Sorry, Høgmo: Kun 14 prosent sjanse for seier i kveld

Norges fremste tallknusere har finregnet på landslagsets muligheter i EM-kvaliken. Svarene er ikke veldig oppløftende.

Per-Mathias Høgmo og Norge har en vanskelig jobb foran seg mot Kroatia på bortebane. Her sammen med Martin Ødegaard på torsdagens trening.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Kroatene holdes som store favoritter av Norsk Regnesentral når Norge er motstander i Zagbren lørdag klokken 18. Følg kampen direkte her

Etter fire kamper ligger Norge godt an i sin kvalifiseringsgruppe. Med ni poeng er det bare ett poeng opp til Kroatia på plassene som garanterer EM-plass i Frankrike neste år.

Med uavgjort mot Kroatia i Zagreb lørdag, vil Norge være ett poeng bak Kroatia og maksimalt tre poeng bak Italia (møter Bulgaria borte) halvveis i kvalifiseringen. Med norsk seier kan Per-Mathias Høgmos menn faktisk toppe tabellen halvveis.

Samtidig vil et norsk tap føre til at det er stor sannsynlighet for at Kroatia og Italia begge har fire poengs luke til Norge.

Les også

Usikkert om Modric spiller mot Norge

Store sjanser for playoff

Ifølge Norsk Regnesentral må Norge sannsynligvis sikte seg inn på tredjeplassen. De har spilt hver enkelt kamp i resten av kvalifiseringen 10.000 ganger og statistikken taler for seg selv — det er henholdsvis 93,1 og 89,4 prosent sjanse for at Italia og Kroatia kommer blant de to beste. Norge regnes som den tredje største favoritten med 15,8 prosent mulighet og sjansen for at det blir tredjeplass er 67,8. Dersom Norge kommer på tredjeplass er det fortsatt muligheter for EM-deltakelse. Den beste treeren kommer til EM, mens de resterende åtte lagene skal spille playoff. Norges største mulighet ligger i å bli ett av de fire lagene som kvalifiserer seg på den måten og tallenes tale viser at det er 53,4 prosent mulighet for at Norge deltar i EM 2016. — Jeg forventer at vi får playoff-plassen og da spiller naturligvis trekningen inn på hvor stor mulighet vi har til å kvalifisere oss. Norge har vært i denne posisjonen tidligere, men da har det ikke nødvendigvis gått spesielt bra, sier Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter.

Les også

Det hviler en mars-forbannelse over Norge

Underdog i helgens kamp

Lørdag venter Kroatia, som også for alvor er med i kampen om EM-billlettene. De fleste holder kroatene som favoritter i helgens kamp, og det gjør også Norsk Regnesentral. Ifølge deres statistikk er det bare 14 prosent sjanse for at Høgmos menn drar hjem med alle tre poengene, mens det er 65 prosent sjanse for at Kroatia vinner på hjemmebane.

UNG DUO: Mats Møller Dæhli og Martin Ødegaard kan begge bli viktige spillere mot Kroatia lørdag.

— Jeg hadde trodd sjansen skulle være ganske mye mindre. Får vi poeng mot Kroatia borte, er det en kjempeprestasjon, sier Kroksæter og utdyper:- Jeg så Kroatia mot Italia og da hadde de ballen 70-80 prosent av tiden. Da begynte jeg å grue meg til de skulle møte Norge.

Det meste tyder også på at tabellen blir mindre hyggelig lesning etter denne helgen, for Italia kommer mest sannsynlig til å ta poeng borte mot Bulgaria. Italienerne holdes som klare favoritter med 53 prosent sjanse for seier, mot Bulgarias 22. — Jeg tror sjansen for tredjeplassen er til stede selv med tap mot Kroatia, men skal man ha håp om bedre må Norge ta poeng lørdag, sier Kroksæter.

Og for hva det er verdt: Ifølge tallknuserne vinner Aserbajdsjan bunnkampen mot Malta.

Les også

Spansk toppdommer i Kroatia-Norge

Slik spilles resten av kampene

  • Spilles lørdag: Kroatia – Norge, Aserbajdsjan – Malta, Bulgaria – Italia.
  • Spilles 12/6: Norge – Aserbajdsjan, Kroatia – Italia, Malta – Bulgaria.
  • Spilles 3/9: Bulgaria – Norge, Aserbajdsjan – Kroatia, Italia – Malta.
  • Spilles 6/9: Norge – Kroatia, Italia – Bulgaria, Malta – Aserbajdsjan.
  • Spilles 10/10: Norge – Malta, Aserbajdsjan – Italia, Kroatia – Bulgaria.
  • Spilles 13/10: Italia – Norge, Bulgaria – Aserbajdsjan, Malta – Kroatia.
  • De to beste i hver gruppe og den beste treeren (av ni) går til EM-sluttspillet i Frankrike. De åtte siste treerne møtes to og to i kamper om de fire siste plassene.
Publisert: