Manchester United-stjerne risikerer fengsel og seks års utestengelse fra fotballen

36 fotballspillere mistenkt for kampfiksing i spansk fotball.

Publisert: Publisert:

Ander Herrera risikerer trøbbel for en kamp han spilte for sju år siden. Foto: NTB scanpix

Spansk påtalemyndighet ønsker å gi 36 fotballspillere to år i fengsel, og seks års utestengelse fra all fotball i en stor kampfiksing-skandale. Fem fra støtteapparatet i klubbene er også mistenkt.

Kampen det er snakk om er en nedrykkskamp mellom Levante og Real Zaragoza i slutten av 2010/2011-sesongen, skriver nyhetsbyrået AP.

Påtalemyndigheten sier de har bevis for at Zaragoza betalte rundt ti millioner kroner til flere Levante-spillere for at de skulle tape kampen. De har brukt over tre år på saken Til slutt endte kampen 2–1 til Zaragoza, og laget slapp nedrykk. Deportivo La Coruna rykket ned i stedet.

Les også

Høyesterett reduserte straffene i kampfiksingssaken

Flere fotballstjerner

Blant de mistenkte er det flere spillere med solide karrierer i dag. Ander Herrera som nå spiller i Manchester United, er den mest kjente. Han spilte den gangen for Zaragoza. Vicente Iborra fra Leicester og Atletico Madrid-kaptein Gabi Fernandez er også blant spillerne som risikerer straff.

Herrea avviser selv all involvering i saken.

– Jeg har aldri hatt, og vil aldri ha noe med kampfiksing og gjøre. Om jeg blir innkalt til avhør stiller jeg gledelig opp, siden min samvittighet er ren. Jeg elsker fotball, og tror på fairplay, både av og på banen, sa Herrera da saken ble kjent i 2014.

Les også

Svensk toppkamp utsatt på grunn av kampfiksingsforsøk

– Vanskelig å legge fram sterkere sak

Saken ble først avvist i en domstol, men ble gjenåpnet etter en anke i Valencia. De involverte er tiltalt for idrettskorrupsjon, og dokumentforfalskning.

– Det er vanskelig å legge fram en klarere sak enn dette uten en tilståelse, sier en ansatt ved aktorens kontor til den spanske avisen Marca.

Ifølge bevisene skal pengene ha blitt fordelt mellom Levante-spillerne, og alle spillerne på begge lag skal ha vært klar over fiksingen. Politiet skal ha funnet beviser for pengetransaksjonene i skatte- og bankpapirene til spillerne.

Dersom spillerne blir dømt, blir også utestengelsen gjeldende utenfor Spania. Men om det blir soning i fengsel er mindre trolig. I Spania slipper førstegangsdømte å sone dersom straffen er på to år eller mindre.

Publisert: