Dale Oen døde av hjerteinfarkt

<p>— Beklager at vi ikke klarte å avdekke sykdommen.</p>

Drammen. Andre dag av NM i svømming i Drammensbadet. BILDET: Alexander Dale Oen har svømt 200 meter bryst (forsøk). FOTO: METTE BUGGE Foto: Mette Bugge

  • Kurt B.M. Haugli
  • Silje Dyregrov
  • Bernhard Veland
Publisert Publisert
  • Saken oppdateres.
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Svømmeren Alexander Dale Oen døde av hjerteinfarkt, konkluderer obduksjonsrapporten.

Det blir holdt en pressekonferanse senere i dag i Oslo hvor det blir redegjort for innholdet i obduksjonsrapporten.

Rapporten, som blir offentliggjort i tråd med amerikansk lov, slår fast at det var et hjerteinfarkt som er den direkte dødsårsaken. Det er også konstatert at Dale Oen led av en hjertesykdom.

— Dale Oen hadde kransarteriesykdom, det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger, og at han også hadde forandringer i hjertemuskelen forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død, heter det i en pressemelding fra Olympiatoppen (hele pressemeldingen kan du lese under).

— Jeg vil på vegne av meg selv og på vegne av Olympiatoppen komme med en uforbeholden beklagelse til familien fordi vi ikke klarte å avdekke dette tidligere, sa lege Ola Rønsen på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Sammenheng

I vinter var Alexander Dale Oen plaget av en skulderskade. Denne skaden slet han med helt til like før han reiste til høydeoppholdet i Flagstaff i Arizona. Olympiatoppens sjeflege, Ola Rønsen, innser i ettertid at det trolig er en sammenheng mellom skulderskaden og hjertesykdom.

Men til tross for utallige undersøkelser og behandling ble ikke mistanken om hjertesykdom vekket.

- Til tross for disse utredningene var det ingen som satte Alexander Dale Oens skulderplager i sammenheng med mulig kransarteriesykdom, sier Ola Rønsen i pressemeldingen fra Olympiatoppen.

— Spørsmålet er om vi burde oppdaget dette, sa sjeflege Roald Bahr ved Olympiatoppen på pressekonferansen.

— Jeg vil gjerne understreke at han ble grundig utredet, forklarte Bahr. - ## Uvanlig

Det er langt fra vanlig at unge mennesker rammes av denne typen sykdom.

— De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet. Alexander hadde et lett økt kolesterolnivå, men ingen andre kjente risikofaktorer, og vi forstår ikke hvorfor Alexander ble rammet av denne sykdommen så tidlig, sier overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, Ullevål ifølge pressemeldingen.

I pressemeldingen blir det gjort klart at familien nå ønsker fred. De ønsker ikke en videre jakt på årsaksforhold og skyld i denne saken.

- Han er død fordi han hadde en alvorlig sykdom. I ettertid kan man kanskje se at ting kunne vært gjort annerledes, men vi i familien er ikke ute etter syndebukker.

----------------------- Følgende står i pressemeldingen fra Olympiatoppen:

«Obduksjonsrapporten etter Alexander Dale Oens død er nå klar, og blir offentliggjort i henhold til amerikansk lov . Den norske svømmeren døde av hjerteinfarkt som følge av en blodpropp i en av de tre kransarteriene. Obduksjonsrapporten viser at Dale Oen hadde kransarteriesykdom, det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger, og at han også hadde forandringer i hjertemuskelen forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død.

- Dette er svært overraskende funn, og det er nesten uforståelig at en 26 år gammel verdensmester i svømming kan ha utviklet så alvorlig hjertesykdom. Jeg har hatt det medisinske ansvaret, og vil på vegne av meg selv og Olympiatoppen uforbeholdent utrykke en beklagelse overfor familien for at vi ikke klarte å avdekke hans hjertelidelse før det fatale skjedde, sier Olympiatoppens OL-lege og ansvarlig lege for svømming, Ola Rønsen.

Når vi nå er kjent med konklusjonene i obduksjonsrapporten, vil mange stille spørsmål om noe kunne vært gjort annerledes for å oppdage denne sykdommen? Er det sannsynlig at det var en sammenheng mellom dødsfallet og skulderplagene Alexanders pådro seg i januar?

- På grunnlag av obduksjonsrapporten mener vi det er sannsynlig sammenheng mellom plagene han hadde i forbindelse med skulderskaden og hjertesykdommen, fortsetter Rønsen.

Alexanders Dale Oen ble utredet av en rekke spesialister i perioden januar til mars. Da plagene først meldte seg på Lanzarote i januar, ble han først undersøkt av en utenlandsk svømmelege. Vel hjemme i Norge ble det igangsatt en grundig utredning, hvor bl.a. en rekke legespesialister gjennomførte egenhendige kliniske undersøkelser. Disse undersøkelsene tydet på at en nerve i skulderregionen kunne være i klem. For å få en uavhengig vurdering av den norske utredningen ble Alexander deretter henvist til Mayoklinikken i Rochester, Minnesota, hvor han igjen gjennomgikk kliniske undersøkelser av flere legespesialister. Mayoklinikken påviste en skade i skulderleddet, samt en betennelse i plexus brachialis (nerverøttene til skulder og overarm). EKG som ble tatt ved Mayoklinikken ble rapportert som normalt, og kolesterolverdien var lett forhøyet, men ikke slik at funnet utløste mistanke om hjertesykdom.

- Til tross for disse utredningene var det ingen som satte Alexander Dale Oens skulderplager i sammenheng med mulig kransarteriesykdom, fortsetter Ola Rønsen.

Alexander ble gradvis bedre av skulderplagene de siste ukene før han døde. Under oppholdet i Flagstaff var smertene betydelig mindre, til tross for at han på slutten hadde økt treningsbelastningen til 80-90% av det normale. Det plutselige dødsfallet skjedde på en rolig dag, og uten at han hadde anstrengt seg i timene før.

I forbindelse med hjertesykdom som den Alexander Dale Oen døde av, er det naturlig å spørre hva som kan være årsaken til sykdommen.

-Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarteriesykdom og hjerteinfarkt. De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet. Dette kan føre til avleiringer i kransårene, som blir trange eller tette. Dette fører til en redusert surstofftilførsel til hjertet, og man kan få hjerteinfarkt eller rytmeforstyrrelser. Alexander hadde et lett økt kolesterolnivå, men ingen andre kjente risikofaktorer, og vi forstår ikke hvorfor Alexander ble rammet av denne sykdommen så tidlig, sier overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, Ullevål. Han er engasjert av familien Dale Oen i sakens anledning, og vil være ansvarlig for undersøkelser av Alexanders nærmeste familie.

Dersom man skal oppdage tilsvarende hjertesykdom som den Alexander Dale Oen hadde, må det gjennomføres målrettede undersøkelser hos hjertespesialist.

- Dersom man hadde mistenkt kransarteriesykdom, ville det sannsynligvis ha vært mulig å oppdage sykdommen og forhindre dødsfallet. En belastningstest på ergometersykkel eller tredemølle ville sannsynligvis ha avslørt at surstofftilførselen til hjertet var redusert. Men utredningen fulgte et annet spor, og dermed ble ikke sykdommen oppdaget, sier Berge.

Alexander Dale Oens familie, har vært holdt løpende orientert om arbeidet med obduksjonsrapporten. De ser fram til at spekulasjonene om dødsårsaken nå kan stilne, og at familien kan komme over i en ny fase i sorgprosessen.

- Familien er takknemlig for å få klarhet i årsaken til Alexander sin bortgang. Fra familiens side er det viktig for oss å formidle at vi er takknemlige for at alle har gjort det de kunne for Alexander. Han er død fordi han hadde en alvorlig sykdom. I ettertid kan man kanskje se at ting kunne vært gjort annerledes, men vi i familien er ikke ute etter syndebukker. Vi vet hvilken innsats som er gjort for Alexander, og vi får ham uansett aldri tilbake. Fra familiens side oppfordrer vi mediene til å akseptere funnene i rapporten, og ikke starte noen heksejakt for å lete etter syndebukker. Vi ønsker nå ro til å få sørge i fred, sier familien til den avdøde svømmeren.»

Publisert
  1. Svømming
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Godt å få visshet

  2. - Høydeopphold er en blodpropp-trussel

  3. Blodprøve kunne avslørt infarkt

  4. Spesialist: - Ikke overrasket over infarkt

BT anbefaler

Her brytes korona­reglene: – Svært alvorlig

Arbeidstilsynet har avdekket brudd på koronaregler i nærmere en fjerdedel av tilsynene i Vestland i år.

LES SAKEN