«Perfekt, men Malmö må nesten oppheve naturlover for å avansere»

BLOGG: Aftenposten-ekspert Lars Tjærnås om Malmös gjensyn med Zlatan.

MØTER STORLAG: Malmö er klare for Chamions League.
 • Lars Tjærnås
Publisert Publisert
 • Lionel Messi ble kåret til Europas beste fotballspiller av 54 europeiske sportsjournalister. Les hvem Norges representant — Aftenpostens Erlend Nesje - stemte på her:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Åge Hareide og Malmø FF fikk belønningen de håpet på under trekningen til Champions League i Grimaldi Forum i Monaco torsdag kveld. De fikk PSG og Zlatan. Om de også får et avansement er mer enn tvilsomt.

Les også

Hareide om Zlatan-møtet: - Fantastisk

Når du er seedet på laveste nivå, og nesten samtlige konkurrenter har det mangedobbelte i budsjett, vet du at du må oppheve noen av fotballens naturlover for å avansere.

De beste vinner

Fotballekspert Lars Tjærnås.

Statistisk de siste 15 sesongene har gruppene blitt vunnet i 84 prosent av alle tilfeller av lag fra seedingsnivå en og to. Men: Statistikk kan brukes til mangt. Åge Hareide kan for eksempel bruke den til å vise at det er mulig. Ni ganger, eller syv prosent, av alle grupper har i samme periode blitt vunnet av lag seedet på laveste nivå.Malmös trøst er uansett at alt er en gigantisk fest og opptur, uten noe å tape. Det behøves når motstanderne er, bokstavelig talt, fra en helt annen liga.

 • PSG har Zlatan. Problemet for Malmö er at de har så mange andre som er gode til å sparke ball også. Angel Di Maria, Thiago Silva, Edinson Cavani. Jeg kunne fortsatt lenge å ramse opp navn på mange spillere på fotballens øverste hylle. Eierne har bestemt seg for å bli best, nesten uansett kostnad, og handler spillere deretter.
 • Real Madrid er verdens største fotballklubb, og verdens beste målt i store titler. De har aldri akseptert å være lillebror overfor noen, og skal selvfølgelig være altfor gode for Malmö. Cristiano Ronaldo kommer i spissen for et lag der samtlige er verdensstjerner i sine posisjoner.
 • Sjakhtar Donetsk er laget Malmö må sikte på å slå for å bli nummer tre, og dermed avansere til spill i Europa League. Det er lettere sagt enn gjort.

Klubben som er hardt rammet av konflikten i Ukraina spiller nå hjemmekampene i Lviv, 100 mil fra sin egen hjemby.

De vant UEFA cupen så sent som i 2009 , og har enorm rutine i europeiske turneringer.

Ingen kasteball

I løpet av kvalikrundene har imidlertid de lyseblå rukket å bevise at de ikke blir noen kasteball. Særlig hjemme har de over lang tid og mange kamper vært en håndfull for alle.

Størst av alt blir imidlertid gjensynet med Zlatan. Den levende legenden vender hjem til byen og klubben der eventyret startet. Det var trekningen alle ønsket seg. Kanskje var den også så viktig for han at han legger planene det lange har gått rykter om, at han ønsker å forlate PSG, på is. I så fall kan vi glede oss til en kveld med sterke følelser for mange av de involverte.

Det er selvsagt langt fra den eneste kvelden å se fram til med forventning. Zlatan er heller ikke den eneste som møter gamle kjente.

Mourinho mot Porto

Jose Mourinho og hans Chelsea møter blant andre Porto, klubben der han startet sitt internasjonale eventyr da han ledet dem til seier i CL i 2004. Det blir tøft for begge, men andre får det enda tøffere.

"Dødens gruppe" er gruppe D. Igjen var Manchester City nesten maksimalt uheldige med motstandere. Juventus, Sevilla og Borussia Mønchengladbach er alle fire storheter med realistisk håp om avansement.

Omar Ellabdellaoui og hans Olympiakos får det mer enn tøft mot Bayern og Arsenal. De aller største favorittene avanserer trolig relativt greit. Barcelona fikk en relativt enkel gruppe, hvis noe er enkelt på dette nivået.

Åge Hareide vet at det blir alt annet enn lett å avansere. Han vet imidlertid også at han kommer til å være vert på noen kvelder for historiebøkene.

Her er alle gruppene:

A: Paris St. Germain (Frankrike), Real Madrid (Spania), Sjakthar Donetsk (Ukraina) og Malmö FF (Sverige).

B: PSV Eindhoven (Nederland), Manchester United (England), CSKA Moskva (Russland) og Wolfsburg (Tyskland).

C: Benfica (Portugal), Atlético Madrid (Spania), Galatasaray (Tyrkia) og Astana (Kasakhstan).

D: Juventus (Italia), Manchester City (England), Sevilla (Spania) og Borussia Mönchengladbach (Tyskland).

E: Barcelona (Spania), Leverkusen (Tyskland), Roma (Italia) og BATE Borisov (Hviterussland),

F: Bayern München (Tyskland), Arsenal (England), Olympiakos (Hellas) og Dinamo Zagreb (Kroatia).

G: Chelsea (England), Porto (Portugal), Dynamo Kiev (Ukraina) og Maccabi Tel-Aviv (Israel).

H: Zenit St. Petersburg (Russland), Valencia (Spania), Lyon (Frankrike) og Gent (Belgia).

De to beste fra hver gruppe går videre til åttendedelsfinalen.

Sesongens mesterligafinale går i Milano 28. mai.

Publisert
 1. Fotball
 2. Kommentar
BT anbefaler

Mann (29) siktet for drap

Den unge kvinnen er død etter skadene hun ble påført.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Møtte kolleger av den drepte: – Det vanskeligste jeg har gjort som byråd

 2. Vitner skal ha sett deler av drapshandlingen

 3. Brannen på Sotra under kontroll. – Eieren har gjort en formidabel jobb.

 4. Her blir den pågrepne mannen i 30-årene fraktet ut

 5. FHI: Koronaviruset kan nå sammenlignes med influensa

 6. Kvinne i 50-årene knivdrept