Gull til Norna-Salhus og Gneist i U18-EM

– Det var helt fantastisk, sier Martine Hjørnevik (17).

Publisert:

GULL: Stavhopper Pål Haugen Lillefosse tok gullet allerede på 5,35, men fortsatte til det stoppet på 5,46 meter. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix, arkiv

Fredag løp Pål Haugen Lillefosse (17), Gneist IL, inn til bronse på 100 meter under U18-EM i Györ. Søndag var det klart for finale i grenen han satser på, stavhopp, og der knuste han all motstand.

Franske Baptiste Thiery var nærmest og stoppet på 5,30 meter, men Lillefosse fortsatte og stoppet ikke før listen lå på 5,46. Det er mesterskapsrekord og tangering av egen personlige rekord fra januar i år.

Stavhopperen var nær å krype over 5,55 meter, som er kravet til senior-EM og årsbeste i Europa U18, men rev på tre forsøk.

Vant med åtte hundredeler

Lørdag tok Martine Hjørnevik (17), Norna-Salhus, seg til finalen i 100 meter hekk med tiden 13,27, ny pers og knappe syv hundredeler bak Isabelle Pedersens aldersrekord.

I finalen søndag slipte hun av ytterligere en hundredel, som holdt til gull. Nederlandske Zöe Sedney tok sølv åtte hundredeler bak, mens østerrikske Johanna Plank ble nummer tre, fjorten hundredeler bak Hjørnevik.

– Det var helt fantastisk. Jeg ble bare dødsglad da jeg passerte mållinjen og klarte ikke tenke så mye, sier Hjørnevik til BT.

Hekkeløperen, som har sølv fra ungdoms-OL, hadde ikke gullforventninger før hun reiste til Ungarn, men fikk gode svar mot finalen.

– Etter semien hadde jeg troen, sier Hjørnevik, som håper å ta aldersrekorden til Pedersen i løpet av sesongen.

– Teknisk løper hun litt på risiko, med lavere kneløft enn de fleste. Men som Ludmilla Engqvist er hun råsterk i bevegelsene. Hun hadde noen utrolige tider på hekk 4–6 i semifinalen og potensialet er enormt. Hun er rå og smart, sier trener Tor Haugland til forbundet på Twitter.

– Norges Friidrettsforbund har en sjelden kveld, skriver forbundet på Twitter.

Perset i hvert eneste løp

Andreas Haara Bakketun (17), Gneist IL, gjorde et solid innhogg i egen personlig rekord og den norske aldersrekorden for G17 på 400 meter hekk i Györ. Fredag forbedret han persen fra 53,29 til 52,76.

I semifinalen lørdag løp han inn til annenplass med tiden 51,94, og ble dermed klar for søndagens finale.

GULL: Martine Hjørnevik forbedret egen pers med en hundredel i finalen, hvor hun gikk helt til topps. Foto: Marita Aarekol, arkiv

I finalen kuttet han aldersrekorden og egen pers med enda et sekund, da han løp inn på tiden 50,92. Det holdt til fjerdeplass, to hundredeler bak bronseplassen og knappe tre tideler bak gullet. «WOW», skriver Norges Friidrettsforbund på Twitter.

Allerede tirsdag er det nye muligheter for norske friidrettsutøvere. Da går U20-VM i Tampere av stabelen.

Publisert: