Stang, inn for Nederland

<p><a href="/vm2010/index.jsp?stats=true&amp;type=vm-kampene" target="_blank"> <strong>Uruguay — Nederland 2-3:</strong></a> Med god hjelp av treverket kom favorittene seg til finalen.</p>

Publisert:

Med hver sin scoring mot Uruguay sendte Arjen Robben (t.v) og Wesley Sneijder Nederland nærmere gullet. Foto: MIKE HUTCHINGS

Arjen Robben scoret det avgjørende 3-1-målet for Nederland - med pannebrasken. Foto: PAULO WHITAKER

Uruguay's Diego Forlan pulls up his shorts during the 2010 World Cup semi-final soccer match against Netherlands at Green Point stadium in Cape Town July 6, 2010. REUTERS/Kai Pfaffenbach (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP) Foto: KAI PFAFFENBACH

SAMLESIDE VM i Sør-Afrika:

— Jeg vet ikke hva jeg skal si. Vi har jobbet så hardt sammen for å oppnå dette. Det var en vanskelig kamp. Vi måtte slite mye, men det er glemt nå. Vi er i finalen, sier Wesley Sneijder.

26-åringen ga Nederland ledelsen 2-1, sitt femte VM-mål. I finalen venter vinneren av den andre semifinalen mellom Tyskland og Spania.

— Jeg har vanskelig for å forstå at vi er der nå, jubler Sneijder , som vant Serie A og Mesterligaen med Inter forrige sesong.

Dermed kan han sikre en imponerende trippel hvis det blir seier i Soccer City søndag, og samtidig bli kronet til VMs toppscorer .

«Uslåelig»

Nederland kan bli første lag som vinner 15 strake kamper og blir verdensmester. Det eneste laget som er blitt verdensmester gjennom bare seirer gjennom kvalifisering og VM er Brasil. Men de hadde «bare» seks kvalifiseringskamper, mot Paraguay, Colombia og Venezuela.

Nederland vant åtte strake i kvalifiseringen, mot Norge , Skottland , Makedonia og Island . I Sør-Afrika har de i tur og orden avskiltet Danmark, Japan, Kamerun, Slovakia, Brasil og nå Uruguay.

Stolt og skuffet Tabárez

Uruguays landslagssjef Oscar Tabárez var skuffet over semifinaletapet, men stolt av spillerne sine.

– Jeg er veldig stolt av dem. Motstanderen var bedre til å score mål i dag. Vi kom veldig langt i VM, og ingen ventet det av oss, så det hjelper mot skuffelsen , sa han.

Tabárez gjorde fire endringer i forhold til kvartfinalen, to på grunn av utelukkelser og en på grunn av lagkaptein Diego Luganos skade.

Langskuddomgang

Kampens første sjanse falt til Dirk Kuyt, etter bare tre minutter. Keeper Fernando Muslera fikk ikke full kraft bak utboksingen og ballen gikk til Kuyt, men Liverpool-angriperen forhastet seg og hamret ballen over mål.

Det var ikke starten på en sjansefest, men heller på en lang periode uten action.

Den fikk en brå slutt da kaptein Giovanni van Bronckhorst dro til fra sin venstrebackposisjon. Ballen fløy i nesten rett linje opp i borterste vinkel. VMs flotteste langskudd til nå og en verdig måte å markere sin 110. landskamp.

Utligningen kom minst like overraskende. Fem minutter før pause fikk en ellers usynlig Diego Forlán ballen på 25 meter. Forlan dro til med venstrefoten og ballen flakket forbi Maarten Stekelenburg og gikk i nettet. Like langt og like overraskende. Men et skudd Stekelenburg skulle ha tatt.

(Artikkelen fortsetter)

Med litt flaks går Wesley Sneijders avslutning inn. Nederland tar ledelsen 2-1. (Foto: Scanpix)

Pausebytte

Demy de Zeeuw kom aldri på banen igjen etter pause. I stedet valgte trener Bert van Marwijk å satse på Rafael van der Vaart i annen omgang. Van der Vaart slet med å komme inn i kampen og annen omgang ble mer og mer nervøs jo lengre kampen skred frem.

Nervøst ble det i hvert fall i Nederlands forsvar da Uruguay fikk frispark på venstresiden, ikke så langt unna der Forlan scoret fra i kvartfinalen mot Ghana. Denne gangen skjøt Forlan over muren og ned mot nærmeste hjørne, men Stekelenburg fikk avverget.

Sekunder senere kom Nederlands første virkelig store sjanse i omgangen. Robin van Persie spilte vakkert frem van der Vaart. Han tvang Muslera til en god redning, men returen gikk til Arjen Robben. Men Robbens høyrefot er ikke like velinnstilt som den venstre og skuddet gikk utenfor.

Offside

Ledermålet skulle likevel komme. En offsideplassert van Persie bommet på ballen og skuddet fra Wesley Sneijder snek seg inn via stolpen. Kun 20 minutter gjensto av kampen og nederlenderne fosset mot finale.

Fossen ble enda sterkere tre minutter senere. Arjen Robben gjorde det store. Innlegget fra Kuyt var millimeterpresist og Robben stanget ballen via Musleras høyre stolpe og i nettet.

Med syv minutter igjen å spille understreket Uruguay at det lille men tapre landet ga opp. Diego Forlán ble tatt av banen. Nå må han satse på noen nettkjenninger i bronsefinalen for å vinne toppscorertittelen i VM.

Sluttdrama

Å gi opp får man ikke Diego Godín til å gjøre. Selv om Robben hadde stort forsprang på ham, kjempet stopperen seg tilbake og hindret en sikker scoring med bare minutter igjen å spille. Robben ble for arrogant og tok seg for god tid i avslutningen. Da kom Godin inn i siste liten og avverget.

Det kunne straffet seg på slutten. Uruguay reduserte halvannet minutt på overtid gjennom Maxi Pereira. Et smart frispark utmanøvrerte nederlenderne og det ble likevel litt nervøsitet på slutten.

Uruguay pumpet ballen fremover, og det ble det reneste flipperspillet i Nederlands 16-meter, men søramerikanerne fikk aldri den sjansen de trengte for å utligne.

Dermed går Nederland til sin første VM-finale siden 1978 .

Det er også klart at Europa for første gang kommer til å vinne VM-gull utenfor Europa.

Publisert: