Carlsens sjakkbragd hylles over hele verden: - Det var som russisk rulett

CNN, New York Times og The Indian Express sparer ikke på kruttet når de omtaler Magnus Carlsens VM-seier.

Magnus Carlsens prestasjon i sjakk-VM får god spalteplass i de største avisene i verden.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Magnus Carlsen er verdensmester for tredje gang, etter at han natt til torsdag norsk tid endelig beseiret Sergej Karjakin.

Fra et glassbur i New York har Carlsen og Karjakin vært gjenstand for oppmerksomhet fra hele verden, og etter at Carlsen trakk det lengste strået med et strålende dronningtrekk i siste parti med hurtigsjakk, har folk over hele verden stilt seg i kø for å hylle sjakkgeniet.

Les også

Carlsens siste trekk fikk ekspertene til å skrike. Hylles som VM-historiens beste

– Sjakk er ikke for sarte sjeler

– Gratulerer, Magnus Carlsen! Du har nerver av stål. Som Wilhelm Steinitz sa det: Sjakk er ikke for sarte sjeler, skriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på sin Twitter-profil.

Real Madrid-supporter Carlsen har også fått en melding som nok betyr litt ekstra:

– Gratulerer, Magnus Carlsen. Verdensmester, igjen. Ses på Bernabeu! skriver Real Madrid-kaptein Sergio Ramos på Twitter torsdag.

De største avisene i verden har viet godt med plass til Carlsen torsdag. CNN anså Magnus Carlsen som «breaking news», mens New York Times skriver at mange av tilskuerne kalte kampen for «utrolig».

– Begge spillerne prøvde å skvise noe ut fra ingenting. Der andre ville spilt trygt, fortsatte begge for seier med å skape problemer for motstanderen ved å ta en risiko, sier Lev Alburt, til avisen. Han er en tidligere stormester i sjakk, og har fulgt sporten i over 50 år.

Gratulasjoner fra konkurrentene

New York Times skriver også at det var en stor test for sjakk som publikumsssport, og at resultatet var blandet. Times skriver at mange valgte å fulge kampen på skjermene, samtidig som de spilte selv, heller enn å følge med på spillerne gjennom glassburet.

Flere andre storspillere har kommet med sine lovord om Carlsen torsdag:

– Gratulerer til Magnus Carlsen. Noen ganger er det å henge med lenge nok viktigere enn å gjøre de beste trekkene, skriver Vishy Anand, inderen Carlsen tidligere har slått i VM-kamp.

Les også

Image, penger og legendestatus: Dette venter Carlsen etter VM-seieren

Vishy Anand er blant de som har hyllet Carlsen for en ny verdensmestertittel. Bildet er fra en kamp mellom de to i 2013.

– Gratulerer, Magnus. Nå kan jeg endelig bli produktiv igjen, skriver den kanadiske stormesteren Eric Hansen.

Les også

Carlsens rørende takk til faren: - Det beste mennesket jeg vet om

«Overlegne taktiske evner»

Den franske avisen Le Monde skriver at de følte noe ikke stemte helt med Carlsen underveis i kampen, ettersom han ikke tok vare på de feilene Karjakin gjorde. Men skriver at etter Karjakins feil i den tiende kampen, så så Carlsen seg aldri tilbake.

Den britiske storavisen The Guardian mener nordmannen vant på grunn av sine «overlegne taktiske evner», mens The Indian Express har snakket med den ungarske stormesteren Judit Polgar, som beskriver kampen slik:

– Det var som russisk rulett. De raskeste kampene er et strålende show også for dem som ikke kan spillet, sier Polgar, som ifølge avisen er kjent som den beste kvinnelige spilleren noen sinne.

– Går inn i verdenshistorien

Magnus Carlsen skal nå ha litt ferie før han reiser til Dubai for flere sjakktrekk. Inn i ferien kan han ta med seg ordene fra den tyske avisen Zeit Online:

– Karjakin lyktes i å viske ut litt av myten rundt Magnus Carlsen. Men til slutt, i den overraskende jevne VM-kampen, ble Carlsen vinner fordi han tok initativet i de viktigste øyeblikkene. Magnus Carlsens nydelige trekk med den hvite dronningen vil trolig gå inn i sjakkhistorien.

Publisert: