måtte droppe NM-jobb etter TIL-interesse

Blir ”mobbet”

Han representerer Storbritannia, men har bodd i Norge i over seks år og snakker flytende norsk. Mange på laget og i skimiljøet misunner Youngs statsborgerskap. Årsak: Han får gå OL, VM og verdenscup om han kvalifiserer seg.

— Ja, det er mange som er misunnelig, sier Young høyt og ser på trener Vinjerui.

— De norske mobber meg og sier jeg er født med verdenscupstatus, men så enkelt er det ikke. Det er noen krav for at vi må kvalifisere oss, sier Young.

— Men det er mye lettere for Andrew enn for de norske, sier Vinjerui.

Kan ta NM-gull

Han har ikke hatt muligheten til å ta gull på de individuelle distansene, men på stafetten kan han ta gullet sammen med Bækkelagets IL. De har startnummer 41, og Young går sisteetappen.

— Man kan gå med en utenlandsk løper, sier Vinjerui.

— Sjansene er nok ganske små. Målet er å bli bedre enn nummer 28. Det er vår beste plassering siden jeg kom til klubben, sier Young.