Lance Armstrong: Jeg kunne aldri jukset i golf

Den dopingtatte syklisten hevder han er en hedersmann når han driver med hobbyen sin.

Lance Armstrong har blitt symbolet på dopingbruken i sykkelsporten. Her tar han på seg den gule ledertrøyen etter den 20. etappen av Tour de France 2005.
  • Nicholas Bergh
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Han feide gulvet med konkurrentene i Tour de France fra 1999 til 2005, men i 2012 skulle Lance Armstrongs korthus rase sammen.

Først straffet det amerikanske antidopingbyrået USADA Armstrongs utstrakte dopingbruk ved å ta fra ham de syv Tour de France-titlene. Så samtykket det internasjonale sykkelforbundet med UCI straffen.

Armstrong ble også utstengt fra sykkelsporten på livstid.

Lance Armstrong har etter hvert snakket åpent om sin dopingbruk. Her under innspilling av dokumentaren "The Armstrong Lie".

Dermed har amerikaneren fått tid god tid til å pleie sine andre hobbyer, deriblant golf. Armstrong har et handicap på 10, og innrømmer at han spiller 250 runder i året.Nå har 43-åringen stilt opp til et intervju med Golf Digest. I intervjuet forteller Armstrong at han aldri kunne tenke seg å juske i golf.

— Du tenker kanskje at jeg er den siste som skal si noe om å jukse, men golf er annerledes. Jeg elsker å holde fast ved æreskodeksen som vi ikke hadde i sykling, sier Armstrong.

- Doping var en del av jobben

Den tidligere US Postal rytteren har gjentatte ganger snakket om dopingkulturen i sykkelsporten på 1990-tallet, og hevdet at dopingbruken var så vanlig at den ble en nødvendighet for enhver syklist med ambisjoner.

«Det var, etter min mening, en del av jobben» svarte Armstrong når sport om han måtte dope seg for å vinne i et intervju med talkshowstjernen Oprah Winfrey i januar 2013. I golfsporten derimot, tar Armstrong fullstendig avstand fra doping, forteller han.

— Dersom jeg flyttet ballen min i en rough (et sted på en golfbane der det er høyere og/eller tykkere gress, journ. anm.) og ble tatt, ville jeg ikke bare angret på det, mitt hjerte ville vært knust for alltid. Når jeg tenker på reform innen sykkelsporten, tenker jeg på golf, sier Armstrong.

Ville ikke kommentere Hushovd-bok

Nettopp reform, oppgjøret med dopingkulturen, er et naturligvis et hett tema i sykkelsporten for tiden. Det har blitt langt færre positive dopingprøver enn i de værste skandaleårene, og i forrige uke vurderte UCI sterkt å utestenge et av verdens største lag, Astana, som fortsatt er ansett som en av værstingene i klassen.

Ekkoet etter fortidens dopingskandaler gir imidlertid stadig gjenlyd. Da den tidligere proffsyklisten Thor Hushovd lanserte sin bok «Thor» i oktober, gikk nesten hele pressekonferansen til å snakke om doping.

Årsaken til det var at Hushovd hadde fått vite om Armstrongs dopingbruk halvannet år før amerikaneren la alle kortene på bordet, uten å si fra om det.

Armstrong ønsket forøvrig ikke å kommentere bokavsløringene overfor Aftenposten.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Synes Hushovd fortjener mer respekt enn han fikk her

  2. Dopinglag går fri: - Troverdigheten er svekket

  3. Forfatter av Hushovd-bok: «Jeg fatter ikke hvordan Thor klarte å holde ut»

BT anbefaler

Her var hele bandet blitt byttet ut. – Provoserende og lite forståelsesfullt.

Les historien om den opprivende konflikten i Hjerteslag.