NFF ut mot Lundekvams sex-påstander: - Står lite respekt av det

Claus Lundekvam hevder sexkjøp er vanlig i fotballen. Får kritikk for mistenkeliggjøringen av anonyme fotballfolk.

Kjetil Siem og Nils Johan Semb kjenner seg ikke igjen i Claus Lundekvams påstander om sexkjøp på landslaget. Her avbildes de i sammenheng med en landskamp mot Island i 2013.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Den tidligere landslags— og Premier League-spilleren forteller en usminket versjon av sitt eget liv som fotballproff i boken «Claus Lundekvam – En kamp til».

Claus Lundekvam var en viktig skikkelse på det norske landslaget. Her avbildes han under en golfrunde i sammenheng med en treningsleir i Spania, i forkant av en play-off-kamp i 2003.

42-åringen fra Austevoll har slitt tungt etter at han la opp som spiller. Narkotika og alkohol er blant tingene han har slitt med og misbrukt. — Kokainen skjøt meg i været. Les mer om Lundekvams avsløringer her.

Sexkjøp og dekkhistorier

I boken som Aftenposten har fått tilgang til forteller Lundekvam at han også har kjøpt sex mens han har vært på landslagstur med Norge.

«Jeg husker ikke når jeg kjøpte sex første gang. Ikke når, ikke hvor. Det har vært mange, og alt flyter sammen. Sannsynligvis var det i begynnelsen av tjueårene, på en eller annen treningsleir. Det skjedde på så godt som alle turer, med landslaget, med Brann, med Southampton, og jeg var langt ifra alene om det. 25 unge gutter pluss trenere, støtteapparat og diverse mennesker fra administrasjonen – alle skjønner jo hvor ferden går etter at siste kamp på La Manga er spilt. Casino, strippeklubb, bordell. Og alkohol, elver av alkohol», skriver Lundekvam.

Flere av midtstopperens tidligere lagkamerater avviser påstandene. Les mer lenger ned i saken.

Han skriver også at det var vanlig at spillerne dekket over for hverandre. Lundekvam skriver at han er sexavhengig.

«En fotballgarderobe tapetsert med dekkhistorier og hellige koder, enten det er på tur og treningsleir eller bortekamp. I løpet av årene dekker jeg over for utallige lagkamerater, overfor kjærestene og konene deres, og enda flere dekker over for meg – jeg får tidlig følelsen av at det nesten er noe som forventes av deg som fotballspiller i Premier League – du er ikke ordentlig mann ellers. Det er ikke noe jeg sier for å sette meg selv i et bedre lys, men jeg kjenner egentlig få fotballspillere som ikke har hatt sidesprang», skriver den tidligere midtstopperen.

Siem: - Drar inn anonyme i hopetall

Med uttalelsene kaster Lundekvam et mistenkelighetens lys på sine tidligere lagkamerater i Brann, Southampton og på landslaget.

Claus Lundekvam var en viktig brikke i Nils Johan Sembs landslag, men duoen har vidt forskjellige oppfatninger om hvorvidt sexkjøp var vanlig i landslagsmiljøet. Her snakker de sammen før en privatlandskamp mot Finland i 2003.

Nåværende toppfotballsjef Nils Johan Semb var landslagssjef i årene 1998 -2003. Og hadde Lundekvam på laget.— Dette er helt ukjent for meg, er Sembs kommentar til Aftenposten.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem,reagerer på at Lundekvam mistenkeliggjør tidligere lagkamerater.

— Det var en veldig frisk og usminket beskrivelse av Claus sitt liv og opplevelse i fotballen. Han er en negativ foregangsfigur i hvordan han har levd og fungert utenfor fotballbanen, men samtidig en positiv foregangsfigur i åpenheten rundt sitt liv med tidvis ekstreme rus- og andre problemer, skriver generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, i en SMS.

— At han vedgår å ha kjøpt sex på fotballturer fremstår ikke som veldig overraskende sett i lys av hans tidligere historier. Å dra inn andre i anonyme hopetall står det mindre respekt av. Sett fra NFF sitt ståsted er det utvilsomt at vår "karakter" er et ord vi har satt mer og mer på dagsorden. Prosjektet "Jeg spiller for Norge" setter krav og forventing på dagsorden til oss alle, og det han beskriver fra sin tid, er absolutt ikke noe tema blant dagens landslagsspillere, skriver Siem.

Eks Brann-trener: - Ukjent for meg

Claus Lundekvam spilte i Brann fra 1993 til 1996. Hallvar Thoresen var trener i klubben den første delen av perioden, men fikk sparken midtveis i 1995-sesongen. Thoresen er ukent med kulturen for sexkjøp i Brann som Lundekvam skriver om.

— Det har jeg aldri hørt om, skriver Thoresen til Aftenposten i en tekstmelding, før han opplyser om at han ikke er tilgjengelig for ytterligere kommentar.

Kjell Tennfjord tok over etter Thoresen, og var trener for Lundekvam i om lag ett år. Også Tennfjord stiller seg uforstående til Lundekvams avsløringer.

På midten av 90-tallet spilte Claus Lundekvam i Brann. Her er han i en duell med Strømsgodsets Thomas Røed på Nedre Eiker stadion i 1996.

— Det han antyder her, er totalt ukjent for meg, både når det gjelder spillere og trenere. Det å snakke om det (sexkjøp, journ. anm) og gjøre det, er helt ukjent, sier Tennfjord til Aftenposten. - Han antyder jo indirekte at trenerteamet i Brann kjøpte sex. Skal du snakke med ham om det?

— Nei. Det får stå for hans regning.

Også Frank Strandli, som spilte sammen med Lundekvam i Brann fra 1994 til 1995, er ikke kjent med ukulturen Lundekvam forteller om.

— Jeg vet ikke hva han sikter til, dette får han stå for selv, sier Strandli, som også spilte med Lundekvam på landslaget.

Publisert: