Carlsen signerte kontrakten – spiller VM-kampen likevel

Skal møte Viswanathan Anand i Sotsji.

Sist gang Viswanathan Anand og Magnus Carlsens møttes var i Zürich i februar.
  • Roy Ellingsen
  • Nicholas Bergh
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Etter dager med spekulasjoner og forhandlinger har Magnus Carlsen signert en kontrakt med det internasjonale sjakkforbundet, der han forplikter seg til å møte Viswanathan Anand til VM-kamp i november.''

Det bekrefter Carlsen selv på Twitter.

– Det har vært en glede å signere autografer for fansen i St. Louis. Etter turneringen fikk jeg tid til å signere én til, skriver Carlsen, over et bilde der han skriver under på VM-kontrakten.

– Magnus er verdensmester og har selvsagt ønsket og sett frem til å forsvare tittelen sin, men faren for at det ikke skulle bli noe av, var høyst reell. Dette har vært en vanskelig sak og vi har hatt veldig liten tid, sier Espen Agdesten, Carlsens manager til bt.no.

Dermed gjør ikke Carlsen som Garry Kasparov og Nigel Short gjorde i 1993, da de brøt ut av FIDE for å spille VM-kampen på egne premisser.

Carlsen skulle opprinnelig gi sitt svar til FIDE 1. september, men noen dager før det fikk Carlsen en utsettelse til i dag, 7. september.

Fristen ble utsatt fordi Carlsen spilte i Sinquefield Cup i St. Louis, USA, der verdenseneren ble nummer to, etter formspiller Fabiano Caruana.

– Magnus har vært veldig opptatt, sier Agdestein.

Kort tid

Det har vært noe uklart hva som er grunnen til at Carlsen har drøyet med å signere, men både konflikten mellom Russland og Ukraina og den russiske presidenten Vladimir Putins angivelige innflytelse på det internasjonale sjakkforbundet har blitt nevnt som mulige årsaker.

Espen Agdestein holder fast ved at Carlsen-leiren fortsatt ikke er fornøyde med Sotsji som VM-by, eller presset de har vært under.

– Magnus har ikke villet si det, men det ville vært umenneskelig om presset ikke har påvirket ham i noen grad. Men han har i hvert fall fått en veldig god gjennomkjøring i turneringen i USA, sier Agdestein.

At VM-kampen blir spikret kun to måneder før den tar til, er ikke ideelt.

– Det er kort tid, men Magnus har tidligere vist at han er flink til å jobbe når det nærmer seg store anledninger. Han er kanskje ikke den som jobber best i mars for noe som skal skje i november, sier Agdestein.

Timeplanen frem mot Sotsji er ikke klar ennå.

– Han blir en uke til i USA, der han har få oppdrag og får senket skuldrene. Vi har ikke lagt noe løp mot november, men så må vi finne ut hvem som skal ha hvilke roller frem mot Sotsji, sier Agdestein.

Putin-bekymring

I et intervju med Aftenposten i august ga Norges sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson uttrykk for at Putins vennskap med, og innflytelse på, FIDE-presidenten Kiran Iljumzjinov har vært en bekymring for Carlsen

— Spiller dette inn for Carlsen når han nå vurderer om han skal takke ja til kamp?

— Det kan nok være en faktor. Da tenker jeg spesielt på dette med at hvis ting eskalerer i forholdet mellom Russland og Europa, da synes ikke Carlsen det er spesielt stas at Putin er der og skinner i glansen hans.

Håper på norsk storinnrykk

Da Carlsen ble verdensmester i India, skjedde det foran et enormt norsk presseoppbud og flere tilreisende norske sjakkelskere. Agdestein håper det skjer også i Russland, selv om landet kan være veldig vanskelig å få innreise i.

– Vi håper selvsagt at alle som ønsker å komme til Sotsji for å følge Magnus skal få muligheten til det, sier Agdestein.

Russlands evner som VM-arrangør er de ikke nervøs for.

– Russland har erfaring med å arrangere store sjakkturneringer med hell, sier Agdestein.

Publisert
  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen
BT anbefaler

Store forskjeller mellom kommunene. Her får innbyggerne billigere strøm.

Flere kommuner i Vestland innfører fast lavpris til innbyggere og næringsliv.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mener for få bergensere kjenner dette stedet. Nå tar de grep.

  2. Ampert på Kvarteret i natt

  3. Får tusen kroner i året for hver pasient han har: – Vi er veldig fornøyde

  4. – Jeg bare kastet meg i bilen og kjørte

  5. Kraftlinje til over fem milliarder sliter med å sende strøm sørover

  6. Begynte på ny skole: – Fikk bøker og ble sendt hjem