Spansk 17-åring hylles: – Han spiller som det var i skolegården

Barcelonas Gavi (17) ble den yngste til å spille på Spanias landslag noen gang. Han fikk europamesterne til å blekne. Marco Verratti (28) måtte bruke alle midler for å stoppe unggutten.

ALLE MIDLER: Marco Verratti (t.v.) slet med å stoppe Gavi. Til slutt måtte han bruke alle midler.
  • Ole Kristian Strøm, VG
Publisert Publisert

Landslagstrener Luis Enrique valgte å la Barcelonas vidunderbarn få sjansen fra start i Nations League-semifinalen mot Italia. Og han skuffet ikke.

– Gavi? Han spiller som om det var i skolegården eller i bakgården. Han er fremtiden og nåtiden til det spanske landslaget, sa Enrique på pressekonferansen etter kampen.

Spania vant 2–1 over Italia og kvalifiserte seg dermed for finalen i Nations League. Torsdag kveld blir motstanderen klar. Det blir enten Belgia eller Frankrike.

Les også

Italia tapte for første gang på tre år: Spania klare for Nations League-finale

17-åringen har vært en av de svært få lyspunkter hos Barcelona til nå denne sesongen. Han spilte sammen med lagkameraten Sergio Busquets og Atletico Madrids Koke på midtbanen mot Italia onsdag.

Med sine 17 år og 62 dager er han altså tidenes yngste. Den gamle rekorden ble satt av Angel Zubieta i 1936. Gavis lagkamerat Ansu Fati var ganske nær sist sesong. Han debuterte i en alder av 17 år og 308 dager.

– Se hvor gode unggutter vi har i Spania! Det er ikke normalt å se en spiller ha en slik selvtillit og karakter i debuten, sier Luis Enrique til RAI.

– Verratti er forbildet hans. Jeg sa til Gavi at i dag at han skulle presse Verratti fra første til siste stund, fortsetter Enrique. Marco Verratti er Paris Saint-Germain-spilleren som ble en av Italias EM-helter sist sommer.

TØFFE TAK: Alessandro Bastoni (blått) slet med å stoppe Gavi, som her får en luftetur.

– Gavi fikk toppspillere som Jorginho og Marco Verratti til å se gjennomsnittlige ut, skriver football-espana.net.

– Jeg ble imponert av Gavi. Jeg kjente ikke til ham. Han gjorde en stor kamp, du kan se at han har et enormt potensial, fastslo Italias Emerson Palmieri etter matchen.

Midtbanekollega Koke var også imponert:

– Alder er bare et tall. Det betyr ingenting hvor gammel du er når presterer. Det viktige er å prestere, det betyr ingenting om du er 17 eller 37, sa han i et intervju etterpå.

Les også

Asensio scoret hat trick mot barndomsklubben

Også på spillerbørsene blir han hyllet. «Modig» er en av de positive ordene i ASs vurdering. Sportsavisen ga Gavi 8 – og bare to spillere fikk mer.

Marca på sin side skriver at Gave overhodet ikke var nervøs, bidro defensivt og viste hvilke kvaliteter han har på den siste tredjedelen.

Gavi har vært i Barcelona siden han var elleve – hentet fra Real Betis’ ungdomssystem.

Ferden gjennom den katalanske klubbens akademi har gått fort med proffkontrakt i september 2020 og A-lagsdebut kort tid etter sin 17-årsdag. Han har allerede syv kamper for Barca i konkurransekamper, men venter fortsatt på sitt første mål.

Publisert
  1. Spansk fotball
  2. Ansu Fati
  3. Fotball
BT anbefaler

De har kjempet om Bergen i snart to år. Nå er det bestemt hvem som får bli.

Kommunen har nå bestemt hvilke tre selskaper som får dele byen mellom seg de neste to årene.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Bilen bak reagerte på vingling på E39

  2. Joachim Høegh-Krohn leder en statsbedrift i Bergen. I fjor tjente han like mye som 47 industriarbeidere.

  3. Buekorps marsjerer før begravelsen til Julianna (13)

  4. Erik var i elendig form før han møtte Benedicte. Her er de på vei til bryllupet sitt.

  5. Slik vil streik ramme Bergen: Her kan det bli stengt

  6. Fra dette bygget styres den ukjente Mohn-familiens Argentina-eventyr