Tar affære mot voldssupportere

<p>Vålerenga har ved sesongslutt utestengt en større gruppe voldelige supportere. 20 såkalte casuals fikk ikke se cupfinalen søndag.</p>

casuals
  • Thomas Olsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Mens tusenvis av ekstatiske Vålerenga-tilhengere søndag jublet over cuptriumfen på Ullevaal, var for første gang så mange som over 20 casuals utestengt.

Vålerenga har tidligere fått kritikk for å prioritere dialog med dette miljøet, mens andre klubber har tatt et oppgjør med supportere som slåss med andre lags casuals. Men den siste tiden er flere fotballpøbler i Oslo blitt utestengt for kortere og lengre tid.

Les også:

Nødvendig reaksjon

— Vi har vært nødt til å reagere, det handler om ulike forhold som vi anser skader VIFs rykte og renommé. Det er og skal være trygt å gå på stadion, sier arrangementsansvarlig i klubben, André Krystad. Han vil ikke gå i detalj om hva som har ført til utestengelsene, men det skal ikke ha vært episoder på tribunene under VIFs kamper.

Flere ganger i år har en mindre gruppe fotballtilhengere skapt reaksjoner.

— Det har skjedd flere ting som har fått begeret til å renne over. Summen av mange avtalebrudd har gjort at klubben har utestengt disse. Det er kanskje 70 000 mennesker i Oslo som støtter Vålerenga. 13 000 er med i Klanen. Og så er det 40 som driver med bøll. Disse er frittstående VIF-tilhengere, og vi tar avstand fra alt som kan skade klubben, sier talsmann i Klanen, Espen Knutsen.

Men han fremholder at de fortsatt har en dialog med casuals-miljøet, selv om det er kommet trusler mot dem som sørger for orden rundt VIFs kamper.

Trusler

— Det har forekommet trusler mot noen få tillitsvalgte i Klanen, men vi anser ikke disse som alvorlige. Det er ting som har skjedd i kampens hete. Vi tror ikke dette miljøet blir borte med et knips, derfor er vi fortsatt interessert i dialog. Jeg tror ikke utestengelser fører til at de slutter, men jeg håper det får flere til å tenke seg om, sier Knutsen.

Søker spenning

I fjor regnet politiet med at det fantes mellom 40 og 70 aktive casuals i Oslo. I år teller miljøet opp mot 100 mann, tror Oslo-politiet. - Det størst grunn til bekymring i Oslo. Vi har forebygget og stoppet flere episoder, sier Morten Løw Hansen ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Før Brann-kampen i oktober ble en buss med casuals stoppet ved Lier på vei til Oslo for å slåss. De ble sendt tilbake til Bergen.

Casuals-miljøet tiltrekker seg unge menn som søker høyt spenningsnivå og adrenalinkick ved å slåss.

- Det går på å forsvare et geografisk revir, og minner mye om den gammeldagse slåsskampen. Men vi er nødt til å ta dette på alvor. Det har blitt tatt i brukt slagvåpen, advarer Løw Hansen. Han tror alvorlige episoder vil tvinge frem et lovverk som gir politiet fullmakter til stoppe problemsupportere, som i England .

— Vi står foran et veivalg nå. VIF har gjort dette på eget initiativ. Utestengning er riktig vei å gå så lenge vi ikke har andre muligheter, sier Løw Hansen.

Casuals

  • Gjenger med voldelige fotballsupportere som kler seg i dyre merkeklær og avtaler slåsskamper mot likesinnede i rivaliserende klubber.
  • Fenomenet stammer fra England, der supportere på 1980-tallet kom hjem fra kamper utenlands med stjålne merkeklær. Slik unngikk de politiets oppmerksomhet.
  • Vålerenga og Brann har de største casuals-miljøene, men de finnes også i mange andre klubber.
  • Lillestrøm utestengte tidlig i år rundt 50 supporterne fra Åråsen resten av sesongen.
  • Vålerenga har flere ganger utestengt pøbelsupportere, men aldri så mange som ved sesongslutt i år.
Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk