Derfor vil han bli Branns speider

— Jeg skal nesten vite hvilken tannkrem spillerne foretrekker, sier Lars Tjærnås.

Lars Tjærnås er ansatt som ny speider i Brann. FOTO: Bjørn Erik Larsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

LA MANGA (bt.no): Lars Tjærnås blir Branns nye speider fra 1. juli. Da han torsdag tok i mot BT i La Manga, understreket han flere ganger hvor mye han gleder seg til å tiltre. Tjærnås har vært topptrener i en årrekke, men som fotballkommentator og ekspert for en rekke medier, har han savnet sagmuggen. Han ville tilhøre et klubbmiljø, og han tiltrekkes av Bergen og Brann.

— Jeg har hatt noen muligheter til å gjøre noe annet flere ganger. Nå stemte det meste. Det trigger meg å finne folk som kan passe inn i et format og miljø. Det som overbeviste meg var samtalene jeg har hatt med Rune (Soltvedt). Jeg synes klubben har begynt i riktig ende, med å bygge en grunnmur ved hjelp av verdier og filosofi, sier Tjærnås.

I likhet med arbeidsgiveren, håper han at Brann velger å satse på speiderstillingen også utover perioden som allerede er avtalt (fra 1. juli og ut året).

— Hvis det er én jobb i fotball som er avhengig av at man får virke en stund, er det en slik funksjon. Det å opparbeide seg et kontaktnett er enormt viktig. Det første og viktigste blir å etablere rutiner som er der den dagen jeg slutter. Det er viktigere at man etablerer rutiner som gir en langsiktig oversikt, enn at man finner den ene riktige spilleren her og nå, mener Tjærnås.

Norge langt bak

Han har lenge ment at arbeidet rundt å kvalitetssikre spillerinvesteringer i norsk fotball har vært for dårlig.

— Jeg mener det er dette området vi er lengst bak alle andre på i norsk fotball. Det vil jeg gi ros til Brann for, at de valgte å satse slik når de rykket ned.

Tjærnås skal arbeide langsiktig, og se år frem i tid når han nå skal speide for Brann. En ting er å finne gullklumpene og bidra til at Brann sikrer seg dem, en helt annen og like viktig oppgave blir å sjalte bort uegnede spillere.

— Jeg skal ikke minst kvalitetssikre at vi i hvert fall ikke henter feil spiller. Er det noe jeg kommer til å ta som et personlig nederlag, er det hvis det skjer. Jeg skal nesten vite hvilken tannkrem spillerne foretrekker, altså. Når jeg får lov til å gjøre dette på heltid, skal ting sjekkes grundig i alle ledd.

- Gledelig

Brann har i månedsvis arbeidet med å finne riktig mann som klubbens nye speider. Valget falt til slutt ned på Lars Tjærnås (54). Den tidligere topptreneren arbeider nå blant annet som fotballekspert for C More og Bergens Tidende. Fra 1. juli og ut 2015 er det han som skal tråle markedet etter potensielle forsterkninger for Brann.

— Dette er en veldig gledelig sak for oss, å få inn en mann som har så mye fotballkunnskap og så store kvaliteter som menneske.

Tjærnås er foreløpig ansatt i et engasjement fra 1. juli og ut året.

— Lars får dermed gjort en jobb for oss i sommerens overgangsvindu, men også inn mot vintervinduet etter. Samtidig skal jeg og han jobbe sammen med å få en bedre struktur og systematikk i arbeidet vårt med spillerlogistikk.

Soltvedt og Tjærnås har foreløpig ikke avtalt hvilke regioner speideren skal kartlegge, men den midlertidige sportssjefen understreker at det i første omgang er naturlig å konsentrere seg om de nordiske land

— Det som er så bra med denne ansettelsen, er at Lars er fotballfaglig meget kvalifisert. Det er viktig å få inn en som forstår de rollekravene som kreves i vårt system. Det har han full kontroll på.

Soltvedt understreker at han har ambisjoner om at Brann skal opprette en fast stilling for en speider.

— Vi er glad for at styret ga oss muligheten til å hente inn en speider. Det blir en viktig oppgave for meg, eller den som eventuelt kommer inn som ny sportssjef, at vi får noe varig ut av det. Det er så pass viktig for klubben, mener han.

Publisert: