- Hinsides fornuft at Brann ikke har sportssjef

I Sveriges suksessklubb er sportssjefen avgjørende. Brann får ekspertrefs for ikke å ha en.

Joacim Jonsson har vært sportslig sjef i Fredrikstad.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Brann-trener Rikard Norlings gamleklubb Malmö FF, er en suksesshistorie i moderne svensk fotball. Siden klubben ansatte en sportssjef i 2000, har Malmö feiret fire seriemesterskap — det nest siste med Norling ved roret i fjor.

Malmös daglige leder sier til BT at sportssjefens rolle er svært viktig.

— Det er avgjørende å ha noen som kan jobbe med kontuiteten og en klar plan over tid, sier daglig leder Niclas Carlnen.

I Malmö rykket Norlings tidligere assistenttrener Daniel Andersson opp til å bli sportssjef i år.

— Daniel ser ting i et litt lengre perspektiv, men er også innblandet i det daglige for å holde seg oppdatert. Han spiller en veldig stor rolle. Det er han som gjennomfører planen klubben setter opp når det gjelder å hente spillere og å fornye kontrakter, sier Carlnen.

Les også

«Bruun-Hanssen bør fortsette som Brann-leder»

Bruun-Hanssens svar

I Sverige har Norling hatt rykte på seg for å ha et anstrengt forhold til sine sportssjefer. Svenske Joacim Jonsson, tidligere sportssjef i Fredrikstad, mener likevel det ikke er til å forstå at Brann er uten sportssjef.

— Det er ubegripelig. Det er hinsides fornuft, og jeg kan ikke fatte at det går an. Det å ha en sportssjef er en funksjon i klubben som er så viktig at det må prioriteres. Da bør man heller ha to færre spillere eller kutte på andre områder for å finansiere en sportssjef, sier Jonsson.

Branns daglige leder Roald Bruun-Hanssen, sier klubben fortsatt har en intensjon om å få inn en sportssjef.

— Styrevedtaket om ansettelse av sportssjef ligger fast. Etter at Rolf-Magne Walstad (sportsadministrator) sa opp i desember i fjor, har jeg løst en del av de oppgavene som naturlig ligger under en sportssjef. Parallelt jobbet vi videre med å finne en sportssjef, og da vi fikk nei fra en kandidat rundt 1. mars, ble styret enig å jobbe videre med å finne kandidater.

Videre:

— I sommer var den økonomiske situasjonen slik at man anså det slik at Brann ikke hadde råd til å ansette sportssjef. Etter dette har jeg fortsatt med å løse en del av oppgavene, det samme har Rune Soltvedt. Så vil evalueringen vi er midt inne i gi svar på om disse oppgavene er blitt løst godt nok. Men styrevedtaket på at vi skal ansette sportssjef ligger fast, understreker Bruun-Hanssen.

SUKSESS: Malmö, som her feirer seriegull i 2010, har vunnet mye i Sverige.

Jonsson mener det er urealistisk å forvente at en trener eller daglig leder skal ha god nok oversikt over spillermarkedet.— Spillerlogistikk er kanskje det viktigste i en fotballklubb. Det arbeidet må kvalitetssikres, og det har ikke vært gjort i Brann.

Han eksemplifiserer det slik:

— Hvor mange ganger hadde Norling sett Demidov, Karadas eller Pedersen før de kom til Brann? Hvor mange ganger hadde Brann sett Demidov de to siste årene? Demidov er et kjempeeksempel på problemene. Han har vært god, men har ikke levert de siste årene. En sportssjef kunne sørget for å sette sammen stallen skikkelig.

Viking: - Vanskelig med sportssjef

I Viking har de som Brann ingen sportssjef. Som Brann har de i Stavanger slitt sportslig i år, om enn i mindre grad. Klubben er i disse tider opptatt med diskusjoner om å omstrukturere måten Viking drives på. Styreleder Dag Husebø sier at de forventer å kunne legge frem en ny plan tirsdag.

— Jeg tenker at den som bærer ansvar for det sportslige må velge det laget og gruppen han skal utvikle. Tvert imot mener jeg det kan være vanskelig hvis han ikke får ha det ansvaret, sier Husebø.

Jonsson mener Brann må foreta raske endringer nå som den sportslige katastrofen har inntruffet.

— De kan ikke gjøre litt nå, og så komme om en måned og be to til om å forlate klubben, eller be spillerne gå ned 10 prosent i lønn. Alt må gjøres ferdig kjapt. Hvis ikke får man en ukultur der folk går og skuler på hverandre.

Publisert: