Seks punkter som forklarer den store dopingskandalen

Her er det du trenger å vite om avsløringen som ryster idrettsverdenen.

TVILSOMT: Blant de som mistenkes er Marija Savinova-Farnosova, som vant gull på 800 meter under OL i London 2012.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Mandag la en granskningsgruppe i Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) frem en rapport som slår fast en omfattende korrupsjon i antidopingarbeidet i Russland.

Dette er de viktigste punktene som ble presentert:

1. Foreløpig er det kun det russiske friidrettsforbundet som er gransket. London-OL ble delvis sabotert av at russiske utøvere kunne konkurrere da de burde ha vært utestengt for brudd på dopingreglene.

Granskningsgruppen ber IAAF (Det internasjonale friidrettsforbundet) utestenge det russiske friidrettsforbundet og alle deres utøvere fra alle konkurranser inntil det er ryddet opp. Det kan innebære at OL i Rio neste sommer går uten russiske friidrettsutøvere.

Les også

Tror Russland har drevet systematisk med doping siden den kalde krigen

2. Granskningsgruppen anbefaler at fem russiske mellomdistanseløpere og fem trenere/ledere blir utestengt på livstid. To av utøverne er gullvinner Marija Savinova-Farnosova og bronsevinner Jekaterina Poistogova fra 800-meteren i London-OL i 2012. 3. Det er sterke bevis på at dopinglaboratoriet i Moskva, og deres direktør Grigorij Rodsjenkov, har tildekket mange positive dopingtester i flere idretter slik at utøverne kunne fortsette å konkurrere.

Tidligere president i verdens antidopingbyrå (WADA), Dick Pound, har siden desember ledet en etterforskning av påstått systematisk doping i Russland. Utfallet av den ble presentert på en pressekonferanse mandag. Resultatet var nedslående.

Rodsjenkov har også innrømmet til WADA at han destruerte 1417 dopingprøver for å skjule sine spor for etterforskerne. Rodsjenkov har ikke bare akseptert, men også bedt om penger for å skjule positive tester.Det foreslås at dopinglaboratoriet i Moskva mister akkrediteringen så snart som mulig og at direktør Rodsjenko mister stillingen.

4. WADA konkluderer med at det har vært uheldig statlig påvirkning gjennom personer i sportsdepartementet i Russland. Dopinglaboratoriet er ikke driftsmessig uavhengig fra verken RUSADA(det russiske antidopingbyrået) eller sportsdepartementet.

Den russiske sikkerhetstjenesten har overvåket dopinglaboratoriet i Moskva, og denne påvirkningen fra den russiske staten setter spørsmålstegn ved laboratoriets uavhengighet.

Hvordan reagerer russiske myndigheter?

Les også

Jo, russisk minister støtter ødeleggelsen av 1417 dopingprøver

5. RUSADA skal ha mottatt bestikkelser fra utøvere for å sørge for at testene ikke ville bli positive.

RUSADA har gitt forhåndsvarsler til utøvere om tester utenfor konkurranse, så de kunne sørge for å være rene. Rapporten slår fast at det er mange eksempler hvor det er oppgitt feil oppholdssted, falsk identitet i tester, at testene er gjort på feil måte og at oppdrag ikke er gjort på måten det er bedt om fra WADA.

- INGEN BEVISER: Russlands sportsminister Vitalij Mutko er meget kritisk til WADA-rapporten.

RUSADA har heller ikke rapportert riktig til systemet det skal rapporteres til. 6. Rapporten foreslår at RUSADA blir erklært som inkompatibelt med WADAs arbeid, og at den statusen blir beholdt inntil WADA bestemmer noe annet. Rapporten foreslår også at RUSADA skal ta initiativ til å etterforske trenere, ledere og utøvere som har brutt dopingbestemmelsene – og rapportere dette til WADA.

Interpol bistår franske politimyndigheter i etterforskning av saken. Interpol skriver på sine hjemmesider at de etterforsker en internasjonal korrupsjonssak som involverer både ledere og utøvere.

Publisert: