Primoz Roglic fikk revansje for sjokktapet: Til topps i Vuelta a España

Den tidligere skihopperen Primoz Roglic (31) kom knapt over kulen på den avgjørende tempoen i Tour de France. I Vuelta a España holdt han nesten på å kopiere fiaskoen, men fløy inn til sin andre strake sammenlagtseier i Spania.

SJAMPIS: Richard Carapaz yppet seg, men denne gangen klarte Primoz Roglic (midten) å holde på ledelsen i en Grand Tour og fikk skåle i champagne på veien inn til Madrid søndag. Sloveneren vant sin andre strake Spania Rundt.
  • Mattis Holt, VG
Publisert Publisert

Det var nesten hugget i stein at slovenske Primoz Roglic skulle ta sin første Tour de France-seier da han ledet med minuttet ned til landsmannen Tadej Pogacar før den siste individuelle tempoetappen opp til La Planche des Belles Filles i september.

Men den ellers meget temposterke Roglic tålte ikke presset og lå nesten i v-stil på sykkelen i den avgjørende stigningen. Foran ham i bakken ble han smadret av sin yngre landsmann som leverte en tempo til 20 i stil, og Roglic krysset målstreken som nummer to.

Søndag fikk han sin revansje.

LETTET: På Vueltaens nest siste dag kunne Primoz Roglic knytte neven og endelig juble for Grand Tour-seieren han egentlig hadde i lomma for litt over en måned siden. Men det holdt nesten på å gå galt igjen.

I likhet med siste etappe i Tour de France er siste etappe i Vuelta a España til Madrid som en prøveomgang å regne. Dermed fikk ikke Richard Carapaz muligheten til å hoppe forbi Primoz Roglic på sammenlagtlisten inn til den spanske hovedstaden søndag.

Sloveneren tok over den røde ledertrøyen på kontroversielt vis på den 10. etappen, men presterte å miste den igjen tre dager senere. Heldigvis for Jumbo Visma-rytteren hadde han en litt bedre dag på sykkelen på bakketempoen til Mirador de Ézaro, der han slo Carapaz med 49 sekunder.

Men lørdag kunne det røket på sensasjonelt vis igjen. Igjen måtte 31-åringen se rivalen fly fra ham når det gjaldt som mest, og i den siste bakken til Alto de La Covatilla tikket sekundene fort da Richard Carapaz plutselig innså at han hadde en mulighet til å knipe den røde trøyen i grevens tid.

– Det er bra med spennende avslutninger, men jeg hadde nok igjen til å vite at det burde holde om jeg kjørte i mitt eget tempo og ikke lot meg lokke til å prøve å følge ham. Jeg hadde ikke kontroll hele tiden, men jeg holdt hodet kaldt, sa Roglic etter etappen.

For ecuadorianeren klarte bare kappe forspranget ned til 24 sekunder, og maktet ikke ta fra Roglic hans andre strake sammenlagtseier i Spania. I fjor vant han med to og et halvt minutt til Alejandro Valverde, mens norske Carl Fredrik Hagen sikret en historisk 8. plass. Ingen nordmenn stilte til start i årets utgave.

I tillegg til sammenlagtseier ble det også fire individuelle etappeseire for Roglic. Han vant også den grønne poengtrøyen.

– Hele laget gjorde en god jobb, og nå er jeg superglad. Det er en flott måte å avslutte sesongen, sier 31-åringen.

Søndag ble det massespurt i Madrid, der Bora–Hansgrohes Pascal Ackermann utmanøvrerte konkurrentene og dundret inn til sin andre etappeseier i årets Vuelta.

Tyskeren kom først ut på oppløpet, men byttet «bane» flere ganger, noe som gjorde jobben vanskeligere for Sam Bennett som kom i forrykende fart bakfra. Iren rakk akkurat ikke frem, og Ackermann vant med noen få centimeter.

Publisert
  1. Primoz Roglic
  2. Vuelta a España
  3. Sykkel
BT anbefaler

Ny koronahverdag mandag: Dette er de viktigste endringene

Fra 27. september endrer koronahverdagen seg ganske mye. Dette kan det bety for deg.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Her er Bergen sin nye ordførar

  2. «Et historisk høyt fall»

  3. Han håpet låten skulle bli spilt 10.000 ganger. Nå har den nådd åtte millioner.

  4. Her blir det endelig mobildekning

  5. FHI vil at disse 14.000 dosene kastes. Bergen gjør noe annet.

  6. Slik reagerer kultur-Bergen