Svensk fotballeder vil ha gutter og jenter på samme lag i barnefotballen

— Vi tror ikke det er lurt, svarer NFF.

Publisert:

NFF mener man bør fortsette med egne jente- og guttelag i barnefotballen. Foto: Varfjell, Fredrik

— Forskjellene innad i kjønnet er større enn mellom kjønnene. Likevel selekterer vi gutter og jenter veldig tidlig. Det må man tenke over, sier Claes Ohlson til SVT.

Han er leder for Skånes Fotballkrets i Sverige, og kommer med følgende forslag: Mixed-lag for jenter og gutter i barnefotball. Helt fram til fylte 12 år.

Ohlson spør om det ikke er bedre at jenter og gutter spiller sammen til 11-12-årsalderen, og ikke ha kjønnsdelte lag slik situasjonen er i dag.

Les også

Rekdal om landslaget: - De mangler ledere, vinnere og autoritet

NFF tror ikke på forslaget

Forslaget kommer etter at Skåne, sammen med Malmö idrettshøgskole, jobber for å finne ut hvordan man best mulig skal drive et idrettslag for ungdom. Ifølge SVT er man der allerede klar på at man skal satse på bredden. Derav kommer forslaget om å blande gutter og jenter helt fram til 12-årsalderen.

Vi tok kontakt med Norges Fotballforbund. Henrik Lunde er seksjonsleder for barn og ungdom i NFF. Han kaller forslaget for interessant. Samtidig er Lunde klar på at dette ikke er noe man har diskutert eller vurdert her til lands.

— Vi føler oss trygge på at den modellen vi har her til lands, med rene jentelag, er en stor suksessfaktor for at vi har så mange jenter som spiller fotball i Norge, sier han.

Mer om talentutvikling:

Les også

Svensk akademisjef om "Perrys" funn: - Dette er kunnskap som alle på elitenivå vet om

— Tror ikke dette er lurt

I Norge i dag er det vanlig, spesielt på mindre steder, at jenter spiller sammen med guttene. I spillerutviklingen er man også opptatt av å la jentene som ligger foran sine lagvenninner få sjansen til å trene med et guttelag. Men å innføre kjønnsblandede lag som et fast opplegg, har ikke NFF tro på.

— Vi tror ikke det er lurt. Han sier jo her at det er større forskjell innenfor kjønnene enn mellom, og det kan være. Men suksessfaktorene går på det sosiale. Jentene vil være sammen med en jentegjeng, spesielt i alderen 10-11-12. Jeg tror det er viktig å bygge gode jentemijøer, sier Lunde.

— Men vi vil følge med på dette og lære av de erfaringene som eventuelt gjøres, sier han.

Les også

På Island har barna profesjonelle trenere fra de er 12 år. Hvordan får de råd til det?

— Unyansert

Tidligere UEFA-topp Karen Espelund har lenge vært en viktig stemme for kvinnefotballen. Få vet bedre hvor langt kvinnefotballen har kommet, og Espelund støtter ikke det svenske forslaget.

Karen Espelund vil ha egne gutte-og jentelag i barnefotballen. Foto: NTB Scanpix

— Jeg kan generelt si at veksten i norsk jentefotball har kommet fordi man har egne lag for jenter. Erfaringene har vært i mange år at de to tøffeste jentene kommer og spiller med guttene. Med egne jentelag kommer de ti-femten andre i klassen også, sier Espelund på telefon fra Rotterdam, hvor hun har overvært trekningen av Norges EM-gruppe.Hun sier som Lunde i NFF at det spilles mye mixed-fotball her til lands i dag, og at det skal være rom for at jentene skal spille med guttene. Men Espelund mener ikke det bør være den overordnede strategien.

— Det blir litt for unyansert. Det handler om mekaniskmene som gjør at folk søker fotballen. Det er nyttig å ta en debatt på det, men jeg tror fortsatt strategien på egne jentelag er riktig, sier Espelund.

Publisert: