- Storartede leker

IOK-president Jacques Rogge advarte mot dopingmisbruk da han erklærte OL som avsluttet.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Det var virkelig storartede leker, og vi sier hjertelig takk til Italia, Piemonte og Torino, erklærte IOK-president Jacques Rogge før han tradisjonen tro inviterte verdens idrettsungdom til å samles på ny om fire år til vinterleker i Vancouver.

Tidligere hadde Rogge oppfordret idrettsfolkene til å «la den olympiske ild brenne videre i deres hjerter», og å spre den olympiske drøm i hjemlandene. Han advarte også mot dopingmisbruk.

— Jeg lover dere at vi skal fortsette kampen for ren og sunn idrett, sa han.

Pepet ut

Ved starten på avslutningsseremonien hadde publikum på et fullsatt OL-stadion sett IOK-medlem og tidligere langrennsdronning Manuela Di Centa dele ut gullmedaljen på mennenes femmil til sin bror Giorgio.

Det var første gang i vinterleker at en medaljeseremoni ble avholdt under avslutningsseremonien, og italienerne fikk full klaff da en av deres egne seiret.

Publikum satte pris på det meste de fikk se, med ett unntak. Da statsminister Silvio Berlucsconi entret ærestribunen, ble han møtt av den ventede pipekonserten.

Berlusconi er ikke bare politisk omstridt, han er også president for fotballklubben Milan - erkerivalen til Torinos elskede Juventus.

Ironi

Litt ironisk må det ha føltes at en av de tre som ble hyllet på stadion, bronsevinner Mikhail Botvinov, er en av elevene til skandaletrener Walter Mayer som IOK hadde utestengt fra OL - men som likevel greide å legge en klam hånd over lekene.

Det skal understrekes at Botvinov ikke er tatt for noe ulovlig, men kanskje var det hans plass på pallen som gjorde at Rogge ikke selv deltok i seremonien, og at han var såpass skarp i sin tale etterpå.

Etter et OL uten sikkerhetsproblemer var det nok også flere som skvatt i stolen da en demonstrant greide å ta seg fram til podiet der Valentino Castellani, president i organisasjonskomiteen TOROC, holdt tale.

Mannen prøvde å skrike ut et budskap, men ble fjernet av vakter etter noen sekunder. Alt tyder på at det ikke var en politisk protest, men at han prøvde å skape oppmerksomhet om et nettkasino.

Vancouver

Castellani fikk fra Rogge den olympiske orden i gull, før Vancouvers borgermester Sam Sullivan - som er lenket til rullestol etter en skiulykke da han var tenåring - mottok OL-flagget og byen på Canadas vestkyst fikk vise seg fram for verden.

Mest handlet det fortsatt om Italia da Torino-OL hadde verdens oppmerksomhet for siste gang. Festlighetene sto i karnevalets tegn, med mange severdige innslag. Mens en Formel 1-bil freste rundt under åpningsseremonien, hadde arrangøren redusert motorvolumet noe og trillet ut Fiats folkekjære Topolino midt blant en flokk vespa-mopeder.

IOK-president Jacques Rogge i samtale med statsminister Silvio Berlusconi.
En artist opptrer under avslutningsseremonien søndag kveld.
Giorgio di Centa fikk gullmedaljen for 5-mila på avslutningsseremonien i Torino.
Publisert: