Boikottforkjemper Høgli med i NFFs «Qatar-utvalg»

Tidligere landslagsspiller Tom Høgli (37) startet hele «Qatar-bevegelsen» i norsk fotball. Nå blir han en del av NFF-utvalget som skal gjøre forarbeidet inn mot boikott-avgjørelsen.

GAMLE KJENTE: Tom Høgli fra tiden som spiller i FC København, med dagens landslagssjef Ståle Solbakken (bak) som trener.
 • Øyvind Herrebrøden, VG
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Norges Fotballforbund bekrefter onsdag formiddag det 15 personer brede utvalget, og der inngår også en annen av dem som har markert seg tydeligst i Fotball-Norge rundt en boikott; Ole Kristian Sandvik fra Norsk Supporterallianse.

Sandvik var han som løftet et boikottforslag av fotball-VM i 2022 til det ordinære fotballtinget tidligere i mars. Det endte i stedet med et ekstraordinært ting i tråd med ønsket fra sterke krefter i norsk fotball. Tinget skal avholdes i juni etter at Norges Fotballforbund (NFF) først foreslo å legge det til etter sommeren.

Fra før var det kjent at tidligere Røde Kors-leder Sven Mollekleiv leder utvalget.

Les også

Ødegaard varsler Qatar-markering: – Hele laget står inne for det

Fra fotballfamilien får Mollekleiv også med seg Norsk Toppfotballs styreleder Cato Haug, daglig leder Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner og Gina Barstad fra Norsk Supporterallianse. Også Kari Lindvik fra Divisjonsforeningen har sagt ja til sin forespørsel om å delta, og kretslederne Tore-Christian Gjelsvik (Hordaland) og Gro Langdalen (Akershus) er inne.

Det samme er Erlend Hanstveit, mangeårig Brann-spiller og nå leder av fotballspillernes fagforening Norske idrettsutøveres sentralorganisasjon (NISO).

Det ekstraordinære tinget i juni, som i praksis er norsk fotballs «generalforsamling», skal ta stilling til Qatar-spørsmålet – og behandle et forslag om seriesystemet på kvinnesiden.

I sin pressemelding skriver Norges Fotballforbund at utvalgets mandat blir å utrede og vurdere hvilke virkemidler som er best egnet til å fremme menneskerettighetene i tilknytning til fotballarrangementer i land som bryter FNs konvensjoner om sivile, politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle menneskerettigheter.

Utvalget skal også belyse konsekvensene ved en eventuell boikott av fotball-VM.

Publisert
 1. Fotball-VM i Qatar
 2. Fotball-VM 2022
 3. Idrettspolitikk
 4. Sven Mollekleiv
 5. Tom Høgli
BT anbefaler

Tolvåring døde: – Bilisten mener ulykken ikke var til å unngå

Siktet sjåfør mener han ikke kan bebreides for den tragiske ulykken i Øygarden.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Mann døde av cellegift­overdose – får millionbot

 2. Massivt hærverk på biler og kabler: – Potensielt livsfarlig

 3. Kjøpte bergenshus til ti millioner. – Det var veldig lenge et luftslott.

 4. Politiet frykter å bli infiltrert av fremmede stater

 5. Skal utdanne flere sjåfører. – Har økende problem med å rekruttere.

 6. – Jeg er en privilegert, hvit mann fra Askøy, uten mange traumer å hente inspirasjon fra