Dette er Jörgen Lennartsson

<p>45-åring med lang fartstid tar over Stabæk.</p>

Publisert:

FotballEM U21 SverigeTrening Sverige17.06.2009Foto: Bildbyrån/DigitalsportNORWAY ONLYJörgen Lennartsson Foto: Digitalsport

Mandag ble det endelig klart at Jörgen Lennartsson overtar som Stabæk-trener fra neste sesong. Lennartsson begynte sin trenerkarriere allerede som 14-åring (!), da han trente yngre lag i moderklubben Växjö Norra. Noen stor fotballspiller ble han aldri selv.

– Etter junioralderen skjønte jeg at jeg passet bedre som leder enn som spiller. Likevel fortsatte jeg å spille på lavere nivå frem til jeg var 23 år, sa Lennartsson til coachen.se i 2008. ## Erfarne støttespillere

Lennartsson trente yngre lag i moderklubben i nesten ti år. Så fikk han ansvar for ungdomslaget til den lokale storklubben Öster. Da var en profesjonell trenerkarriere i gang for alvor. I fire år jobbet han i det såkalte Tipselit-prosjektet, en satsing i samarbeid mellom Sveriges fotballforbund og tippeselskapet i landet. Prosjektet ble startet i 1992 og har fått æren for mange av landets suksesser i spillerutvikling.

– Dette var svært lærerike år for meg, mye takket være et nært samarbeid med Hasse Backe, som var A-lagstrener på den tiden, minnes Lennartsson.

Senere ble Lennartsson hentet til Helsingborg, der han hadde tilsvarende jobb i seks år. Så ble han forfremmet til A-laget, som assistent. I Helsingborg jobbet han sammen med meritterte trenere som Nanne Bergstrand, Bosse Nilsson, Reine Almqvist og Åge Hareide.

Opprykk i Sverige

For åtte år siden fikk Lennartsson sin første og til nå eneste jobb som hovedtrener for et A-lag. Han ledet göteborgsklubben opp i Allsvenskan, før tilbudet om å bli U21-trener for Sverige sammen med legenden Tommy Söderberg kom.

– Jeg hadde vært heltidsansatt klubbtrener i 14 år, så det var fristende å prøve noe nytt, sier Lennartsson til Coachen.

Treneren har flere ganger gitt uttrykk for skuffelse over at Sverige er blitt dårligere i forsvarsspillet det siste tiåret.

– Forsvarsspillet må vi ha med oss for å sikre internasjonal fremgang, sier han.

Men han har også lettet på sløret om sin egen fotballfilosofi:

– Om man bare satser på overganger og dødballer, får du ingen langsiktig utvikling. Man må ha sitt eget pasningsspill, et pasningsspill som er godt nok til å spille ut et etablert forsvar. Rinus Michels sa alltid at for å vinne én kamp kan du kontre, men for å vinne ligaen må du ta initiativet. Det har jeg sans for, sier Lennartsson.

Fotballpresidenten visste det ikke

Den svenske fotballpresidenten Lars-Åke Lagrell var ikke klar over at U21-landslagets Jörgen Lennartsson har takket ja til å trene Stabæk.

Lagrell fikk beskjeden av det svenske nyhetsbyrået TT mandag.

– Men vi er ikke uvitende om at han har fått tilbudet, og heller ikke ukjent med at han har vurdert tilbudet. Vi visste at han var interessert, sier Lagrell, som gjerne skulle sett at Lennartsson fortsatte som U21-trener.

– Han har gjort en god jobb. Det er en entusiastisk person, og det er bare å ønske ham lykke til. Vi skulle gjerne ha beholdt Jörgen.

Fakta: Jörgen Lennartssons karriere

1979-88: Växjö Norra (ungdomsavdeling)

1989: Vederslöv/Dänningelanda

1990-93: Öster (U20)

1994-99: Helsingborg (U20)

2000-01: Helsingborg (assistent)

2002-04: Häcken

2005: Landslagstrener Sverige U17

2005: Assisterende landslagstrener Sverige U21

2006-2010: Landslagstrener Sverige U21

Kilde: Svenska Fotbollförbundet

Publisert: