Amin Askars ville fotballiv i Tyrkia

Tre-fire trenerskifter, spillerne røyker og lønnen kommer av og til.

Amin Askar koser seg i tyrkisk 2. divisjon, men erkjenner: - Dette livet er ikke for alle!
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Sanliurfaspor i tyrkisk 2.-divisjon er definitivt noe annet enn Brann i Bergen. Amin Askar koser seg i urolige Øst-Tyrkia, men innrømmer glatt at livet som proff i det vi i Norge utvilsomt kaller bakgården, ikke er for alle.

Les også

Askars Brann-avskjed bekreftes snart

— Tryggheten du har hjemme i Norge, med klapp på skulderen, kan du glemme. Her må du være mentalt sterk. Det kom 17 nye spillere etter første del av sesongen. Vi har den tredje eller fjerde treneren i sesongen.

Det var den tidligere tyrkiske fotballstjernen Kerimoglu Tugay som hentet Askar fra Norge. Han er for lengst historie i klubben. Siden har x antall trenere kommet og gått. Det er et visst gjennomtrekk også i spillertroppen.

— Etter første del av sesongen, var det syv spillere igjen. Så kom det 17 eller 18 nye. Det er tøft her, mer direkte. Folk får beskjed «du er ikke god nok, sorry». Ofte er det ikke tilbakemeldinger.

— Det er ikke for alle, erkjenner Askar.

Les også

Her er alle overgangene i Tippeligaen

— Jeg er ute dag og natt

Sanliurfa ligger nær den syriske grensen. Norske UD har egne reiseråd for denne delen av Tyrkia, hvor besøkende bes utvise aktsomhet. Følger han hovedveien sør fra byen i 15-20 mil, ankommer han IS-hovedstaden Raqqa i Syria.

Men Askar er ikke av den lettskremte typen. Konen og hans ett år gamle sønn er ikke med på eventyret i Tyrkia, de bor hjemme i Norge.

Amin Askar (t.v) var utleid til Sarpsborg forrige sesong.

— Jeg har kun sett dem når jeg har fått reise hjem. Det tok nesten tre måneder før jeg fikk sett dem første gang. Det føles som om jeg er på en lang treningsleir. Vi er mange spillere, alle i samme båt. Det er omtrent ingen som har egen familie her. Alle har et eget rom i et stort kompleks, et slags klubbhus. Noen bor der fast. Jeg og de andre utlendingene har enten leilighet eller hotell utenom. Jeg bor på hotell, men må bo i komplekset før kamp. Vi er sammen hele tiden, går ut og spiser, drar på kino, bowling og så videre. Vi har mye fritid uten familien, det passer bra for oss som er fra et annet sted.- Men det er ingen problemer her i denne byen, jeg går ute både dag og natt. Jeg hørte med folk som er kjente her før jeg signerte, og ingen mente det var et problem, sier Askar.

- De er flinke på kampbonus!

Kulturforskjellene er naturlig nok store. Askar er forundret over lagkameratenes forbruk av sigaretter, for eksempel.

— Det er spillere som røyker. Det er en veldig avslappet holdning til det med røyk. Kanskje har ikke spillerne like mye makt som i Norge. Her er det tydelig hvem som er sjef. De yngre spillerne må ha stor respekt for de eldre. De yngste gjør det meste uten å svare. Fotballkulturene er helt forskjellige. Opptreningen etter første del av sesongen var helt grusom, jeg har ikke vært med på noe lignende! Bare trening, spising og soving.

Tyrkiske fotballklubber har ikke alltid hatt rykte på seg for å være pålitelige betalere. Askar mottar lønn. Med litt ujevne mellomrom.

— Du får lønn, men det er ikke som du er vant til. Det er ikke punktlig. De henger litt etter. Men de er flinke på kampbonus! Hvis vi vinner en kamp, åpner hele verden seg, da kan vi få alt og mer til. Men hvis vi taper kan vi måtte vente på lønnen. Det ordner seg alltid, men det tar lenger tid enn vi er vant til i Norge.

Sanliurfaspor lå vanskelig til på tabellen - nest sist - da Askar signerte i januar.

— Nå har vi klatret tre plasser. Treneren har hatt stor tillit til meg, jeg har startet og spilt alt. For min del har det gått veldig bra. Jeg har ikke fått de tøffeste tilbakemeldingene. Vi satser på opprykk neste år.

- Hvor lenge ser du for deg å bli?

— I utgangspunktet ett år til, men det er vanskelig å planlegge noe. Vi har en ny trener som har gitt meg tillit i to kamper. Man vet aldri.

Publisert