Vraket skistjerne kan få nytt lag

Martin Johnsrud Sundby holder døra på gløtt for Didrik Tønseth.

Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug kan bli lagkamerater neste sesong. Her er duoen sammen under norgescuphelga på Lygna i januar.
 • Johannes Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

OBERSTDORF: – Vi har aldri hatt det så gøy før. Det har vært en eventyrlig treningssesong. Vi har kost livet av oss på samlinger og hatt det vanvittig moro. Vi har gjort det vi vil og hatt med dem vi vil. Men vi må også skape resultater og det har vi ikke gjort før i dag. Det er tross alt prestasjoner og resultater idrett handler om.

Slik oppsummerer skistjerne Martin Johnsrud Sundby sitt første år sammen med Niklas Dyrhaug på Team Eidissen/BN Bank etter syvendeplassen på 15-kilometeren i Oberstdorf.

Etter landslagsvrakingen for et knapt år siden, har Sundby og Dyrhaug samarbeidet på det private laget.

Sjanseløs mot norsk trio

Sundby kom til Oberstdorf-VM som tittelforsvarer på 15-kilometeren fra Seefeld. Denne sesongen har vært preget av en trøblete rygg og få konkurranser. Likevel kjempet han seg til en syvendeplass på VM-øvelsen som han vant for to år siden.

Selv om det ble en opptur for Røa-løperen, kunne han ikke gjøre noe med de suverene landsmennene som tapetserte pallen på onsdagens VM-øvelse. Hans Christer Holund tok sitt andre VM-gull i karrieren, mens Simen Hegstad Krüger sikret seg sin andre sølvmedalje i mesterskapet. Rekruttløper og debutant Harald Østberg Amundsen ble nummer tre.

Opp til gullvinner Holund var det 55 sekunder.

Det har blitt få konkurranser og mye ryggtrøbbel for Sundby denne sesongen. På onsdagens 15-kilometer i Oberstdorf ble tittelforsvareren på VM-øvelsen nummer syv.
Les også

Dropper pressemøte etter norsk smitte i VM

Åpner opp for Tønseth

Per nå vet ikke den tidligere verdensmesteren om han gyver løs på en ny sesong. Men om det blir enda et år med full satsing, vil lagsammensetning være en del av diskusjonen før den kommende sesongen starter.

– Å få inn enda en løper er absolutt en tanke vi går rundt med, sier Sundby til Adresseavisen etter syvendeplassen i Oberstdorf.

– Kan Didrik Tønseth være en mann for laget?

– Det skal man ikke kimse av, svarer Sundby og gliser bredt.

Da Sundby gikk til topps på 15-kilometeren i klassisk stil i Seefeld, var Tønseth en av dem som ga Røa-løperen kamp. Tønseth ble nummer fem den gangen, 24 sekunder bak Sundby.

Tønseth ble vraket til VM.

Team Eidissen/BN Bank kan få et nytt medlem. Martin Johnsrud Sundby gliste bredt da han fikk spørsmål om Didrik Tønseth var en aktuell mann for laget.

Niklas Dyrhaug, som var i NRKs VM-studio under onsdagens VM-løp, sier dette om Tønseths mulighet for å bli en del av laget:

– Jeg snakker med Didrik så å si hver dag, så det er jo naturlig å tenke i de baner hvis landslagsplassen ryker.

Les også

Norsk skitopp ber VM-byen forsøke på ny

Nossum: – Prematurt

Landslagsplassen til Tønseth står i fare etter å ha trøblet i over ett år med uforklarlige problemer.

Til Adresseavisen vil ikke landslagstrener Eirik Myhr Nossum kommentere hvem som vil utgjøre det norske landslaget neste sesong.

– Det er altfor tidlig å diskutere det nå. Først må vi gjøre oss ferdig med VM og sesongen. Den diskusjonen kommer tidlig nok. Det blir altfor prematurt å si noe om landslagsstrukturen for neste sesong nå, sier Nossum, som kunne glede seg over trippelt norsk på 15-kilometeren.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum vil ikke gå inn på lagsammensetningen for neste sesong.

Tror landslagsplassen ryker

Svein Tore Samdal tror landslagsplassen til Tønseth ryker. Han er toppsjef i BN Bank, som sponser Sundbys lag. I tillegg har den tidligere landslagssjefen fungert som en rådgiver.

– Men jeg ser ingen grunn til at Didrik ikke skal komme seg tilbake i toppen. Vi vet hva han er god for når han er i slag. Og det er ikke så lenge siden han var en av de aller beste i verden, sier Samdal.

– Er Tønseth aktuell for Team Eidissen/BN Bank?

– Det kan godt være.

Svein Tore Samdal tror Didrik Tønseth mister landslagsplassen etter inneværende sesong.

– Opp til Niklas og Martin

Samdal sier BN Bank ikke har bestemt seg for om de vil sponse laget enda et år:

– Vi har en ettårsavtale, men intensjonen er å forlenge den med ytterligere ett år. Det avhenger av hvordan teamet og opplegget blir. Men vi er veldig fornøyd med samarbeidet denne sesongen, selv om vi gjerne skulle sett at resultatene var bedre.

– Med flere skirenn og en frisk rygg for Martins del, ville det nok ha sett bedre ut. Det er opp til Niklas og Martin om laget består.

Les også

Var langt nede: – Kjæresten og familien hjalp meg tilbake

Før 15-kilometeren avslørte Sundby at han omsider har blitt klokere på hva som har vært galt med ryggen.

– Jeg har vært igjennom fire MR-undersøkelser og 20 behandlere. Jeg var hos et ryggteam på Ullevaal før jul, og de klarte å lokalisere hva som ikke lenger henger med. Det er en muskel som er satt litt ut av spill.

– Jeg har blitt behandlet med strøm, nåler og av terapeuter. Men det tar fryktelig lang tid å få den tilbake. De sier at smertene minner om en prolaps.

Publisert
 1. Didrik Tønseth
 2. Langrenn
 3. Martin Johnsrud Sundby
 4. Niklas Dyrhaug
 5. Eirik Myhr Nossum
BT anbefaler

«Sting blir bare bedre og bedre»

Sting har sin trofaste fanskare selv om publikums gjennomsnittsalder øker for hvert besøk, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Siktede er kjent for PST fra tidligere

 2. Vil fengsle mann for Nav-trusler. - Var ruset og aggressiv.

 3. 42 år gammel mann siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger

 4. Kvinne savnet på Hardangervidda

 5. Slik var sommer­dagen: – Glad vi ble her

 6. Før visste kun lokal­kjente om stølen. Så kom en «tur­fluenser».