I år knekker Riise den utrolige rekorden

<p>BELFAST (adressa.no): 2012 er året John Arne Riise etter alt å dømme tar over tronen fra Thorbjørn Svendsen som mannen med flest A-landskamper for Norge.</p>

Publisert Publisert

Belfast, Nord-Irland 20120227.John Arne Riise (t.v.) og Christian Grindheim under det norske fotballandslagets trening på The Oval, arenaen til Glentoran FC, i Belfast i Nord-Irland mandag. Onsdag spiller Norge landskamp mot Nord-Irland.Foto: Erlend Aas / Scanpix Foto: SCANPIX

  • Anders Ruud
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Landslagslegenden Thorbjørn Svendsen spilte sin siste landskamp i 1964 og endte på fantastiske 104 landskamper for Norge totalt. Rekorden har stått i nesten 50 år. Men i år ryker den trolig.

Trenger fire kamper

John Arne Riise (31) deler andreplassen på den gjeve listen over flest spilte landskamper for Norge med Henning Berg. Berg og Riise har begge 100 kamper for Norge. På onsdag møter Norge Nord Irland i Belfast til det som etter alt å dømme blir John Arne Riises landskamp nummer 101. Hittil i år har Norge planlagt totalt åtte landskamper. John Arne Riise er sjeldent skadet, og er et selvsagt valg for Drillo dersom han er skadefri. Dermed er alt lagt til rette for et realt rekordår.

— Noe av det største

Riise selv har ingen problemer med å innrømme at han tenker på den historiske rekorden, og at den betyr mye for han.

- Det er vanskelig å ikke tenke på den, nå som det jo ser ut som at jeg tar den , innrømmer Riise.

— Jeg har hele karrieren satt meg lagmål og personlige mål. Og det å slå den rekorden vil nok stå igjen som noe av det største jeg har fått til personlig. Selvsagt er også Champions League-seieren kjempestort, men den rekorden er helt der oppe, mener Fulham-spilleren.

Debutscoringen: John Arne Riise fikk sitt første landslagsmål mot Tyrkia i 2000.(Foto: SCANPIX)

Hangeland: — En maskin

Norges landslagskaptein Brede Hangeland mener det ikke er tilfeldig at det er nettopp John Arne Riise som nå ser ut til å ta rekorden. Og han tror den blir stående lenge dersom Riise får kloa i den.

- Det er en helt utrolig sterk prestasjon. Den rekorden han trolig setter tror jeg nesten aldri vil bli slått. Man må spille på landslaget over mange år, og ikke minst må man holde seg skadefri hele veien. Og det blir trolig færre landskamper i året fremover. Jeg tror det blir vanskelig å overgå han, med forbehold om at han nå tar rekorden , skryter Hangeland.

MASKIN: Brede Hangeland mener John Arne Riise er «en maskin». Foto: SCANPIX

Han har oppskriften på Riises rekord klart for seg.

— For det første er han en god spiller. Og han har en fantastisk fysikk. Han er så å si alltid frisk. Han er «en maskin» som de kaller han i England. I tillegg har han viljen til å holde det gående. Kun dersom han er døden nær melder han forfall til en kamp, smiler Hangeland.

Gamst: - Ekstremt

Morten Gamst Pedersen er enig.

— Det er ekstremt det han gjør. Han er en type som vil spille selv om han har fått seg en smell. Han gir seg aldri. Han har alltid spilt mye for alle klubbene han har spilt i også. Imponerende, mener Blackburn-spilleren.

Drillo: - Hold fokus på å spille bra

Landslagssjef Egil Drillo Olsen skryter også av Riise og hans utrolige statistikk. Men han er klar på at det ikke må få ta for mye fokus.

- Han er sjelden skadet. Han er en tøffing , forklarer Drillo statistikken med.

— Men han må konsentrere seg om å prestere bra, ikke om å få mange landskamper, gliser landslagssjefen hurtig.

Berg: - Kan nå 150 kamper

Henning Berg stoppet på 100 landskamper. Også han skryter av Riise, som på onsdag trolig går forbi Bergs kampantall.

— Det er imponerende. Den kvaliteten han har holdt er svært bra, skryter Berg, som mener Riises nåværende 100 landskamper er en større prestasjon enn hans egne 100.

FIKK 100: Henning Berg endte på 100 landskamper, men tror at John Arne Riise kan nå 150. Her med landslagssjef Egil «Drillo» Olsen på flyplassen i Belfast i dag. Foto: SCANPIX

— Jeg var heldig og spilte med en meget god generasjon, så jeg fikk også spille sluttspill i mesterskap flere ganger, poengterer Berg, som ser for seg flere kamper fra Riise.

— Han holder jo på enda og er fremdeles god. Han kan spille 150 kamper, spår den tidligere landslagskjempen.

Dersom John Arne Riise spiller samtlige av Norges landskamper i år tangerer han Thorbjørn Svendsens rekord mot Hellas på Ullevaal, sikrer seg rekorden helt alene mot Island borte i den første VM-kvalikkampen frem mot VM i 2014. Så gjenstår det å se om «maskinen» fortsetter å holde seg skadefri, og god nok, for Drillos landslag så rekorden kommer i havn.

PS: Av spillerne som fortsatt er aktive er det John Carew som ligge nærmest John Arne Riise i antall landskamper. Carew har spilt 91 A-landskamper for Norge.

Her er Norges planlagte landskamper for 2012:

29. februar: Nord Irland – Norge

26. mai: Norge – England

2. juni: Norge – Kroatia

15. august: Norge – Hellas

7. september: Island – Norge

11. september: Norge – Slovenia

12. oktober: Sveits – Norge

16. oktober: Kypros – Norge

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Huseklepp: - Velger å tenke positivt

  2. Huseklepps nye klubb ilagt kjøpeforbud

  3. Toppfotballsjefen: - Vi har sovet i timen i Norge

BT anbefaler

Smitte ved 19 skoler i Bergen: – Vi ser alvorlig på situasjonen

– Mange elever må være smittet før vi stenger helt ned, sier fylkesdirektør Bjørn Lyngedal.

LES SAKEN
  1. Herrelandslaget fotball