Øker bemanningen i forbindelse med «høyrisikokamper»

Start spiller mot Viking, Brann og Vålerenga i de tre neste hjemmekampene. Alle disse kampene betegnes som «høyrisikokamper» av Dag Tallaksen, som er ordenssjef i Agder Politidistrikt.

BETEGNES SOM RISIKOKAMPER: - Vi er mest redde for Vålerenga, siden det har vært noen episoder med dem i det siste, sier Dag Tallaksen, ordenssjef i Agder Politidistrikt. Her er Vålerenga-supporterne fra Sør Arena i 2011. Foto: NTB scanpix
  • Sindre Wiik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Kristiansand (fvn.no) — Vi har hatt noen tilfeller tidligere der det har vært noe bråk både under og etter Start-kamper. Derfor skal vi øke bemanningen på de såkalte høyrisikokampene, mot Viking, Vålerenga, Brann og Lillestrøm, forteller Tallaksen. De tre førstnevnte lagene er Starts motstandere i de tre neste hjemmekampene på Sparebanken Sør Arena.

I fjor sommer ble Lundskråga stormet av omtrent 15 personer i forbindelse med kampen mellom Start og Brann. Men det er gjestene fra Oslo øst Tallaksen er mest bekymret for.

- Mest redd for Vålerenga

— Vi er mest redde for Vålerenga, siden det har vært noen episoder med dem i det siste, sier han.

Blant annet endte det med slagsmål utenfor Ullevaal stadion i forbindelse med en kamp mellom VIF og Brann forrige sesong. Denne sesongen er 27 VIF-supportere utestengt fra lagets hjemmekamper. 16. mai kommer Vålerenga på besøk til Kristiansand.

GLADE OG GULE: Starts supportere på Sør Arena. Foto: NTB scanpix

— En risiko med at Vålerenga-kampen er 16. mai, er at flere derfor overnatter i Kristiansand. Vi håper jo at de fleste tar bussen ned og gjør det samme tilbake til Oslo samme kveld, sier Tallaksen, og legger til:- Det er synd å ha fokus på noe slikt når det egentlig skal være en fotballfest, men vi må sette sikkerheten først.

Trygt å gå på kamp

Yngvar Aas og Magnus Fiane er inne i sitt tredje år som sikkerhetsansvarlige i IK Start. De jobber begge som politimenn, og Aas er ikke videre begeistret for voldelige fotballsupportere.

— Jeg synes det er veldig uheldig, spesielt for fotballens renommé. Det skaper negativ PR, og så skal vi huske at alle typer mennesker går på kamp, blant annet barnefamilier, understreker han.

- Frykter du at det kan bli bråk i forbindelse med disse kampene?

— Ja, jeg gjør det. Disse miljøene treffes ulike steder, og da kan det skje uønskede hendelser i form av voldshandlinger, sier Aas, som forteller at det har vært "noen småsituasjoner" med supporterbråk på Sparebanken Sør Arena, men at de fleste har blitt avverget ved at politiet har gått mellom supporterne. De fleste voldsepisodene i forbindelse med Starts hjemmekamper har skjedd helt andre steder enn på stadion de seneste årene

- Er det trygt å gå på disse Start-kampene?

— Ja, det er det. Så absolutt, sier Aas, som mener Start har en bra arena for å arrangere trygge fotballkamper.

- Generelt lavt konfliktnivå

Erling Rostvåg er talsmann for Vålerengas supporterklubb "Klanen". Han er ikke veldig overrasket over at Kristiansand-politiet peker ut kampen mot hans lag som den de er mest redd for.

— Jeg er ikke veldig overrasket over det. Men samtidig er det viktig å understreke at "mest redd" ikke er så mye å være redd for. Konfliktnivået er generelt ganske lavt her i Norge. Jeg er fremdeles av den oppfatning at det er tryggere å gå på kamp enn å kjøre til kampene her i Norge, forteller Rostvåg.

Samtidig påpeker han at det også finnes et miljø for å slåss i Kristiansand, noe som øker faren for at det kan bli bråk.

— Drar man til et annet sted uten tilsvarende miljø, er det heller ikke noe interesse for å møtes, påpeker han.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk