Høgmo om presset: - Jeg er blitt evaluert i 25 år, det er noe jeg bare må leve med

Landslagssjefen blånekter for at han lar seg påvirke av press, støy eller interne evalueringer.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo sammen med landslagets mediesjef Svein Graff på Ullevaal torsdag formiddag. Foto: NTB Scanpix

  • Kjetil Flygind
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

ULLEVAAL (Aftenposten): Per-Mathias Høgmo (56) går inn i årets siste VM-kvalikkamp med press på seg.

Kampen mot Tsjekkia i Praha blir viktig, både for Norges videre sjanser i VM-kvalifiseringen, og trolig også for hans egen posisjon.

Les også

Dæhli tilbake i varmen etter skademarerittet - Ødegaard utelatt igjen

— Vi har et brennende ønske om å vinne den kampen. Så får vi ta det derfra, sier Høgmo til Aftenposten på tomannshånd etter pressekonferansen der han presenterte troppen til Tsjekkia-kampen.

Har kun ett fokus

For etter å ha blitt rundspilt mot Tyskland, tapt for Aserbajdsjan og slitt seg til en etter hvert komfortabel 4-1-seier over San Marino, er det kun seier som er godt nok neste fredag.

Les også

Selnæs tatt ut i U21-troppen

Norge og Per-Mathias Høgmo trenger en seier mot Tsjekkia neste fredag. Foto: NTB Scanpix

Det skjer ett år etter at det var tilløp til fotballfeber i Norge da landslaget kun var en playoff unna EM i Frankrike.Nå har laget rast på FIFA-rankingen (nummer 81) og "prosjekt Høgmo" er i spill.

— Fotballen svinger, Høgmo?

— Jada, den gjør det. Og som trener opplever du svingninger i resultatene. Det er du som er ansvarlig for det, og da må du også håndtere både opp- og nedturer. Jeg har vært i gamet lenge, holder fokus på det jeg og støtteapparatet kan gjøre noe med, og det er å forberede spillerne på best mulig måte inn mot neste kamp.

- Leser mest samfunn og politikk

Flere har bedt Høgmo gå av. Tidligere landslagskant Mini Jakobsen sa i Aftenposten før kampene mot Aserbajdsjan og San Marino at Høgmo uansett er ferdig etter VM-kvaliken.

Høgmo hevder han ikke får med seg alt som sies og skrives om ham.

Per-Mathias Høgmo må klare seg uten midtbanespiller Ole Selnæs mot Tsjekkia. Trønderen er utestengt i fire kamper for å ha skjelt ut dommeren etter tapet i Aserbajdsjan. Foto: NTB Scanpix

— Jeg abonnerer på Aftenposten, men jeg må innrømme at jeg leser mest samfunn, politikk og kultur, sier han og flirer godt.- Men omgivelsene vil alltid preges av resultater. Det er deres jobb å være kritiske, sånn er det og sånn må det være.

- Hvordan oppfatter du kritikken som er kommet, urettferdig mye?

— Jeg tenker ikke på den måten. Det farer bare forbi meg. Jeg er opptatt av å være fokusert. Den dagen jeg bryr meg for mye om det rundt, får jeg ikke gjort en god nok jobb.

Evaluering

Etter San Marino-kampen ble det foretatt en slags mini-evaluering av Høgmo. Konklusjonen fra fotballpresident Terje Svendsen var at Høgmo skulle lede Norge mot Tsjekkia. Så venter en ny evaluering.

— Jeg ønsker ikke å kommentere det. Det å bli evaluert tilhører trenerrollen. Jeg er blitt evaluert i 25 år, og det er noe jeg bare må leve med. Så får styret svare for hvordan de ønsker å kjøre sine prosesser.

- Blir Tsjekkia-kampen en vinn eller forsvinn-kamp for deg?

— Med jevne mellomrom kommer det kamper med større press på poengfangst enn i andre kamper. Med null poeng i Aserbajdsjan vil det å slå Tsjekkia være viktigere enn hvis vi hadde tatt de tre poengene i Baku, sier Høgmo.

Publisert
  1. Herrelandslaget fotball
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Nå er lille Færøyene foran Norge på FIFA-rankingen: - Veldig gøy

  2. Langet ut mot Høgmos uttak i høst - nå er han tilbake i troppen

BT anbefaler

Fryktar vaksinestrategi skal skade samarbeidet i Bergens-regionen: – No kranglar vi om smular

Byrådsleiaren i Bergen meiner FHI sitt forslag til ny vaksinestrategi vil føre til splid og usemje i vest.

LES SAKEN