Norge trenger hjelp for å komme til OL: - Nå blir det veldig tungt

Sør-Korea er langt unna. For hockeygutta ble avstanden til OL i 2018 enda litt lenger etter tapet for Kasakhstan.

Det ble ingen god bursdagsfeiring for Mats Zuccarello. Norge tap mot Kasakhstan gjør at OL-deltakelse i 2018 allerede henger i tynn tråd. NTB Scanpix

Kasakhstan – Norge 4-3 e.f. (0-0, 1-3, 0-2, 1-0)

14 sekunder før slutt var det bare å avbestille turen. Nå lever håpet, men Norge må ha hjelp for å vinne kvaliken. Kasakhstan har nå taket på OL-plassen.

Takk og lov for Mats Zuccarello. Jo, ishockey er et lagspill og én mann vinner ikke alene. Men Norge hadde ikke fått poeng uten Zucca i går. I ordinær tid scoret han en gang og hadde to målgivende pasninger.

Deler av det norske fotballandslaget hadde tatt turen til Jordal Amfi, kanskje for å glemme det begredelige resultatet mot Hviterussland onsdag. Det var vel ikke så veldig mye inspirasjon å hente før i det siste minuttet av ordinær tid.

Ikke det at Norge spilte så fryktelig dårlig i Petter Thoresens første offisielle og viktige kamp som landslagstrener. Men Norges store problem blir ikke borte bare av å få en ny mann på benken. Effektiviteten er fremdeles et sorgens kapittel.

Les også

Nå kan du endelig se Zucca spille i Oslo

Det blir ofte en dragning for mye, for lite folk til å dekke keeperens sikt og litt for lite presisjon i avslutningene. Hørt den før?

— Nå blir det veldig tungt. Vi var ikke gode nok i dag. Vi møter et godt lag, men vi bør lese spillet deres bedre. De spiller forsvar, og det må vi finne ut av. Det er veldig surt å tape, sa Zucca til TV 2 før han strenet forbi og inn i garderoben.

Ole-Kristian Tollefsen tror ikke OL-håpet er ute helt ennå.

— Jeg føler at det er åpent fremdeles, men nå må vi jo bare håpe at resten av resultatene går med oss, sier Tollefsen til Aftenposten.

Store forventninger

Norge møtte Kasakhstan under VM i Moskva i mai. Norge vant 4-2 etter å dominert kampen, men slitt med uttellingen. Fra den gang var Norge forsterket med Patrick Thoresen mens Kasakhstan manglet sin bestemann, Dustin Boyd. Til Oslo kom Kasakhstan med et rent klubblag, Barys Astana som spiller i den russiske ligaen KHL.

Det man lærte i Moskva var at Kasakhstan er gode på kontringer og livsfarlige i overtallsspill. Vi fikk en ren reprise, bare med feil resultat.

Det var store forventninger til Norges førsterekke med Mats Zuccarello, Patrick Thoresen og Anders Bastiansen. Zucca jobbet som en helt og skuffet ikke, men som han selv har poengtert gang på gang: dette er et lagspill og kamper vinnes ikke av én mann alene.

Norge hadde pucken mye, men slet med å komme til de råeste sjansene. I den første perioden noterte vi bare fire-fem ordentlig store. Men bakerst hadde Kasakhstan en velvoksen keeper i Vitali Kolesnik. At han er bra visste vi også fra VM.

Les også

Stjernen som viser vei

(Krever innlogging)

Håpet tent og slukket

Kasakhstan tok ledelsen i et overtallsspill med en spesiell vri. Måten det ble avsluttet på går i hockeykretser under navnet ”Kongen av Danmark”. En pasning fra bak buret til en spiller som er helt fri, som alle har glemt. Roman Starsenko takket og bukket og scoret.

Mats Zuccarello fylte 29 år torsdag og feiret med en scoring. Nesten en ren reprise av Kasakhstans scoring. Nydelig pasning fra Anders Bastiansen og suverent satt inn av Zucca.

Men så kom to vonde baklengs. Først da Kasakhstans Kevin Dallman bare slengte pucken inn mot mål og en dekket Lars Haugen ikke så noe somhelst.

Deretter da Roman Starsenko skjøt gjennom Lars Haugen fra en vinkel der pucken bare ikke skal gå inn. Hvordan var det mulig?

I den tredje perioden kunne Kasakhstan satse alt foran eget bur. Der lå de og bare feide pucken unna hver gang de fikk tak i den. Først det gjensto et drøyt minutt fikk Norge redusert ved Jonas Holøs.

På en tung dag, kan Norge i det minste glede seg over ett poeng. NTB Scanpix

Så kom den fantastiske utligningen 14 sekunder før slutt. Anders Bastiansen styrte pucken bak målvakten.Men det tok bare et snaut halvminutt av overtiden før Kasakhstan avgjorde kampen. Mathis Olimb hadde en stor sjanse i overtiden, men klarte ikke å få pucken i mål. Deretter vant Kasakhstan pucken og gikk rett opp og avgjorde. Dette sa Olimb om sjansen:

— Jeg var jo helt fri, og nå skulle jeg selvsagt gjerne gjort det annerledes. Men det går fort utpå der, og man må ta avgjørelsene veldig kjapt. Denne gang uten hell.

— Det var vel ingen højdaravgjørelse jeg tok der, og så er det veldig synd at de vinner pucken og scorer rett etterpå. Jeg står og ser på sommerfugler og så setter de den, sa en selvkritisk Olimb.

Les også

Landslagskapteinen refser norsk presse: - Skulle nesten tro det var krig

Fransk sliteseier

Det er tre ledige OL-plasser, bare vinnerne fra de tre kvalifiseringsgruppene blir invitert inn i varmen.

— Dette blir vanskelig, men vi må ha fokus på å slå Italia fredag. Jeg tror Frankrike kan slå Kasakhstan, og da får vi se, sier Petter Thoresen.

Etter Sotsji-OL fikk Norges Ishockeyforbund drøyt tre millioner kroner, penger som kommer svært godt med i en slunken kasse. Midlene øremerkes i utgangspunktet ikke til noe spesielt, men går i det store sluket.

I tillegg kommer noe støtte fra Olympiatoppen og forhåpentlig økt interesse fra sponsorer.

Hvor mye en eventuell deltagelse i Sør-Korea i 2018 vil være verd avhenger av flere faktorer, først og fremst om NHL og IOC blir enige slik at verdens beste spillere faktisk kommer til OL. Den avtalen er foreløpig et godt stykke unna.

I torsdagens første kamp slet Frankrike overraskende mye med å nedkjempe Italia. Til slutt ble det 2-1 til Frankrike etter forlenging.