Dramatikk i EM: To Lorentzen-rivaler forsvant ut av gullkampen

Håvard Holmefjord Lorentzen (26) var litt skuffet etter første dag av EM på skøyter, men et disk og et fall øker gullsjansene.

Håvard Lorentzen kjemper om EM-triumf. Her fra tidligere i sesongen. Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN

OL-helten fra Pyeongchang er nummer to i sammendraget, mens lagkamerat Henrik Fagerli Rukke ligger på en overraskende tredjeplass.

Før resten av EM-helgen er to av rivalene allerede ute av medaljekampen. Det skjedde etter en høydramatisk fredag på utendørsbanen i Collalbo, Italia.

Nederlenderen Kjeld Nuis gikk tidenes beste løp på utendørsbane på 1000-meteren, men ble disket fordi han hadde gått innenfor en av strekene som markerer banen.

Og landsmann Thomas Krol falt i siste sving.

Kjeld Nuis ble disket. Her fra et tidligere løp. Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN

Diskvalifiseringen gjør at Nuis er ute av sammenlagtkampen. Han får kun gå 500 meter lørdag. Krol kan gå begge distansene, men har tapt altfor mye tid til å ha en medaljesjanse.

– Det er ingen tvil om at det var disk. Sånn er reglene, og det er en grunn til at de er sånn. Han gjorde det samme i fjor, men da ble han ikke disket. Det er bra at overdommerne følger reglene, sier Lorentzen på telefon fra Italia.

– Gull er mulig

Lorentzen sier at det er «to klare medaljekandidater» som er forsvunnet fra sammenlagtkampen. Spesielt Nuis ville blitt en svært tøff konkurrent, mener han.

– Tiendedeler kan ødelegge sammenlagtsjanser. Gjør man feil på et av løpene, er man ute. Det er det som gjør sprint så tøft, sier Lorentzen.

Årets EM byr på både allroundkonkurranse og sprintkonkurranse. Begge deler inneholder fire løp, der vinneren er den som går raskest sammenlagt.

I den kampen leder nederlandske Kai Verbij, 0,805 poeng foran Lorentzen.

– Det er mulig å ta ham igjen, men det blir vanskelig. Åtte tiendedeler er ikke mye om man bare ser på klokken, men det er en del å ta igjen i sprint om han ikke finner på noen sprell, sier han.

Slet med vinden

Konkurransen fredag startet med 500 meter, og Lorentzen så ikke spesielt fornøyd ut etter å ha gått i mål til en fjerdeplass med tiden 35,58. Overraskende nok ble Lorentzen slått av en norsk lagkamerat, nemlig Rukke. 22-åringen fra Hol ble nummer to med 35,38. Løpet ble vunnet av den regjerende EM-mesteren i sprint Verbij. Hans tid var 35,23.

Trønderen Bjørn Magnussen gikk i samme par som Lorentzen. Han ble nummer ti med 35,86.

Lorentzen mener at han var uheldig med vindforholdene under løpet.

– Utendørs får man litt forskjellige forhold med vinden. Når vi går så fort som vi gjør, blir det ganske avgjørende. Jeg håper på litt mer tur med vinden lørdag, spesielt på 500-meteren, sier 26-åringen.

Skuffet

På 1000-meteren gikk Lorentzen 1.09,88, men ble distansert av Verbij i samløp og slått med nesten sekundet på distansen.

Henrik Fagerli Rukke gikk distansen på 1.10,57 og ble nummer fem. Det var altså nok til fortsatt pallplass etter EMs første dag.

– Det er veldig gøy å se at Henrik er på pallen etter to løp. Det hadde jeg ikke sett for meg, og det tror jeg heller ikke han gjorde, sier Lorentzen.

Oppsummert er han litt skuffet på egne vegne etter fredagen.

– Jeg skulle helst sett at jeg gikk litt fortere i begge løpene, særlig på 1000-meteren. Men vi får se i morgen. Alt kan skje, fastslår Håvard Holmefjord Lorentzen.

PS: Ida Njåtun ble nummer seks på 500-meteren og nummer ni på 3000-meteren. Den plassen har hun også sammenlagt.