Brann planlegger 10 mill. i underskudd for å gjøre comeback

— Forsvarlig, mener styrelederen om satsningen tilbake til elitserien.

SATSER PÅ OPPRYKK: Brann-spillerne klarte ikke å overleve i Mjøndalen. Nå satser klubben stort på å klare å komme seg tilbake i eliteserien raskt. FOTO: Håvard Bjellland.
  • Øystein Vik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Dette er forsvarlig og nødvendig, sier Rolf Barmen, styreleder i Brann.

1. divisjon er ikke et blivende sted for en klubb som Brann. Derfor legger styret i klubben opp til å bruke oppsparte midler for å gjøre oppholdet på nivå to i norsk fotball så kort som mulig.

Brann har 35 millioner kroner i egenkapital, og det er dette klubben tenker å spise av for å dekke et underskudd på 10 millioner kroner neste år.

— Normalt er det utenkelig å legge opp til noe slikt, men dette er et unntakstilfelle, sier Barmen.

Går i balanse

Brann ligger an til å oppnå et regnskap som vil gå noenlunde i balanse i 2014. Planen var å gå i overskudd, men det er spist opp av den svake sesongen.

— Det ser ut som om vi skal klare 2014 noenlunde i balanse, sier Roald Bruun-Hanssen, daglig leder i Brann.

Branns inntekter vil være rundt 110 millioner kroner i nedrykksåret 2014. Etter nedrykket er det klart at Brann må helt ned i 75 millioner kroner i budsjetterte inntekter neste år. Det betyr et kutt på 35 millioner kroner fra 2014 til 2015. Men klubben satser altså på å bruke 10 millioner kroner av egenkapitalen, slik at utgiftssiden i budsjettet kan være på 85 millioner.

Slik sett kompenserer Brann for deler av inntektsfallet nedrykket gir, for å kunne opprettholde en satsing i 1. divisjon.

— Hvis vi skal opprettholde den sportslige satsingen, klarer vi ikke å tilpasse kostnadene. Vi kommer derfor til å innstille på et negativt resultat på 10 millioner kroner. Det å investere 30 prosent av egenkapitalen for å rykke opp, mener vi er riktig, sier Barmen.

Blant annet gjøres dette for å kunne sikre at Brann har råd til spillerstall og trenerapparat som økonomisk sett skal kunne holde eliteserienivå.

- Har styrt skuten godt

Barmen mener at Roald Bruun-Hanssen skal ha mye av æren for den store satsingen som Brann nå tenker å gjøre for å rykke opp igjen i eliteserien. Han peker på at den daglige lederen har stått for en sunn økonomisk drift i perioden som Brann-sjef, noe som har gitt Brann egenkapital som nå kan brukes i en vanskelig tid.

Bruun-Hanssen sier dette om den samme perioden:

— SK Brann har de siste fem årene redusert den langsiktige gjelden fra 200 til 160 millioner kroner. Det er 40 millioner kroner ned. Og vi har økt egenkapitalen fra 10 til 35 millioner kroner. Dette har skjedd samtidig som norsk fotball samlet sett har gått med underskudd på 460 millioner kroner. Rent økonomisk har vi styrt skuten godt de siste årene, sier Bruun-Hanssen.

Store bidrag fra Mohn

I sommer kom det frem at Brann i årets første seks måneder, hadde fått 17,5 millioner kroner i ekstern støtte, noe som i hovedsak er ensbetydende med Trond Mohn. Verken Bruun-Hanssen eller Barmen vil bekrefte hvor stort dette tallet er nå, når året nesten er omme.

— Ja, han (Trond Mohn) har bidratt. Men de aller fleste klubber har medspillere som er glade i klubben, og som støtter klubben. Det er nok å nevne Molde som eksempel. Uten støtte fra Røkke og Gjelsten hadde ikke de oppnådd det de har oppnådd. Vi har hatt Mohn som solid støttespiller, i tillegg til Hardball og Softball som har hjulpet oss, sier Bruun-Hanssen.

Inntrykket Brann har er at støttespillerne også står bak klubben, selv etter nedrykket.

Tidligere kuttet Brann i staben, da tre ansatte fikk beskjed om at de måtte gå. Brann arbeider med utgangspunkt i at ikke det skal bli nødvendig å gå til ytterligere oppsigelser, men dette vil komme an på blant annet hvilke av spillerne som fortsetter og dermed hvor stor Branns lønnsregning blir.

BRANN-ØKONOMIEN

Brann-konsernet budsjetterte med inntekter på 122 millioner kroner i 2014, og resultat i balanse.

Realiteten ser ut til å bli at SK Branns inntekter lander på 110 millioner kroner, med et resultat nær null.

Hvis Brann ikke rykket ned, var planen å redusere budsjettet til 95 millioner kroner neste år, altså et kutt på 15 millioner kroner.

Etter nedrykket må Brann redusere 20 millioner kroner til, og ligger an til å få et budsjett i 1. divisjon på 75 millioner kroner.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1393127121530
2Molde1383223121127
3Viking146442518722
4Strømsgodset136252021-120
5Sarpsborg 081261528181019
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk
  1. Eliteserien

Les mer om dette temaet

  1. Norling innser at han kunne vært bedre forberedt på norsk fotball

  2. Her er 20 ting vi lærte av Branns sesong

  3. Branns styreleder har ingen planer om å trekke seg

BT anbefaler

Bergen kommune sparket rektor – mener overgrep kunne vært unngått

Rektor fikk bekymringsmeldinger om en SFO-ansatt uten å varsle politiet eller egne sjefer.

LES SAKEN