På tide å forlate russisk dopingrulett

KOMMENTAR: Med åpne øyne har Team Kristoff gått inn i et russisk dopingvepsebol. Nå er det på tide å vise ryggen til Katjusja, mener Aftenbladets kommentator Tor Gunnar Tollaksen.

BØR FORLATE KATJUSJA: Alexander Kristoff må komme seg vekk fra laget sitt, mener Aftenbladets Tor Gunnar Tollaksen.
  • Tor Gunnar Tollaksen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Enda en gang må storhaugekspressen Alexander Kristoff svare på spørsmål om en dopingavsløring i Team Katjusja.

Mannen som helst vil spurte og komme først til mål, svarte sporenstreks med tre etappeseirer i Tour of Qatar og fortsatte med nye triumfer i Tour of Oman.

Fem lagkamerater er knyttet til doping i Kristoffs tid i laget. Hjelpes han fortsatt fram til seier av ryttere som har urent mel i posen?

Den nylig avslørte juksemakeren Eduard Vorganov er ingen smågutt i internasjonal sykkelsport. Han ble også russisk mester i 2012. I Team Katjusja går han inn i rekken av flere syklister som er avslørt for bruk av doping de siste årene.

Tor Gunnar Tollaksen er journalist i Aftenbladet.

Forfulgt av avsløringer

Kristoff hadde så vidt hilst på lagkameratene før lagets spurtstjerne, Denis Galimsjanov, ble avslørt for EPO-bruk våren 2012. Han la senere alle kortene på bordet og la uoppfordret vekt på at han handlet alene. Galimsjanov var den gang førstespurter. Utestengingen banet vei for Kristoff som lagets hovedspurter tidligere enn forespeilet.

Senere samme år innrømmet lagets Fillipo Pozzato å ha samarbeidet med dopinglegen Michele Ferrari, som også Lance Armstrong brukte flittig, i en årrekke. I 2015 viste en ny test av Giampaolo Carusos prøve fra 2012 at italieneren var blitt avslørt for EPO-bruk.

Luca Paolini ble tatt for kokainbruk i Tour de France i fjor, mens Eduard Vorganov i februar altså ble avslørt som juksemaker. Paolini var Kristoffs viktigste hjelperytter.

I den såkalte Padova-etterforskningen i Italia i 2011 ble fire Katjusja-ryttere, alle av topp, russisk kaliber, linket til doktor Ferrari. I Tour de France samme sommer ble en av dem, Alexandr Kolobnev, avslørt for dopingbruk, uten å bli utestengt. I 2009 ble for øvrig også Katjusja-rytterne Christian Pfannberger og Antonio Colom tatt for EPO-bruk.

Vi kan også legge til tidligere Giro d' Italia-vinner Denis Mentsjov som i 2014ble utestengt for mistenkelige funn i blodpasset fra Tour de France i 2009, 2010 og 2012. Resultatene hans fra disse årene ble strøket.

Kristoff var lagkamerat med Mentsjov i Katjusja i 2012 og 2013. ## Broket fortid

I post-Armstrong-æraen fra 2009, da sykkelsporten etter sigende hadde tatt et oppgjør med den gjennomsyrende dopingkulturen, er seks ryttere avslørt for dopingbruk i Katjusja, mens én har innrømmet samarbeid med doktor Ferrari.

Team Katjusja ble bygget rundt et system av tidligere ryttere med broket dopingfortid.

Laget ledes i dag av Vjatsjeslav Ekimov. Han ble aldri avslørt for doping i sin aktive karriere. Ekimov syklet Tour de France 15 ganger og vant i tillegg tre OL-gull. I en periode var han den notoriske juksemakeren Lance Armstrongs mest trofaste hjelperytter i US Postal.

Etter dopingavsløringene i US Postal/Discovery Channel og Lance Armstrongs fall, var det selvsagt en rekke utøvere som ble knyttet til dopingbruk i laget. Vitner har også fortalt om Ekimovs dopingbruk. Men i motsetning til nordmannen Steffen Kjærgaard, som var en del av det sofistikerte dopingsystemet i US Postal, har Ekimov aldri innrømmet bruk.

I stedet forsvarte han Lance Armstrong og gikk hardt ut mot vitnene som avslørte Armstrong.

Med seg i Katjusja har han med seg portugiseren Jose Azevedo, som også var aktiv i dopingtiden i Discovery fra 2004–2006, men aldri selv ble tatt for doping. Av Armstrong ble han hyllet som kanskje den beste hjelperen han hadde hatt. Noe som ikke sier lite om hva som måtte til for å henge med i sykkelsportens dopingtid.

Blant sportsdirektørene i dag finner vi Xavier Florencio, som selv trakk seg fra Tour de France i 2010 for ikke å bli avslørt for efedrin-bruk.

Dopingstjerner

En annen toneangivende figur i Katjusja var Erik Zabel. Dopingtidens mest fryktede spurter, med seks spurttrøyer på rad i Tour de France og fire seirer i Milano–Sanremo.

Han innrømmet dopingbruk i etterforskningen av dopingskandalen i Telekom/T-Mobile. Men det satt langt inne – helt til sommeren 2013. Da trakk han seg også fra alle sine verv i sykkelsporten og forsvant fra Katjusja.

En annen doper på lagledersiden i Katjusja-systemet i perioden Alexander Kristoff har vært der, er Christian Henn, som ble avslørt i 1999 og la opp. Senere innrømmet han å ha brukt EPO i perioden 1995–1999. I tillegg kommer Hans-Michael Holczer, tidligere direktør i Team Gerolsteiner, som var sportsdirektør i Katjusja før Ekimov.

Blant sportsdirektørene i dag finner vi Xavier Florencio, som selv trakk seg fra Tour de France i 2010 for ikke å bli avslørt for efedrin-bruk – som han hevdet stammet fra medisinsk bruk.

Torsten Schmidts navn er forbundet med dopingperioden i Team Gerolsteiner, der han ble trukket fram i forbindelse med bruk av samme dopinglege som Steffen Kjærgaard benyttet.

I 2012 mistet Katjusja World Tour-lisensen. Bakgrunnen skyldtes angivelig «dårlig etikk».

Leger med grumset rykte

På legesiden var Andre Mikhailov i Katjusja fra 2008 til 2014. Han ble politietterforsket for å være dopingdoktor i forbindelse med TVM-avsløringen i 1998 og 2001. Andre er dagens hovedlege Massimo Besnati, som allerede i 2001 ble anklaget for besittelse av anabole steroider i Giro d' Italia.

En annen lege i Katjusja er Thomas Klimaschka, en tidligere Phonak-doktor som var legeansvarlig da de såkalte «dopingkameratene» Floyd Landis, Tyler Hamilton og Santiago Botero ble avslørt for doping.

I 2012 mistet Katjusja World Tour-lisensen. Bakgrunnen skyldtes angivelig «dårlig etikk». Laget anket og fikk den tilbake.

Landeveissykling er den individuelle idretten i verden hvor utøveren er mest avhengig av laget rundt seg. Det er laget rundt den utvalgte rytteren som gjør jobben og hjelper han fram til seier. Men så snart noen i laget avsløres for dopingmisbruk, er det et gjennomgående trekk at sykling, i hvert fall retorisk, forvandles til en individuell idrett.

De enkelte rytterne har ikke noe med hverandre å gjøre, og lagkamerater og ledelse forsøker for enhver pris å øke avstanden til rytteren som er avslørt og må fryses ut.

Hvor var den tydelige og kompromissløse antidopingforkjemperen som gjorde seg bemerket tidligere i karrieren?

Ikke etterforsket

Hvordan rytterne foretar kompliserte injeksjoner av EPO uten å rådføre seg med noen leger, er ikke blitt avdekket i dopingsakene i Katjusja.

Verken laget selv, det russiske sykkelforbundet eller Det internasjonale sykkelforbundet, UCI, har vært interessert i å se på systemet rundt utøveren. Det var UCI heller ikke i 1999, da de første signalene kom om at Lance Armstrong dopet seg.

Etter avsløringen av Eduard Vorganov i februar trakk Alexander Kristoff nok en gang oppgitt på skuldrene. Katjusja fikk ikke straff i form av midlertidig utestenging fra UCI, og Kristoff sa: «Kan hende at jeg synes vi burde ha blitt straffet.»

Hvor var den tydelige og kompromissløse antidopingforkjemperen som gjorde seg bemerket tidligere i karrieren?

En frittalende Kristoff var et lyspunkt blant norske idrettsutøvere og en spydspiss blant norske syklister som lenge toet sine hender i dopingkampen.

Det er nok å minne om verdensmester Thor Hushovd, som var en av dem som så hva som foregikk i Armstrong-perioden. Han var også klar over Armstrongs dopingbruk halvannet år før amerikaneren selv sto fram med den mørke fortiden. Hushovd var redd for å si fra for å verne om egen karriere.

Spørsmålet er hvor mange dopingavsløringer som må til før Team Kristoff gjør det som er helt opplagt.

Laget rigget rundt Kristoff

Med høy gasje på rundt 20 millioner kroner i året, er det ikke bare lett å bytte lag for Kristoff. I Katjusja har han er posisjon han har drømt om. Hele laget er rettet inn på at verdensstjernen fra Storhaug skal kjempe om de beste plasseringene.

Team Kristoff har hele tiden vært klar over dopingproblematikken i Katjusja og personer rundt laget, både ved kontraktsignering foran 2012-sesongen og ved nysigneringen i 2015. Spørsmålet er hvor mange dopingavsløringer som må til før Team Kristoff gjør det som det er helt opplagt at han og trener Stein Ørn bør gjøre: Forlate laget som har det mest frynsete ryktet i den internasjonale sykkelsporten.

Før den russiske dopingruletten skader omdømmet for mye.

Publisert
  1. Alexander Kristoff
BT anbefaler

Da Liv Monika (16) møtte barnevern og psykologer, lukket hun seg. Men på mobilen lå en historie få voksne fikk høre.

Liv Monika (16) var for frisk for psykiatrien, men for syk for barnevernet. Da hun ble sendt som en kasteball i systemet, ble livet umulig å leve.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Jeg skjønte ikke helt hva det var, for ingen sa hvor bussene skulle ta oss

  2. Han rykket ut til dødsulykken i Voss. Nå reagerer legen.

  3. «Små føtter setter dype spor», sto det på en siste hilsen. Da Monica mistet sønnen, bestemte hun seg.

  4. Manchester City vant Premier League etter utrolig snuoperasjon

  5. Brann-toget dundret videre i mulig Straus-avskjed: – All honnør til jentene. De er tøffe i hodet.

  6. E39-tunnel i Alver ble stengt på grunn av syklist