Northug presentert som svensk bronsevinner

Petter Northug fikk gullmedaljen sin, men på TV ble han presentert som svensk bronsevinner.

Bildet er det i hvert fall ikke noe feil med. Gullvinner Petter Northug vinker til publikum på avslutningsseremonien sammen med Axel Teichmann og Johan Olsson - sistnevnte uten tvil svensk.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Som eneste utøver fikk Petter Northug i natt gullet sitt på avslutningsseremonien.

IOC -medlem Gerhard Heiberg delte ut medaljene til bronsevinner Johan Olsson fra Sverige, Axel Teichmann som fikk sølv og Petter Northug øverst på pallen. Inne i BC Palace gikk alt som det skulle. Men på TV-grafikken som gikk verden over ble det fullstendig feil. Northug sto der oppført som svensk bronsevinner, mens «Johan Olsson fra Norge» ble presenter som den store vinneren!

Sannelig en sprek variant av den svensk-norske ordkrigen som har pågått under OL med sterke navn som Northug og Gunde Svan i spissen. Under de første dagene av lekene var det mye tull med grafikken fra langrenn og skiskyting. Dette ble bedre etterhvert. Men det store øyeblikket for både Petter Northug og Norge under åpningsseremonien ble bare rot.

Bar også flagget

Petter Northug bar det norske flagget på avslutningsseremonien. Femmila var den siste individuelle øvelsen under OL, og også den eneste der medaljene ble utdelt under avslutningsseremonien. Det er slett ikke vanlig, og selv de canadiske hockeygutta fikk sine medaljer i hallen etter kampen. «Ja, vi elsker dette landet» var den eneste nasjonalsangen som ble spilt under seremonien – bortsett fra den canadiske og den russiske. Northug fikk sin fortjente jubel fra 60 000 på tribunene. Et meget spesielt øyeblikk for Northug og for Norge. Bare synd grafikken var helt på de canadiske viddene. Også canadisk TV var på tur akkurat da Northug fikk medaljen sin — reklametur. Så ingen i Canada fikk se den spesielle hendelsen på direkten.

Ilden ble tent

Avslutningsseremonien åpnet med herlig selvironi. Klokken 02.30 i natt ble endelig det siste benet med OL-ilden tent – 16 dager for sent. Mange husker nok hvordan teknikken sviktet arrangørene da fire canadiske utøvere sto klare for å tenne hver sin del av ilden. Skøyteløperen Catriona LeMay Doan ble stående med sin flamme uten at hennes del av ilden dukket opp. I natt fikk arrangøren ordnet opp på en humoristisk måte. En klovn «dro» opp det siste benet, og LeMay Doan kunne endelig tenne sin del av ilden. Flaggene til deltagernasjonene ble båret inn av utøvere som hadde gjort seg spesielt bemerket under lekene. Blant dem altså Northug, Sven Kramer for Nederland og Marcus Hellner for Sverige. For hjemmenasjonen var det en bronsevinner som hadde fått æren, men ikke hvem som helst. Joannia Rochette mistet moren sin for en uke siden, men som konkurrerte likevel og tok bronsemedaljen i kunstløp. - Hvorfor meg? lurte hun på da hun ble spurt av den canadiske olympiske komiteen. - Fordi du har rørt hele nasjonen med ditt mot og din emosjonelle gjennomføring av konkurransen.

- Strålende leker

IOC-president Jacques Rogge var svært generøs med sin ros av arrangøren etter først å ha mintes den avdøde georgiske akeren. - Takk Canada, British Columbia og Vancouver. Dere har arrangert strålende og vennskapelige leker. Altså er lekene på Lillehammer fremdeles «best winter games ever». På ishockeybanen har både Crosby og Nash herjet. På avslutningsseremonien var det endelig Youngs tur - Neil Young. Han sang en av sine beste, Long May You Run, mens ilden ble slukket. Og så var det egentlig bare å sende Oslo-flagget videre til neste arrangør, russiske Sotsji om fire år.

Publisert: