Odd og HamKam får poengtrekk

<p>NFF svinger pisken på grunn av dårlig økonomi</p>

Skien 20120916.Odd Grenlands trener Dag-Eilev Fagermo etter eliteseriekampen i fotball på Skagerak Arena mellom Odd Grenland og Stabæk søndag kveld. Stabæk vant kampen 2-1.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Oslo 20120319. Fotballpresident Yngve Hallén under fotball Kick off 2012 på Ullevaal Stadion mandag. Foto: Lise Åserud / Scanpix
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

ULLEVAAL STADION: På en pressekonferanse i dag la Norges Fotballforbund (NFF) frem regnskapstallene innrapportert av klubbene i eliteserien og førstedivisjon per 30. juni 2012. Og fire klubber har virkelig fått smake på pisken, for NFF har bestemt seg for at eliteserieklubben Odd blir trukket ett poeng i inneværende sesong, mens førstedivisjonsklubbene HamKam og Alta blir trukket henholdsvis to og ett poeng. I tillegg har Kongsvinger fått en irrettesettelse.

Klubbene har fjorten dager på seg til å anke avgjørelsen.

Positiv utvikling

Klubbene har fått poengtrekk fordi de ikke har klart å følge opp sine egne handlingsplaner som er godkjente av klubblisensnemnda. HamKam har ikke klart å oppnå positiv egenkapital, og får dermed en strengere reaksjon.

— Grunnen til at reaksjonene er så sterke er fordi vi legger så tung vekt på finansieringen i klubblisensen. Det er viktig for oss å understreke de felles spillereglene som gjelder både på og utenfor banen , sier fotballpresident Yngve Hallén.

Han mener dessuten at klubbøkonomien generelt er bra. Utgiftene i klubbene er kuttet dramatisk det siste året, totalt 35,4 millioner kroner for eliteserien og førstedivisjon. Samtidig har inntektene sunket med totalt 32,7 millioner kroner.

— Det viser at klubbene har tatt dette på alvor, og det gir effekt på flere områder. Et økende antall unge talenter får sjansen som et resultat av arbeidet i klubbene, og det kan man se gode resultater allerede nå på U-landslagene våre. I tillegg gir det en stabilitet i styrene og på sport i den enkelte klubb, og det er viktig, sier Hallén til aftenposten.no.

Rune Nordhaug, fagansvarlig i lisensutvalget i NFF; er fornøyd med utviklingen.

- Men jeg er bekymret med tanke på at prognosene for 2012 viser at inntektene kan bli en del lavere enn kostnadene. Jeg håper klubbene jobber bevisst med å minke gapet mellom de to postene.

Odd og Fredrikstad har det tyngst

Klubbene i de to øverste divisjonene på herresiden i norsk fotball er en del av NFFs finansielle oppfølgingssystem. Basert på poengene hver klubb oppnår i forhold til økonomiske nøkkeltall blir klubbene plassert i kategori 1, 2 og 3. Klubbene i kategori 1 er pålagt å utarbeide en handlingsplan som skal godkjennes av klubblisensnemnda.

Ved forrige halvårsrapportering var det fire eliteserieklubber som var i kategori 1, mens det nå bare er to. De klubbene er Odd og Fredrikstad. I førstedivisjon er tallet redusert fra sju til fire (Alta, HamKam, Kongsvinger og Ranheim).

— I eliteserien er det Odd og Fredrikstad som er i rød sone (kategori 1), men så er det noen klubber i gul sone (kategori 2), som ikke er så langt unna rød. Så det er flere klubber som må ta dette på alvor, sier Yngve Hallén.

Disse er i de ulike kategoriene (eliteserien):

Kategori 1 (verst): Odd og Fredrikstad

Kategori 2: Sogndal, Lillestrøm, Vålerenga, Stabæk, Aalesund, Molde, Viking, Brann, Tromsø og Hønefoss

Kategori 3 (best): Strømsgodset, Sandnes Ulf, Rosemborg og Haugesund

Førstedivisjon:

Kategori 1: Alta, Ranheim, HamKam og Kongsvinger

Kategori 2: Sandefjord, Hødd, Notodden, Strømmen, Tromsdalen, Start, Sarpsborg

Kategori 3: Mjøndalen, Ull/Kisa, Bryne, Bodø/Glimt og Bærum

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk