20 år siden RBK slo Brann 10-0: - Jeg syntes synd på dem

Slik minnes hovedpersonene en av tidenes kamper i eliteserien.

Publisert Publisert

JUBELHAUG: Ståle Stensaas, Mini Jakobsen, Harald Martin Brattbakk, Karl Oskar Fjørtoft og Trond Egil Soltvedt koser med hverandre etter nedsablingen av Brann i 1996. Foto: Adresseavisen

  • Ole K. Sagbakken
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Når Harald Martin Brattbakk en dag skal lese eventyr for barnebarna, kan det fort hende han tar en historie fra virkeligheten. Som fremdeles nesten er for god til å være sann.

— Jeg husker en journalist fra Bergen uttalte før kampen at det «i hvert fall ikke skulle bli så ille som 0-9-tapet i 1994».

Slik starter Brattbakk sin egen opplevelse av 5. mai 1996. Dagen da et på papiret sterkt Brann-lag dro til Lerkendal for å sjokkere RBK. Men i stedet våknet opp til Bergensavisens helsvarte forside med innholdet TI – NULL – og bilde av de ti Brann-spillerne som hadde stått igjen på banen da Claus Lundekvam ble utvist i det 34. minutt. Uten at utvisningen var særlig avgjørende, ettersom det allerede sto 5-0. — Det var 6–0 til pause, og at vi satt i garderoben og tenkte … Her kan vi klare seks mål til. Det holdt ikke helt inn. Ikke helt, smiler Brattbakk til Adresseavisen i dag – 20 år senere.

Les også

Derfor var det møteplikt for RBK-stjernene i Åfjord

Les også

Her er Brann-fadesen et faktum

Scoret fem

Én annen ting som ikke holdt helt, var Brattbakks svært gode forsøk på å slette Odd Iversens rekord om seks mål i samme seriekamp. Han scoret fem, og presset samme Lundekvam til å la et langskudd fra Trond Egil Soltvedt passere – og trille rolig i mål. Mini Jakobsen scoret tre – mens Roar Strand satte RBKs siste.

— Jeg har scoret seks mål i én kamp i noen tidlige cupkamper, men Brann-kampen var ekstrem. Vi møtte et lag med mange profiler, men var så trygg på det vi selv holdt på med at vi ikke ofret motstanderen en tanke. Dessuten var det en slik sult i laget vårt, at vi hele tiden jaget neste scoring. Det er årsaken til at vi ikke roet ned etter pause, sier Brattbakk.

— Husker du noen av målene dine?

— Jo, jeg husker i hvert fall et par: En heading og et skudd fra 12–13 meter. Jeg har veldig mange venner i Bergen, men klart det var artig at vi scoret ti på dem, smiler han.

Les også

RBK-unggutten: - Dette skjer ikke hver uke

Les også

Brann-bautaen klar mot Rosenborg

Blytungt i Brann-leiren

Mens Brattbakk satt i garderoben med kuleramme, minnes Brann-trener Kjell Tennfjord en bortegarderobe preget av blytung stemning. Brann hadde et godt lag (se kampfakta), ble til slutt nummer fire i serien og slo ut selveste PSV av cupvinnercupen. Vinteren etter holdt de også Liverpool til uavgjort i Bergen i kvartfinalen. Utfordringen var bare at RBK var inne i sin første virkelige store periode, også, med Miraklet i Milano og kvartfinale mot Juventus i Mesterligaen bare noen måneder lenger fram i tid.

Nå sto det 0-6, og attpåtil var klippen Lundekvam utvist. Tennfjord var rådløs der han skulle oppildne spillerne til 2. omgang:

— Det handlet om å hindre at tapet ble verre. Vi hadde dummet oss ut. Etter kampen overnattet vi i Trondheim, og før vi skulle legge oss samlet vi spillerne til et møte. Det var ikke noe poeng å være forbannet. Jeg syntes mest synd på spillerne, sier Tennfjord til Adresseavisen.

Ifølge Tennfjord var ikke inngangen til kampen feil. Han talte også 8–6 i sjanser til RBK de første 45. — Vi visste akkurat hvordan RBK spilte. Det gikk bare for fort, sier han.

- Måtte nesten le

Eller som daværende kaptein Claus Eftevaag husker det:

— Det kom alltid et løp bakfra. Og de løpene var så godt timet, at RBK skaffet seg overtall. Man kan godt si at RBK traff på det aller meste, men himmel og hav: Vi kunne ikke forestille oss at det skulle bli så ille, sier han – som ble skadet og måtte gå ut.

— Men nå, 20 år senere, tar jeg fortsatt det fulle og hele ansvaret, ler han.

For det er akkurat dette Eftevaag gjør når Adresseavisen konfronterer han med storsmellen for 20 år siden.

— Vi måtte le litt av det den gangen, også. Vi hadde et rutinert lag, og det handlet i bunn og grunn om å riste av seg kampen og se videre.

Les også

Se hvordan RBK sendte Brann hjem i skam med 10-0

Håper på et RBK som scorer enda mer

20 år etter 10–0 er det et langt tynnere Brann-lag som gjester Lerkendal, som i tillegg er slått ut av NM. RBK leder serien, men har så langt kun scoret fire mål. Nå håper «femmåls-Brattbakk» på et mer sprudlende RBK.

— Jeg har forståelse for terpingen av forsvarsspillet, for å stå bedre rustet i E-cupen. Men jeg har lyst til å se et enda mer strømlinjeformet RBK i angrep, som scorer flere mål. Det er viktig å videreutvikle angrepsspillet, også, om man skal komme langt i Europa, sier Brattbakk.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Se oppslaget fra Branns cupsmell i 1939

  2. Bruttern slakter innsatsen mot Åfjord

  3. - Føler det er vår tur til å få Rosenborg nå

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
  • Champions League-kvalifisering
  1. Eliteserien
  2. Rosenborg BK
  3. SK Brann