Sjakklegende sammenligner Carlsen med Harry Potter

— Jeg heier på Carlsen fordi en ny generasjon fortjener en ny mester, sier Garry Kasparov.

HEIER PÅ CARLSEN: - En ny generasjon fortjener en ny mester, sier sjakklegenden Garry Kasparov (t.v.). Derfor heier han på Magnus Carlsen i den kommende VM-kampen.
  • Daniel Roed-johansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Garry Kasparov regnes for å være en av tidenes sjakkspillere.

Nå har han delt sine tanker om den mye omtalte VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishwanathan Anand, der første parti spilles førstkommende lørdag.

Kasparov utpeker nordmannen som sin favoritt før VM-matchen i Chennai.

— Jeg spår en Carlsen-seier på grunn av hans talent, resultater og sjakkhistorien. Jeg heier på Carlsen fordi en ny generasjon fortjener en ny mester. Mest av alt håper jeg på store kamper, en tøff fight og et løft for sjakk en når en legende og en legende i emning møtes til kamp i Chennai, skriver Kasparov i en spalte hos Business Insider.

Tidligere trener

Carlsen kan tangere Kasparov som tidenes yngste verdensmester i sjakk.

— Selv om jeg ikke kan si at jeg føler glede når en av mine rekorder faller, vil en seier for Carlsen også være en seier for sjakken i verden. (…) Magnus er en dynamisk, ung mann som vil promotere sporten, løfte sjakkens status sammen med sin egen og en som kan inspirere en ny generasjon av unge sjakkspillere verden over, skriver Kasparov.

Kasparov var tidligere Carlsens trener. Carlsen har sagt at han sannsynligvis vil rådføre seg med Kasparov underveis i VM, mest sannsynlig via Skype. Kasparov vil imidlertid ikke være en av Carlsens faste sjakkhjelpere under kampene.

— Mange unge spillere har imponerende kamper, men det var Carlsens vinnervilje som gjorde at han skilte seg ut. Og selv om jeg ikke akkurat var på utkik etter en trenerjobb da vi jobbet sammen i 2009, hvordan kunne jeg takke nei? Jeg er ingen Humlesnurr, men det var umulig ikke å se på Magnus som en type Harry Potter: et supertalent forutbestemt til være en av de største og sette dype spor i sjakkhistorien, sier Kasparov.

Advarer Carlsen

Da Carlsen og Anand møttes i sommer, gikk Carlsen av med en suveren seier. Anand har vært i verdenstoppen siden slutten av Kasparovs tid (Kasparov ga seg i 2005), men det er lenge siden han har vist seg fra sin beste side.

Han skal imidlertid ha trent knallhardt før kampen på hjemmebane, og Kasparov advarer mot å tro at det blir en enkel seier for Carlsen.

— Carlsen er favoritt på grunn av at resultatene og objektiv kvalitet teller, men det vil ikke bli enkelt. Det er ikke vanskelig å se for seg et scenario der han taper VM-kampen. Anand har lang erfaring som bærer med seg fordeler med praktiske og psykiske forberedelser, argumenterer Kasparov.

Kasparov mener denne VM-kampen er en av de kampene i sjakkhistorien det har vært knyttet størst forventninger til. Den er blitt døpt til kampen mellom generasjonene.

Garry Kasparov vil være til stede i Chennai under kamp tre og fire. Carlsen og Anand vil spille best av 12 kamper.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Selvsikker og ganske seierssikker

  2. - Ingen turneringer kan sammenlignes

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen
BT anbefaler

Synne (32) omkom i ulykke: – Hennes kollegaer og Bergen fengsel er preget

Begge de to omkomne er fra Halden, men datteren bodde og arbeidet i Bergen.

LES SAKEN