Elden: Utenlandsproffene risikerer sanksjoner om de spiller kamp til helgen

Landslagets utenlandsprofiler er på full fart hjem i rutefly, men risikerer bøter om de skulle bryte karantenereglene ved å spille fotballkamp kommende helg.

I KARANTENE: Erling Braut Haaland og Dortmund møter Hertha Berlin førstkommende lørdag klokken 20.30. 15 timer senere er han ute av karantene.
 • Jens Friberg, VG
 • Magnus Gamlem, VG
 • Ida Høidalen, VG
 • Simon Zetlitz Nessler, VG
 • Morten Asbjørnsen, VG
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det skriver advokatprofilen John-Christian Elden til VG.

– Hvis de er i karantene og har søkt om å fly hjem for å sitte i karantene der, og fått innvilget på det vilkåret, kan de straffes med fengsel hvis de da søknaden ble gitt ikke hadde tenkt å sitte i karantene, men spille, skriver Elden på SMS.

Flere landsprofiler, deriblant Mohamed Elyounoussi, Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard (som har hatt corona) og Kristoffer Ajer, er på vei hjem til sine respektive hjemland for å returnere til karantene.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier til VG at han håper spillerne gjennomfører den gjenværende delen av karantenen på sitt hjemsted.

– Jeg kan ikke pålegge personer som bor i utlandet et slikt karantenekrav, men som jeg sa i går - det er en grunn til at disse spillerne er i smittekarantene. Vi må alle ta ansvar for å sørge for å hindre smittespredning, sier Høie til VG.

Tyske Kicker har fått bekreftet fra sportsdirektørene i RB Leipzig og Borussia Dortmund at det er forventet at Alexander Sørloth og Erling Braut Haaland vil dra tilbake til Tyskland innen kort tid. Ifølge Markus Krösche i RB Leipzig skal det ikke være noen karantenordre fra norske myndigheter, og etter returen til Leipzig må Sørloth teste negativt på to coronatester før han kan delta på lagtrening igjen.

SCOTLAND BOUND: Mohamed Elyounoussi og Kristoffer Ajer er på vei hjem til Skottland. De møter Hibernian klokken 16 lørdag, et snaut døgn før karantenen utløper.

Unntak for hjemreise

Grunnen til at de er sendt hjem fra landslaget, er at Omar Elabdellaoui ble smittet av coronaviruset fredag. Ifølge konkurransedirektør Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund (NFF), er alle spillerne som har vært på samling i karantene til og med klokken 13.00 søndag 22. november.

Ifølge coronaforskriftene til norske helsemyndigheter er det kun mulig å gi unntak fra karantene om det gjelder fare for liv og helse, eller om de skal reise til et nytt sted for å oppholde seg i karantene. De norske spillerne reiser med vanlig offentlig transport (rutefly) hjem.

– Når den enkelte spiller nå reiser hjem med vanlig rutefly, vil jeg påpeke at det er kommunelegen som må gjøre vurderingene om dette kan gjøres på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Det er ikke vurderinger jeg eller Helse- og omsorgsdepartementet tar eller har gjort, sier Høie.

– Uansett, formålet med slike reiser er vesentlig annerledes enn gårsdagens reiseopplegg. Jeg håper at spillerne som nå eventuelt får tillatelse til å reise hjem gjør det på en smittevernfaglig forsvarlig måte, blant annet ved å holde god avstand til andre, sier helseminsteren.

Les også

NFF har kontaktet spillere til nødlandslag

Smittevernoverlege Tore Steen bekrefter til VG at det er han som har tatt avgjørelsen om å la spillerne reise hjem søndag. Dette er også i tråd med covid-19-forskriftens §5e 2. ledd som sier følgende:

«Personer i smittekarantene kan unntaksvis bruke offentlig transport for å komme seg til egnet karantenested etter særskilt vurdering for kommunelegen».

– Smittevernoverlegen har vurdert en konkret søknad om hjemreise for spillere i karantene, basert på en individuell vurdering av hver enkelt spiller fra landslagslegen i NFF. Denne søknaden ble innvilget i henhold til unntaksbestemmelsen i covid-19-forskriften.
Betingelsen for å kunne reise hjem for å være i karantene er at de er symptomfrie, at de bruker munnbind på offentlig transport og går rett i karantene når de kommer hjem, sier han til VG.

Onsdag skulle Norge møtt Israel i privatlandskamp, men den ble avlyst etter at en israelsk spiller testet positivt:

Om mulige sanksjonsmuligheter fra Oslo kommune sier Steen følgende:

– Det blir hypotetisk og det får vi eventuelt kommer tilbake til, sier han, og legger til at han regner med at de følger opp det de nå har fått tillatelse til.

– Vi forventer at de følger de forutsetningene som lå til grunn for samtykke til utreise, sier Steen til VG.

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen mener det er «spinnvilt» at landslagsspillerne får fly rutefly etter å ha vært i nærkontakt med en smittet.

«Hvorfor får disse en særbehandling ingen andre har fått eller kommer til å få? Få fly rutefly etter nærkontakt? Fullstendig uforsvarlig», skriver han på mikrobloggtjenesten Twitter.

Publisert
 1. Herrelandslaget fotball
 2. Fotball
BT anbefaler

Store forskjeller mellom kommunene. Her får innbyggerne billigere strøm.

Flere kommuner i Vestland innfører fast lavpris til innbyggere og næringsliv.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Knut Ivan har svømt fra Oslo til Bergen: – Helt utrolig

 2. Politiet rykket ut med flere patruljer etter melding om vold

 3. Butikksjefen parkerte utenfor. Noen timer senere så det slik ut.

 4. Måtte gi lån til sitt eget selskap

 5. – Om dommeren ikke er voksen nok til å takle dette, kan det bli stress

 6. Trapper opp streiken: Disse skolene rammes fra mandag