Russisk minister støtter ødeleggelsen av 1417 dopingprøver

Svært overraskende uttalelser fra offisielt hold etter WADA-rapporten.

- INGEN BEVISER: Russlands sportsminister Vitalij Mutko er meget kritisk til WADA-rapporten.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

MOSKVA/OSLO (Aftenposten): Mandag offentliggjorde verdens antidopingbyrå (WADA) en rapportom omfattende systematisk doping, korrupsjon og ødeleggelse av 1417 dopingprøver i Russland.

Rapporten konkluderer med at det har vært uheldig statlig påvirkning gjennom personer i Sportsdepartementet i Russland.

— Dette ikke kunne skjedd uten at statens kjennskap eller samtykke, sier leder for granskningsgruppen Dick Pound.

— Anklagene mot det russiske sportsministeriet er ikke underbygget av noen bevis, sa sportsminister Vitalij Mutko mandag ettermiddag til russiske nyhetsmedier.

Nå truer Mutko med å kutte all statlig støtte til antidopingarbeidet i Russland.

— Jeg vil være glad for å stenge systemet. Vi vil bare spare penger, sier han.

BAKGRUNN:

Les også

WADA utelukker ikke at Russland utestenges fra OL

— Alle burde ødelegge prøver

Lederen for Russlands føderale medisin-biologiske myndighet FMBA, Vladimir Uyba, sier at han ikke ser noe som helst grunnlag for de kritiske konklusjonene fra WADA.

— Dette er en fullstendig politisk motivert uttalelse, akkurat som de antirussiske sanksjonene. Det er overhodet ikke noe grunnlag i det hele tatt, fordi disse dopingtestene av utøverne er utført av WADA-inspektørene selv. Dessuten vet utøverne aldri nøyaktig når WADA-kontrolløren vil komme, sa Uyba til Interfax.

Likevel sier sportsminister Mutko, som også er fotballpresident og involvert i FIFA, at han støtter fullt ut at dopinglaboratoriet i Moskva ødela 1417 dopingprøver.

— Dette er noe hele verden burde gjøre. Det er dumt å ta vare på prøver i ti år. Du gjør dopingkontrollen nå. Ferdig med det. Gi medaljen. Ha det! Hvorfor gå så langt tilbake i tid, sa Mutko til Interfax.

- WADA vissteom det

Den russiske sportsministeren hevder at WADA ble informert om at dopingtestene ble ødelagt ved antidoping-laboratoriet i Moskva.

— Dette ble gjort med WADAs kjennskap. Det er en prosedyre som går ut på å beholde disse prøvene med tanke på den eller den situasjonen. For resten av prøvene var det ingen slike instruksjoner, og de ble ødelagt, sa Mutko.

— Vi har ingenting å være flau over. Ja, vi har problemer i dag, men vi har aldri prøvd å legge skjul på dem, sa Mutko.

Han nevnte en lang liste over russiske idrettsfolk som er anklaget av russiske antidoping-organer for å bruke forbudte stoffer.

— Vår tilnærming er at dette er alvorlig, uansett meritter og rang, sa Mutko.

- Organisert etter nosk mønster

Den russiske sportsminsteren sier også at Russlands antidoping-organer er bygget opp og organisert nøyaktig på samme måte som det norske antidoping-systemet.

I 2009 inngikk Antidoping Norge et samarbeid med den ferske russiske antidopingorganisasjonen RUSADA, for å utvikle organisasjonen til å bli en effektiv dopingjeger.

Til arbeidet ble det bevilget 600.000 kroner fra Utenriksdepartementet.

Les Antidoping-Norges reaksjoner på WADAs rapport:

Les også

- Det er skuffende at kunnskapen ikke er brukt til å bekjempe doping

— Det var ikke jeg som bygget opp RUSADA (Det russiske antidoping-byrået). Det ble satt på den måten de sa at vi skulle gjøre det: De ga oss strukturen, standardplanene og ga oss den norske organisasjonen som grunnlag. Vi signerte avtalen med dem, og laget en organisasjon nøyaktig etter dette mønsteret. Nå sier de til oss at vi gjør noe feil. Hva er galt? Forklar, sa Mutko til Interfax.

Sebastian Coe, presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), gir russerne frist ut denne uken til å svare på de alvorlige dopingbeskyldningene.

Publisert: