Trondheim må bruke 200 000 på å passe på snø i russetiden

Kommunen betaler vakthold for å sikre at det ikke blir skader på skianlegget.

Publisert Publisert

Passer på: Trondheim kommune har hyret inn vakter i Granåsen ut russetiden. Det koster 200 000 kroner. Foto: HELENE MARIUSSEN

  • Sigurd L. Hernes
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Bakgrunnen for at de hyrer inn vakthold, er at det ifølge kommunen har vært mye trafikk inn i det avsperrede snølageret på skianlegget. Det skal ha ført til skade på lageret, som igjen kan føre til at snøen smelter fortere.

– Det er tydelig at ingen skal ta seg forbi sperringen ved lageret. De burde skjønt at det ikke er tillat, sier kommunaldirektør for byutvikling, Einar Aassved Hansen.

Les også

Rosenborg har brutt med Rodal: – Synd, sier OL-mesteren

Vil forhindre skade

Han forteller at det ikke var skade på snølageret på lørdag. Samme dag skal noen russ ha satt opp et partytelt like ved, og skaden skal ha oppstått i løpet av helgen. Dermed mener kommunaldirektøren at det er rimelig å anta at russen har skyld.

– Hvorfor har dere valgt å hyre inn vakthold?

– For å forhindre mulige skader. Skiskytteranlegget har blant annet en del tekniske innretninger som vi ikke ønsker skal bli ødelagt, og vi vil unngå at de tar seg inn på snølageret. Vi ønsker også å sikre at russen ikke foretar seg noe i hoppanlegget som kan føre til personskade, sier Hansen.

Kommunaldirektør for byutvikling, Einar Aassved Hansen. Foto: Morten Antonsen / Adresseavisen

Selv om kommunen må bruke 200 000 kroner for å sikre vakthold fra og med onsdag kveld og natt, opplyser han at de ennå ikke har tatt stilling til hva pengene tas fra.

– Hva tenker du om at kommunen må ut med 200 000?

– Jeg mener det er unødvendig at kommunen må gjøre det. Her burde russen selv ha sørget for å få på plass en ansvarlig arrangør. Neste år må de starte prosessen mye tidligere, og det skal vi bistå dem med, sier Hansen, og legger til at de allerede i slutten av mai vil invitere russen til et møte.

Les også

RBK-sjefen kutter ut dataanalyse på trening: – Jeg klarer å se om de løper nok

Les også

RBKs medlemsmøte: La fram tall om at spillerne sprintet sjeldnere

– Bra det blir vakter

President i hovedrussestyret i Trondheim, Live Wahl Gellein forteller at hun ikke er kjent med at russ skal ha vært inne på snølageret. Hun forteller også at det er flere russecamper i Granåsen, deriblant et av de største teltene i Trondheim. Disse er ifølge henne satt opp av egne grupper.

Hun er enig med kommunaldirektøren at det burde være unødvendig å sette opp vakthold, men at hun også forstår bekymringen.

– Jeg skjønner hvorfor de bestiller vakter, og synes det er bra de gjør det, sier Gellein.

President i hovedrussestyret i Trondheim, Live Wahl Gellein. Foto: Rune Petter Ness

Ville ikke ha telt

I en orientering kommunaldirektøren holdt for formannskapet på tirsdag, gikk det frem at det var planlagt å legge til rette for russearrangement i Granåsen. Men ifølge dem klarte ikke russestyret å innfri kravene om å skaffe en ansvarlig arrangør til å stå for leie og arrangement. Dermed mente rådmannen at kommunen ikke kunne gi tillatelse til at det ble satt opp telt.

– Rådmannen ser at en tillatelse til en russecamp vil kunne oppfattes å være en åpenbar forskjellsbehandling sett opp mot kravene som stilles til andre arrangører som avholder arrangement i Trondheim kommune. Rådmannen anser det som uheldig å etablere en praksis som gir russen unntak fra etablerte retningslinjer, og som andre arrangører ikke vil kunne få unntak for, sa Hansen under tirsdagens orientering.

Mengder: Under sagflisen ligger det store mengder snø. Dette skal lagres gjennom sommeren, slik at man er sikret skiløyper i Granåsen tidlig til vinteren. Foto: TERJE SVAAN

Likevel har det altså kommet dukket opp flere russecamper i Granåsen. Einar Aassved Hansen forteller at de ikke har hindret russen i å sette opp partytelt i skianlegget, etter ønske fra politikerne.

– Hele situasjonen har oppstått fordi russen ikke har sørget for en ansvarlig arrangør, mener han.

Gellein forteller at de prøvde å få inn en ansvarlig arrangør i Granåsen. I mars fikk de beskjed om at Maibilletten ikke kunne være arrangør, og russen forhørte seg også med Trondheim concerts. De kunne ikke ordne arrangement på så kort tid, ifølge henne.

– Det beste er at en privat arrangør står bak alt, men det ble ganske så umulig for oss når det ble så kort tid, sier russepresidenten.

Les også

Kjernen har hyret toppadvokat etter supportervisitering i Molde

Kan bli bortvist

Kommunaldirektøren sier at de må følge med i tiden fremover om det blir en stor ansamling russ i Granåsen. Hvis det skjer, må de i samråd med politiet vurdere om det er forsvarlige forhold for russen i skianlegget, opplyser han.

– Dersom det på tross av vakthold oppstår hærverk, vil rådmannen bortvise russen da det ikke anses som forsvarlig med økte kostnader til ytterligere forsterket vakthold, sa han under orienteringen.

Det tror ikke Live Wahl Gellein skal bli et problem.

– Jeg tror det kommer til å bli roligere i Granåsen spesielt over helga, fordi vi har klart å lage arrangementer, sier hun.

Publisert
  1. Granåsen
  2. Russen
  3. Trondheim
  4. Russetid