Nederlandsk sprintsensasjon kan bli årets utøver

Dafne Schippers (23) konkurrerer med polsk sleggekaster og etiopisk løpsdronning.

Publisert: Publisert:

TRIUMF: Dafne Schippers (til venstre) vinner 200-meteren i VM i Beijing. Elaine Thompson (i midten) ble nummer to. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB scanpix

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har plukket ut finalefeltet på kvinnesiden når det gjelder å kåre året utøver for 2015. Enten blir det den nederlandske sprinteren Dafne Schippers, Polens sleggekaster Anita Wlodarczyk eller langdistansedronningen Genzebe Dibaba fra Etiopia som kommer til å få prisen i år.

Etiopiske Genzebe Dibaba. Her fra innendørs-VM i fjor. Foto: REUTERS/Kacper Pempel/NTB scanpix

Dibaba tok VM-tittelen på 1500-meteren i Beijing-VM i høst. Hun satte også verdensrekord på distansen en måned før VM, da hun løp på 3.50,07 i Diamond League-stevnet i Monaco. Ved siden av dette klarte hun i tillegg å sette ny verdensrekord på 5000 meter innendørs med 14.18,86. I VM løp hun inn til bronsemedalje på den distansen.

Les også

Her erfriidrett-VMs 10 største dueller

Dafne Schippers gikk til topps på 200-meteren i Beijing med både europeisk— og mesterskapsrekord. Hun løp inn til 21,63 da hun sikret gullet. Det skjedde bare noen dager etter at hun hadde tatt sølvet på 100 meter med 10,81. Hun var også den som løp raskest på 60 meter sist vinter med 7,05 sekunder. Den nederlandske jenta, som tidligere satset på sjukamp, har utviklet seg til å bli en fullblods sprinter. Vinnertiden på 200 meter er den fjerde beste 200-meteren gjennom tidene. Bare USAs dopingdømte Marion Jones og Florence Griffith-Joyners umenneskelige tider under OL i 1988 er bedre.

Heller ikke Schippers har sluppet unna dopingmistanke:

Les også

Gullheltens kviser fører til spekulasjoner

Polske Anita Wlodarczyk har dominert slegge for kvinner dette året. Hun tok seieren i alle de 11 konkurransene hun stilte opp i og kronet sesongen med VM-gull i Beijing.

Hun ble også den første kvinnen i verden som klarte å kaste over 80 meter. Barrieren ble brutt i august. Da satte hun verdensrekord med 81,08 meter i et stevne i Cetniewo. (©NTB)

Publisert: